TankPro Jaaroverzicht (5): Recordbedrag op tanktationveiling

In september werd het hoogste bedrag ooit geboden op de jaarlijkse tankstationveiling: 27,5 miljoen euro. Ondanks de voortdurende coronacrisis hielden de deelnemers zich ook dit jaar niet in met de biedingen. Bovendien was een mogelijke vaccinatieplicht dit najaar voer voor flink wat discussie.

Tijdens de negentiende editie van de tankstationveiling wisselden vijf locaties van de 35 stations van eigenaar. Het eerste tankstation dat tijdens de veiling van eigenaar wisselde, was de locatie ‘Brammelo’ in Haaksbergen. Voor een bedrag van ruim een half miljoen euro ging het station van Varo Energy naar Weghorst Beheer. Voor de tweede locatie die van eigenaar wisselde werd gelijk het hoogste bedrag van de dag betaald. Locatie ‘Honswijck’ (A1) in het Noord-Hollandse Muiden, dat in handen was van Pompstation Vechtbrug en werd geëxploiteerd in de kleuren van BP, werd overgenomen door EG Retail voor een bedrag van ruim 27,5 miljoen euro.

veiling Rijksvastgoedbedrijf huurrechten tankstations

In de tweede ronde vonden er meerdere wisselingen van de wacht plaats. Locatie ‘De Horn’ in Abbekerk (A7) is niet langer in handen van Oliehandel Nederland, maar ging verder onder Marees Groep. W.J. Kok BV nam het station ‘Reeuwijk’ (A12) over van TotalEnergies voor zo’n 8,5 miljoen euro. Tot slot ging locatie ‘Labbegat’ (A59) in Sprang-Capelle van Shell naar Enviem Retail Real Estate.

Argos en Tango

Klanten van Argos Tankstations kunnen hun tankpas nu gebruiken bij de locaties van Tango Tankstations en vice versa. Door de samenwerking kregen de tankpashouders van de twee bedrijven de mogelijkheid om met dezelfde pas te tanken in een groter netwerk. Een belangrijk onderdeel van een goede service is een grote landelijke dekking, geloven ze bij de twee tankstationketens.

BP en Albert Heijn starten met uitrol van honderd AH to go-shops

BP en Albert Heijn startten met de uitrol van meer dan honderd AH to go’s bij tankstations. De samenwerking ging officieel van start met de opening van de nieuwe AH to go-shop bij BP Vliete aan de A58, vlakbij het Zeeuwse Krabbendijke.

Albert Heijn en bp starten uitrol AH to go naar ruim 100 tankstationsDe samenwerking is het vervolg op een eerdere succesvolle proef van BP en Albert Heijn. Tot het einde van dit jaar kwam hier iedere week een AH to go bij, wat het totaal eind december op 24 locaties moet brengen. In 2022 volgen er nog eens ruim tachtig. Daarmee werken de twee bedrijven, als alles volgens plan verloopt, uiteindelijk samen bij meer dan honderd tankstations verspreid over het hele land.

Vaccinatieplicht houdt gemoederen bezig

Of en wanneer werknemers in de tankstationbranche een vaccin tegen het coronavirus nemen, moeten zij zelf kunnen bepalen. Directies en leidinggevenden mogen daar geen invloed op hebben of druk uitoefenen. Dat vindt 82 procent van de personen die in de sector actief zijn, bleek uit een poll van TankPro.

De grote meerderheid van de 217 respondenten uit de branche vindt dat het personeel volledig zelf moet kunnen bepalen of zij wel of geen vaccin nemen. Bijna 15 procent denkt juist dat het voor de veiligheid op de werkvloer wel degelijk belangrijk is om medewerkers van tankstations, kantoren en bijvoorbeeld depots te verplichten een prik te nemen. Nog eens ruim 3 procent stelt dat het afhankelijk is van de functie die het personeelslid heeft of diegene wel of geen verplichte prik in zijn arm moet laten zetten.

BP sluit sommige Britse pompstations

Het Britse olie- en gasconcern BP sloot tijdelijk sommige pompstations in het Verenigd Koninkrijk omdat er tekorten waren aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof te leveren. Het besluit van BP verergerde de toch al moeilijke situatie op de Britse energiemarkt door de sterk gestegen gasprijzen, waardoor al meerdere kleinere gasleveranciers failliet zijn gegaan.

“We hebben te maken met brandstofleveringsproblemen bij sommige pompstations en helaas moeten we daardoor een handvol vestigingen tijdelijk sluiten vanwege een gebrek aan benzine en diesel”, aldus een verklaring van BP.

Eerste van reeks Drentse waterstofvulpunten geopend

OG (OrangeGas) en Resato International hebben een ‘small scale waterstofvulpunt’ in Assen geopend. Het was de eerste locatie in een reeks van vijf waterstofvulpunten die de partijen gezamenlijk in Drenthe realiseren.

Waterstof Assen OG vulpuntHet waterstofvulpunt wordt geëxploiteerd door OG. Resato nam de productie voor haar rekening. Samen willen de partijen de waterstofmarkt in Drenthe ‘op gang brengen’. Daarom worden op korte termijn ook zogenaamde small scale vulpunten geplaatst in Beilen, Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam en Peize. Voor de realisatie van deze waterstofvulpunten ontvangen zij een subsidie van 250.000 euro van de provincie Drenthe.

Groei onbemande tankstations

Het aantal onbemande tankstations is dit jaar verder gestegen. Van de in totaal 4.147 benzinepompen die ons land rijk is, worden er 2.280 geëxploiteerd zonder shop. Dat is 1 procent meer dan in 2020, toen nog 2.247 (van de 4.143) locaties onbemand waren.

Dat bleek uit Mobiliteit in Cijfers, een uitgave van Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit over de mobiliteitssector. Verder kwam in het onderzoek naar voren dat het aantal vulpunten voor alternatieve brandstoffen sterk is toegenomen. Vooral het aantal laadpalen groeide gestaag door. Terwijl ons land in 2020 nog 58.181 openbare laders telde, waren dit er in 2021 een stuk meer: 71.726. Het gaat hier om een stijging van 23 procent. Voor snellaadpalen specifiek is er een groei van 1333 in 2020 naar 2326 in 2021, oftewel 74 procent meer.

Het aantal waterstofvulpunten steeg van 5 in 2020 naar 12 dit jaar. Een ruime verdubbeling. Terwijl ook CNG op steeds meer locaties getankt kan worden (van 182 naar 188), nam het aantal LNG-vulpunten in Nederland juist wat af: 29 locaties in 2021 ten opzichte van 33 vorig jaar.

In het volgende TankPro Jaaroverzicht hebben we aandacht voor de maanden november en december. 

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

TankPro Jaaroverzicht (5): Recordbedrag op tanktationveiling | MobilityEnergy.com

TankPro Jaaroverzicht (5): Recordbedrag op tanktationveiling

In september werd het hoogste bedrag ooit geboden op de jaarlijkse tankstationveiling: 27,5 miljoen euro. Ondanks de voortdurende coronacrisis hielden de deelnemers zich ook dit jaar niet in met de biedingen. Bovendien was een mogelijke vaccinatieplicht dit najaar voer voor flink wat discussie.

Tijdens de negentiende editie van de tankstationveiling wisselden vijf locaties van de 35 stations van eigenaar. Het eerste tankstation dat tijdens de veiling van eigenaar wisselde, was de locatie ‘Brammelo’ in Haaksbergen. Voor een bedrag van ruim een half miljoen euro ging het station van Varo Energy naar Weghorst Beheer. Voor de tweede locatie die van eigenaar wisselde werd gelijk het hoogste bedrag van de dag betaald. Locatie ‘Honswijck’ (A1) in het Noord-Hollandse Muiden, dat in handen was van Pompstation Vechtbrug en werd geëxploiteerd in de kleuren van BP, werd overgenomen door EG Retail voor een bedrag van ruim 27,5 miljoen euro.

veiling Rijksvastgoedbedrijf huurrechten tankstations

In de tweede ronde vonden er meerdere wisselingen van de wacht plaats. Locatie ‘De Horn’ in Abbekerk (A7) is niet langer in handen van Oliehandel Nederland, maar ging verder onder Marees Groep. W.J. Kok BV nam het station ‘Reeuwijk’ (A12) over van TotalEnergies voor zo’n 8,5 miljoen euro. Tot slot ging locatie ‘Labbegat’ (A59) in Sprang-Capelle van Shell naar Enviem Retail Real Estate.

Argos en Tango

Klanten van Argos Tankstations kunnen hun tankpas nu gebruiken bij de locaties van Tango Tankstations en vice versa. Door de samenwerking kregen de tankpashouders van de twee bedrijven de mogelijkheid om met dezelfde pas te tanken in een groter netwerk. Een belangrijk onderdeel van een goede service is een grote landelijke dekking, geloven ze bij de twee tankstationketens.

BP en Albert Heijn starten met uitrol van honderd AH to go-shops

BP en Albert Heijn startten met de uitrol van meer dan honderd AH to go’s bij tankstations. De samenwerking ging officieel van start met de opening van de nieuwe AH to go-shop bij BP Vliete aan de A58, vlakbij het Zeeuwse Krabbendijke.

Albert Heijn en bp starten uitrol AH to go naar ruim 100 tankstationsDe samenwerking is het vervolg op een eerdere succesvolle proef van BP en Albert Heijn. Tot het einde van dit jaar kwam hier iedere week een AH to go bij, wat het totaal eind december op 24 locaties moet brengen. In 2022 volgen er nog eens ruim tachtig. Daarmee werken de twee bedrijven, als alles volgens plan verloopt, uiteindelijk samen bij meer dan honderd tankstations verspreid over het hele land.

Vaccinatieplicht houdt gemoederen bezig

Of en wanneer werknemers in de tankstationbranche een vaccin tegen het coronavirus nemen, moeten zij zelf kunnen bepalen. Directies en leidinggevenden mogen daar geen invloed op hebben of druk uitoefenen. Dat vindt 82 procent van de personen die in de sector actief zijn, bleek uit een poll van TankPro.

De grote meerderheid van de 217 respondenten uit de branche vindt dat het personeel volledig zelf moet kunnen bepalen of zij wel of geen vaccin nemen. Bijna 15 procent denkt juist dat het voor de veiligheid op de werkvloer wel degelijk belangrijk is om medewerkers van tankstations, kantoren en bijvoorbeeld depots te verplichten een prik te nemen. Nog eens ruim 3 procent stelt dat het afhankelijk is van de functie die het personeelslid heeft of diegene wel of geen verplichte prik in zijn arm moet laten zetten.

BP sluit sommige Britse pompstations

Het Britse olie- en gasconcern BP sloot tijdelijk sommige pompstations in het Verenigd Koninkrijk omdat er tekorten waren aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof te leveren. Het besluit van BP verergerde de toch al moeilijke situatie op de Britse energiemarkt door de sterk gestegen gasprijzen, waardoor al meerdere kleinere gasleveranciers failliet zijn gegaan.

“We hebben te maken met brandstofleveringsproblemen bij sommige pompstations en helaas moeten we daardoor een handvol vestigingen tijdelijk sluiten vanwege een gebrek aan benzine en diesel”, aldus een verklaring van BP.

Eerste van reeks Drentse waterstofvulpunten geopend

OG (OrangeGas) en Resato International hebben een ‘small scale waterstofvulpunt’ in Assen geopend. Het was de eerste locatie in een reeks van vijf waterstofvulpunten die de partijen gezamenlijk in Drenthe realiseren.

Waterstof Assen OG vulpuntHet waterstofvulpunt wordt geëxploiteerd door OG. Resato nam de productie voor haar rekening. Samen willen de partijen de waterstofmarkt in Drenthe ‘op gang brengen’. Daarom worden op korte termijn ook zogenaamde small scale vulpunten geplaatst in Beilen, Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam en Peize. Voor de realisatie van deze waterstofvulpunten ontvangen zij een subsidie van 250.000 euro van de provincie Drenthe.

Groei onbemande tankstations

Het aantal onbemande tankstations is dit jaar verder gestegen. Van de in totaal 4.147 benzinepompen die ons land rijk is, worden er 2.280 geëxploiteerd zonder shop. Dat is 1 procent meer dan in 2020, toen nog 2.247 (van de 4.143) locaties onbemand waren.

Dat bleek uit Mobiliteit in Cijfers, een uitgave van Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit over de mobiliteitssector. Verder kwam in het onderzoek naar voren dat het aantal vulpunten voor alternatieve brandstoffen sterk is toegenomen. Vooral het aantal laadpalen groeide gestaag door. Terwijl ons land in 2020 nog 58.181 openbare laders telde, waren dit er in 2021 een stuk meer: 71.726. Het gaat hier om een stijging van 23 procent. Voor snellaadpalen specifiek is er een groei van 1333 in 2020 naar 2326 in 2021, oftewel 74 procent meer.

Het aantal waterstofvulpunten steeg van 5 in 2020 naar 12 dit jaar. Een ruime verdubbeling. Terwijl ook CNG op steeds meer locaties getankt kan worden (van 182 naar 188), nam het aantal LNG-vulpunten in Nederland juist wat af: 29 locaties in 2021 ten opzichte van 33 vorig jaar.

In het volgende TankPro Jaaroverzicht hebben we aandacht voor de maanden november en december. 

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl