poll

Is een ‘solidariteitsheffing’ voor oliebedrijven een goed idee?

Foto: ProMedia

Nu de meeste grote oliebedrijven hun kwartaalcijfers bekend hebben gemaakt, is de conclusie duidelijk: de situatie op de energiemarkten heeft ze geen windeieren gelegd. De miljardenwinsten van bedrijven als Shell, TotalEnergies en BP roepen de vraag op of er in Nederland een ‘solidariteitsheffing’ geheven moet worden.

Het Britse BP boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 9,3 miljard dollar, een verdrievoudiging vergeleken met een jaar eerder. TotalEnergies zag de winst stijgen tot 9,8 miljard dollar, tegenover 3,5 miljard dollar een jaar geleden. En Shell boekte een nettowinst van 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro.

Belastingen in andere landen

De enorme winsten bij oliebedrijven leidden in het Verenigd Koninkrijk al tot een extra winstbelasting. Het geld wordt gebruikt om mensen tegemoet te komen die door de gestegen brandstofprijzen in de problemen zijn geraakt. Ook landen als Italië, Spanje, Roemenië, Slowakije, Bulgarije en Hongarije namen soortgelijke stappen.  Ook in Nederland is er een steeds luidere roep om zo’n solidariteitsheffing, maar het lijkt er niet op dat het kabinet zo ver wil gaan, aldus het AD.

Hoewel de bovenstaande landen een extra belasting invoerden, moet daar wel bij vermeld worden dat de belastingsystemen soms anders in elkaar zitten dan in Nederland. Zo worden in Hongarije niet alleen energiebedrijven, maar ook andere ondernemingen als banken en luchtvaartmaatschappijen extra belast en is de heffing in Roemenië niet gekoppeld aan de winst, maar aan de omzet. En daar wordt in Nederland al belasting op geheven via de mijnbouwheffingen.

Laat hieronder in de poll weten hoe jij denkt over een extra winstbelasting voor oliebedrijven. Heb je een andere mening? Of wil je jouw visie delen? Dat kan ook via de reacties of door een mail te sturen naar de redactie. 

Een solidariteitsheffing op winsten van oliebedrijven is een goed idee.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl