Verdachten van grootschalige biodieselfraude langer vast

De rechter heeft bepaald dat de twee personen die verdacht worden van grootschalige fraude met biodiesel langer blijven vastzitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat in het najaar op de kalender. In mei werd bekendgemaakt dat een bedrijf uit Kampen op grote schaal gesjoemeld heeft met zowel de fysieke stromen van biodiesel als met de papieren certificering ervan. De arrestaties maken deel uit van een internationaal onderzoek.

De Inspectie Leefomgeving en Transport bracht de fraude aan het licht in samenwerking met het Functioneel Parket, het landelijk opererend onderdeel van het OM dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit. Het bedrijf uit Kampen zou in 2015 154 miljoen kg (184 miljoen liter) ten onrechte als duurzaam aangemerkte biodiesel hebben verkocht. Dat liet Staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten aan de vaste Tweede Kamercommissie I&W. Uit informatie van de minister van Justitie en Veiligheid blijkt bovendien dat vier bedrijven die in de keten werkzaam zijn, verdacht worden van fraude.

Valse certificaten

Volgens de staatssecretaris is geconstateerd dat grote hoeveelheden niet-duurzame biodiesel werden ingekocht door het frauderende Nederlandse bedrijf. Die brandstof werd vervolgens vrijwel rechtstreeks teruggeleverd als duurzame biodiesel, voorzien van duurzaamheidscertificaten. Ook zijn er volgens Van Veldhoven aanwijzingen dat ‘de benodigde onderliggende fysieke handelsstroom op bepaalde momenten heeft ontbroken en dat er slechts op papier werd gehandeld’.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat met de valse certificaten ook dubbeltellingsverklaringen zijn aangevraagd bij de instellingen die op de certificering toezien. Met een aantal PoS-en zijn dubbeltellingsverklaringen aangevraagd. Van Veldhoven: “Er zijn sterke aanwijzingen dat deze zijn geregistreerd in het REV (Register Energie voor Vervoer).”

Onderzoek

De signaalrapportage komt voort uit een nog lopend gezamenlijk opsporingsonderzoek in een Joint Investigation Team met de Britse Serious Fraud Office. Ook in Engeland wordt een bedrijf verdacht. In de VS heeft fraude met biodiesel geleid tot een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken met hoge gevangenisstraffen en boetes tot gevolg. In 2016 zijn in de pers berichten verschenen over grootschalige en internationale fraude met biodiesel in Polen. Hierbij zouden grote hoeveelheden duurzame biodiesel bijgemengd zijn met niet duurzame biodiesel en als duurzaam zijn verkocht zijn aan andere landen.

Het strafrechtelijk onderzoek is begin 2018 van start gegaan. Tegen het bedrijf uit Kampen liep eerder een ander strafrechtelijk onderzoek. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er op dit moment acht bedrijven actief als biodieselproducent in Nederland. Deze verhandelen ook biodiesel. Er zijn geen aantallen bedrijven te noemen die alleen handelen in biodiesel, aangezien hieronder ook tankstations vallen die (bijgemengde) biodiesel verkopen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Verdachten van grootschalige biodieselfraude langer vast”

Martin Trip|15.08.19|18:31

Toch wel heel benieuwd welke 4 Nederlandse bedrijven hier hun vingers aan hebben gebrand.
Op deze manier is het makkelijk om prijsvechter te zijn en je netwerk uit te breiden.

Verdachten van grootschalige biodieselfraude langer vast | MobilityEnergy.com

Verdachten van grootschalige biodieselfraude langer vast

De rechter heeft bepaald dat de twee personen die verdacht worden van grootschalige fraude met biodiesel langer blijven vastzitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat in het najaar op de kalender. In mei werd bekendgemaakt dat een bedrijf uit Kampen op grote schaal gesjoemeld heeft met zowel de fysieke stromen van biodiesel als met de papieren certificering ervan. De arrestaties maken deel uit van een internationaal onderzoek.

De Inspectie Leefomgeving en Transport bracht de fraude aan het licht in samenwerking met het Functioneel Parket, het landelijk opererend onderdeel van het OM dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit. Het bedrijf uit Kampen zou in 2015 154 miljoen kg (184 miljoen liter) ten onrechte als duurzaam aangemerkte biodiesel hebben verkocht. Dat liet Staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten aan de vaste Tweede Kamercommissie I&W. Uit informatie van de minister van Justitie en Veiligheid blijkt bovendien dat vier bedrijven die in de keten werkzaam zijn, verdacht worden van fraude.

Valse certificaten

Volgens de staatssecretaris is geconstateerd dat grote hoeveelheden niet-duurzame biodiesel werden ingekocht door het frauderende Nederlandse bedrijf. Die brandstof werd vervolgens vrijwel rechtstreeks teruggeleverd als duurzame biodiesel, voorzien van duurzaamheidscertificaten. Ook zijn er volgens Van Veldhoven aanwijzingen dat ‘de benodigde onderliggende fysieke handelsstroom op bepaalde momenten heeft ontbroken en dat er slechts op papier werd gehandeld’.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat met de valse certificaten ook dubbeltellingsverklaringen zijn aangevraagd bij de instellingen die op de certificering toezien. Met een aantal PoS-en zijn dubbeltellingsverklaringen aangevraagd. Van Veldhoven: “Er zijn sterke aanwijzingen dat deze zijn geregistreerd in het REV (Register Energie voor Vervoer).”

Onderzoek

De signaalrapportage komt voort uit een nog lopend gezamenlijk opsporingsonderzoek in een Joint Investigation Team met de Britse Serious Fraud Office. Ook in Engeland wordt een bedrijf verdacht. In de VS heeft fraude met biodiesel geleid tot een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken met hoge gevangenisstraffen en boetes tot gevolg. In 2016 zijn in de pers berichten verschenen over grootschalige en internationale fraude met biodiesel in Polen. Hierbij zouden grote hoeveelheden duurzame biodiesel bijgemengd zijn met niet duurzame biodiesel en als duurzaam zijn verkocht zijn aan andere landen.

Het strafrechtelijk onderzoek is begin 2018 van start gegaan. Tegen het bedrijf uit Kampen liep eerder een ander strafrechtelijk onderzoek. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er op dit moment acht bedrijven actief als biodieselproducent in Nederland. Deze verhandelen ook biodiesel. Er zijn geen aantallen bedrijven te noemen die alleen handelen in biodiesel, aangezien hieronder ook tankstations vallen die (bijgemengde) biodiesel verkopen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Verdachten van grootschalige biodieselfraude langer vast”

Martin Trip|15.08.19|18:31

Toch wel heel benieuwd welke 4 Nederlandse bedrijven hier hun vingers aan hebben gebrand.
Op deze manier is het makkelijk om prijsvechter te zijn en je netwerk uit te breiden.