Accijns op brandstof per 1 april omlaag: ‘Het feit dat het bespreekbaar is, is baanbrekend’

De accijns op brandstof gaat tijdelijk omlaag. De maatregel zal per 1 april ingaan en heeft een duur van zeker een half jaar. Een liter benzine wordt door het besluit 17 cent goedkoper, de prijs van een liter diesel daalt met 11 cent. 

Daarmee hoopt het kabinet een deel van de klap op te vangen van de hoge brandstofprijzen, mede een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het Centraal Planbureau (CPB) bracht deze week naar buiten dat Nederlanders er dit jaar financieel sterk op achteruitgaan. De hoge prijzen voor energie en brandstof dragen daar in grote mate aan bij. Het verlagen van de accijnzen op brandstof is een van de maatregelen waarmee de sterke daling van de koopkracht van gemiddeld 2,7 procent beperkt moet worden.

‘Noodzakelijk besluit’

Het verlagen van de accijnzen leek eerder geen optie voor het kabinet, maar die stap wordt bij nader inzien toch gezet. De maatregel wordt in de branche dan ook met enthousiasme ontvangen. Paul de Waal van de BOVAG noemt het ‘heel goed en noodzakelijk’ dat het kabinet de brandstofaccijns tijdelijk verlaagt. “Automobiliteit is belangrijk voor de economie en voor het sociale leven van mensen. Dat moet wel betaalbaar blijven.” Volgens de woordvoerder scheelt het waarschijnlijk ook wat chagrijn aan de pomp.

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

sTART ABONNEMENT

Overzicht alle abonnementen

 
 
 
 
 

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Accijns op brandstof per 1 april omlaag: ‘Het feit dat het bespreekbaar is, is baanbrekend’ | MobilityEnergy.com

Accijns op brandstof per 1 april omlaag: ‘Het feit dat het bespreekbaar is, is baanbrekend’

De accijns op brandstof gaat tijdelijk omlaag. De maatregel zal per 1 april ingaan en heeft een duur van zeker een half jaar. Een liter benzine wordt door het besluit 17 cent goedkoper, de prijs van een liter diesel daalt met 11 cent. 

Daarmee hoopt het kabinet een deel van de klap op te vangen van de hoge brandstofprijzen, mede een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het Centraal Planbureau (CPB) bracht deze week naar buiten dat Nederlanders er dit jaar financieel sterk op achteruitgaan. De hoge prijzen voor energie en brandstof dragen daar in grote mate aan bij. Het verlagen van de accijnzen op brandstof is een van de maatregelen waarmee de sterke daling van de koopkracht van gemiddeld 2,7 procent beperkt moet worden.

‘Noodzakelijk besluit’

Het verlagen van de accijnzen leek eerder geen optie voor het kabinet, maar die stap wordt bij nader inzien toch gezet. De maatregel wordt in de branche dan ook met enthousiasme ontvangen. Paul de Waal van de BOVAG noemt het ‘heel goed en noodzakelijk’ dat het kabinet de brandstofaccijns tijdelijk verlaagt. “Automobiliteit is belangrijk voor de economie en voor het sociale leven van mensen. Dat moet wel betaalbaar blijven.” Volgens de woordvoerder scheelt het waarschijnlijk ook wat chagrijn aan de pomp.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl