TankPro Jaaroverzicht (6): Opnieuw een lockdown in Nederland

De laatste maanden van het jaar. De Tankstation & Carwash Vakbeurs is terug van weggeweest. Ook worden de coronamaatregelen in deze maanden weer aangescherpt, met in december zelfs een nieuwe lockdown. Dit was het nieuws van november en december. 

Het belangrijkste aspect van de Tankstation & Carwash Vakbeurs 2021 was misschien wel dat mensen elkaar weer in het echt kunnen ontmoeten. In veel stands is dan ruimte gemaakt voor een goed gesprek met daarbij een vers gezet bakkie koffie. Ook wordt veel gedemonstreerd en is er veel te proeven: schuimlansen voor de carwash (bij zowel Christ als WashTec), per twee verpakte gekookte eitjes (Egga’s), IJslandse skyr (Isey), betaalsystemen (CMPS en TSG), beveligingssystemen (BigBrother) en beeldschermen voor het bestellen eten (De Digitale). De tosti’s van Eloma blijken een favoriet bij de collega’s van de organisatie.

Shell verhuist hoofdkantoor

Olie- en gasconcern Shell wil op papier volledig Brits worden. Het concern gaat deze wijziging voorleggen aan zijn aandeelhouders. Ook het hoofdkantoor wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst, daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden. Shell wil onder andere een einde maken aan de huidige aandelenstructuur met twee soorten aandelen.

Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Het bedrijf blijft ook gewoon in Nederland aanwezig. Een aantal banen zal overgaan naar het Verenigd Koninkrijk. Shell heeft het kabinet laten weten dat de personele gevolgen “beperkt blijven tot de verplaatsing van een aantal executive/board posities van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.”

VARO Energy neemt Netto Tank over: twaalf locaties worden Argos

Het Zwitserse VARO Energy neemt Oliehandel Hulshof B.V. en Tankstation Westsingel B.V. (Netto Tank) over van de Hulshof Groep. Dat maakte het energiebedrijf maandag bekend. Twaalf Netto Tank-locaties worden als gevolg van de overname omgekleurd naar het merk Argos.

Volgens de voorwaarden van de deal zal VARO de eindgebruikers- en smeermiddelenactiviteiten overnemen van Oliehandel Hulshof. Met de overeenkomst zijn twaalf zogenaamde ‘Company Owned and Company Operated’ (CoCo) Netto Tank-locaties en zeven dealerstations, zowel branded als unbranded, gemoeid. Wanneer de twaalf CoCo-stations omgekleurd worden, maakt Argos later bekend. Wat er met de zeven dealers gebeurt, is nog niet duidelijk.Varo Energy Netto Tank

De overeenkomst bevat bovendien een spin-off verkoop aan Fieten Olie, dat juist de eindgebruikers- en smeermiddelenactiviteiten, brandstoftrucks en een aantal dealerstations weer van VARO overneemt. Om welke locaties het hier allemaal gaat, wordt ook later naar buiten gebracht, maar in ieder geval het huidige Netto Tank-tankstation in Sint Isidorushoeve gaat verder in de kleuren van Fieten Olie.

BP-tankstation Oudbroeken moet toch sluiten

Het BP-tankstation aan de A12 in Duiven mag in 2022 niet openblijven. Dat oordeelde de Raad van State vrijdag. Na 31 december moet de locatie plaatsmaken voor een nieuwe aansluiting van de verlengde A15 op de A12.

Al begin dit jaar trok het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Wbr-vergunning (Wet beheer rijkswaterstaatswerken) van het tankstation in. Het ministerie wil het terrein namelijk vrij van bebouwing en vergunde activiteiten op kunnen leveren. Dat zou nodig zijn voor de uitvoering van het tracébesluit ‘A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’: een nieuw stuk snelweg. Exploitant Oliehandel Nederland (OHN) uit Harderwijk kon zich niet in dat besluit vinden en stelde daartegen een beroep in.

BP Pulse opent ‘grootste snellaadstation’ van Nederland

Het grootste snellaadstation van Nederland is maandag geopend in Amsterdam. Aan de Oude Haagseweg plaatste BP Pulse maar liefst achttien snelladers bij elkaar. De laadpalen hebben ieder een vermogen van 150 kW. BP Pulse Amsterdam Oude Haagseweg

Ook bij het BP-tankstations Kadoelen in Landsmeer werden de eerste twaalf snelladers aangesloten op het elektriciteitsnet. Voor het einde van het jaar staat bovendien nog een derde locatie op de planning: aan de Nieuwe Hemweg in Amsterdam worden medio december veertien laadpunten geplaatst. Dit laadplein is overigens wel alleen toegankelijk voor ‘fleet partners’ van BP Pulse.

Verplichting contactloos betalen aan pomp uitgesteld

De verplichting om contactloos betalen aan de pomp beschikbaar te stellen wordt uitgesteld door Mastercard en Visa. In plaats van 1 januari 2022 hebben tankstationondernemers nu tot en met 30 juni 2022 om klanten de mogelijkheid te bieden om op deze manier af te rekenen. Dat laat TSG weten.

Allereerste onbemande tankshop geplaatst bij De Haan Express in Amsterdam

De Haan Minerale Oliën en Convenience Retail Solutions (CRS) – een dochteronderneming van Lekkerland – hebben de eerste shop geplaatst voor onbemande tankstations. Aan de Appelweg in Amsterdam werd begin december de Tony’s Kiosk gelanceerd.De Haan Ton's Kiosk Appelweg Amsterdam

Bij De Haan Express in Amsterdam Noord ervaren de klanten een ‘ware winkelbeleving’ door de ramen, schuifdeuren en het gebruik van led-schermen. De schermen trekken niet alleen de aandacht van de tankende automobilisten, ook kunnen ze gebruikt worden als extra verdienmodel, waarbij adverteerders gebruikmaken van ‘de hoge mediawaarde dankzij de uitstekende ligging van de tanklocatie’.

Nederland opnieuw in lockdown, uitzondering tankstations

Nederland gaat opnieuw op slot. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte zaterdagavond bekend tijdens een ingelaste persconferentie over het coronavirus. Tankstations mogen gewoon openblijven, benadrukte hij. tankstations vallen, net als tijdens eerdere lockdowns, onder de uitgezonderde dienstverlening.

In de shops blijven grotendeels de bestaande maatregelen van kracht. Zo moet de anderhalve meter gewaarborgd worden en blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Voor alle locaties die niet aan het hoofdwegennet liggen, geldt dat het restaurant volledig dicht moet. Afhaal blijft daar wel mogelijk. Shops kunnen gewoon onbeperkt openblijven.

Tankstations met shops die wél aan het hoofdwegennet liggen, mogen de horeca open houden, maar alleen voor beroepschauffeurs. Op vertoon van een bestuurderskaart kunnen zij gebruik maken van de faciliteiten. Beroepschauffeurs hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien bij binnenkomst.  “Wij hebben aan het ministerie aangegeven dat deze situatie absoluut niet werkbaar is, en hebben gevraagd om een algemene uitzondering ten aanzien van de horeca”, laat de Belangenvereniging Tankstations (BETA) weten.

Benzine het goedkoopst in Uithuizen

Wie dit jaar een liter Euro 95/E10 tankte, was het goedkoopst uit bij Sietsema-Sakko in het Groningse Uithuizen. Het tankstation wint daarom de ‘Slim Tanken Award’ van MultiTankcard. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 bedroeg hier 1,655 euro over het afgelopen jaar.

In de categorie E5-benzine gaat de Makro in Amsterdam er met de winst vandoor. Bij het tankstation betaalden klanten gemiddeld 1,82 euro voor een liter van de brandstof. Voor diesel gaat de award naar Esso Express in Beek, Gelderland. De gemiddelde literprijs was hier 1,31 euro.

Dit was het jaar 2021. Een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2022!

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

TankPro Jaaroverzicht (6): Opnieuw een lockdown in Nederland | MobilityEnergy.com

TankPro Jaaroverzicht (6): Opnieuw een lockdown in Nederland

De laatste maanden van het jaar. De Tankstation & Carwash Vakbeurs is terug van weggeweest. Ook worden de coronamaatregelen in deze maanden weer aangescherpt, met in december zelfs een nieuwe lockdown. Dit was het nieuws van november en december. 

Het belangrijkste aspect van de Tankstation & Carwash Vakbeurs 2021 was misschien wel dat mensen elkaar weer in het echt kunnen ontmoeten. In veel stands is dan ruimte gemaakt voor een goed gesprek met daarbij een vers gezet bakkie koffie. Ook wordt veel gedemonstreerd en is er veel te proeven: schuimlansen voor de carwash (bij zowel Christ als WashTec), per twee verpakte gekookte eitjes (Egga’s), IJslandse skyr (Isey), betaalsystemen (CMPS en TSG), beveligingssystemen (BigBrother) en beeldschermen voor het bestellen eten (De Digitale). De tosti’s van Eloma blijken een favoriet bij de collega’s van de organisatie.

Shell verhuist hoofdkantoor

Olie- en gasconcern Shell wil op papier volledig Brits worden. Het concern gaat deze wijziging voorleggen aan zijn aandeelhouders. Ook het hoofdkantoor wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst, daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden. Shell wil onder andere een einde maken aan de huidige aandelenstructuur met twee soorten aandelen.

Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Het bedrijf blijft ook gewoon in Nederland aanwezig. Een aantal banen zal overgaan naar het Verenigd Koninkrijk. Shell heeft het kabinet laten weten dat de personele gevolgen “beperkt blijven tot de verplaatsing van een aantal executive/board posities van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.”

VARO Energy neemt Netto Tank over: twaalf locaties worden Argos

Het Zwitserse VARO Energy neemt Oliehandel Hulshof B.V. en Tankstation Westsingel B.V. (Netto Tank) over van de Hulshof Groep. Dat maakte het energiebedrijf maandag bekend. Twaalf Netto Tank-locaties worden als gevolg van de overname omgekleurd naar het merk Argos.

Volgens de voorwaarden van de deal zal VARO de eindgebruikers- en smeermiddelenactiviteiten overnemen van Oliehandel Hulshof. Met de overeenkomst zijn twaalf zogenaamde ‘Company Owned and Company Operated’ (CoCo) Netto Tank-locaties en zeven dealerstations, zowel branded als unbranded, gemoeid. Wanneer de twaalf CoCo-stations omgekleurd worden, maakt Argos later bekend. Wat er met de zeven dealers gebeurt, is nog niet duidelijk.Varo Energy Netto Tank

De overeenkomst bevat bovendien een spin-off verkoop aan Fieten Olie, dat juist de eindgebruikers- en smeermiddelenactiviteiten, brandstoftrucks en een aantal dealerstations weer van VARO overneemt. Om welke locaties het hier allemaal gaat, wordt ook later naar buiten gebracht, maar in ieder geval het huidige Netto Tank-tankstation in Sint Isidorushoeve gaat verder in de kleuren van Fieten Olie.

BP-tankstation Oudbroeken moet toch sluiten

Het BP-tankstation aan de A12 in Duiven mag in 2022 niet openblijven. Dat oordeelde de Raad van State vrijdag. Na 31 december moet de locatie plaatsmaken voor een nieuwe aansluiting van de verlengde A15 op de A12.

Al begin dit jaar trok het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Wbr-vergunning (Wet beheer rijkswaterstaatswerken) van het tankstation in. Het ministerie wil het terrein namelijk vrij van bebouwing en vergunde activiteiten op kunnen leveren. Dat zou nodig zijn voor de uitvoering van het tracébesluit ‘A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’: een nieuw stuk snelweg. Exploitant Oliehandel Nederland (OHN) uit Harderwijk kon zich niet in dat besluit vinden en stelde daartegen een beroep in.

BP Pulse opent ‘grootste snellaadstation’ van Nederland

Het grootste snellaadstation van Nederland is maandag geopend in Amsterdam. Aan de Oude Haagseweg plaatste BP Pulse maar liefst achttien snelladers bij elkaar. De laadpalen hebben ieder een vermogen van 150 kW. BP Pulse Amsterdam Oude Haagseweg

Ook bij het BP-tankstations Kadoelen in Landsmeer werden de eerste twaalf snelladers aangesloten op het elektriciteitsnet. Voor het einde van het jaar staat bovendien nog een derde locatie op de planning: aan de Nieuwe Hemweg in Amsterdam worden medio december veertien laadpunten geplaatst. Dit laadplein is overigens wel alleen toegankelijk voor ‘fleet partners’ van BP Pulse.

Verplichting contactloos betalen aan pomp uitgesteld

De verplichting om contactloos betalen aan de pomp beschikbaar te stellen wordt uitgesteld door Mastercard en Visa. In plaats van 1 januari 2022 hebben tankstationondernemers nu tot en met 30 juni 2022 om klanten de mogelijkheid te bieden om op deze manier af te rekenen. Dat laat TSG weten.

Allereerste onbemande tankshop geplaatst bij De Haan Express in Amsterdam

De Haan Minerale Oliën en Convenience Retail Solutions (CRS) – een dochteronderneming van Lekkerland – hebben de eerste shop geplaatst voor onbemande tankstations. Aan de Appelweg in Amsterdam werd begin december de Tony’s Kiosk gelanceerd.De Haan Ton's Kiosk Appelweg Amsterdam

Bij De Haan Express in Amsterdam Noord ervaren de klanten een ‘ware winkelbeleving’ door de ramen, schuifdeuren en het gebruik van led-schermen. De schermen trekken niet alleen de aandacht van de tankende automobilisten, ook kunnen ze gebruikt worden als extra verdienmodel, waarbij adverteerders gebruikmaken van ‘de hoge mediawaarde dankzij de uitstekende ligging van de tanklocatie’.

Nederland opnieuw in lockdown, uitzondering tankstations

Nederland gaat opnieuw op slot. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte zaterdagavond bekend tijdens een ingelaste persconferentie over het coronavirus. Tankstations mogen gewoon openblijven, benadrukte hij. tankstations vallen, net als tijdens eerdere lockdowns, onder de uitgezonderde dienstverlening.

In de shops blijven grotendeels de bestaande maatregelen van kracht. Zo moet de anderhalve meter gewaarborgd worden en blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Voor alle locaties die niet aan het hoofdwegennet liggen, geldt dat het restaurant volledig dicht moet. Afhaal blijft daar wel mogelijk. Shops kunnen gewoon onbeperkt openblijven.

Tankstations met shops die wél aan het hoofdwegennet liggen, mogen de horeca open houden, maar alleen voor beroepschauffeurs. Op vertoon van een bestuurderskaart kunnen zij gebruik maken van de faciliteiten. Beroepschauffeurs hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien bij binnenkomst.  “Wij hebben aan het ministerie aangegeven dat deze situatie absoluut niet werkbaar is, en hebben gevraagd om een algemene uitzondering ten aanzien van de horeca”, laat de Belangenvereniging Tankstations (BETA) weten.

Benzine het goedkoopst in Uithuizen

Wie dit jaar een liter Euro 95/E10 tankte, was het goedkoopst uit bij Sietsema-Sakko in het Groningse Uithuizen. Het tankstation wint daarom de ‘Slim Tanken Award’ van MultiTankcard. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 bedroeg hier 1,655 euro over het afgelopen jaar.

In de categorie E5-benzine gaat de Makro in Amsterdam er met de winst vandoor. Bij het tankstation betaalden klanten gemiddeld 1,82 euro voor een liter van de brandstof. Voor diesel gaat de award naar Esso Express in Beek, Gelderland. De gemiddelde literprijs was hier 1,31 euro.

Dit was het jaar 2021. Een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2022!

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl