Elektrisch rijden in opkomst, hoge aanschafprijs blijft een barrière

Iets meer dan een op de drie Nederlanders (37%) is geïnteresseerd in elektrisch rijden, maar het aantal consumenten dat op korte termijn overweegt een elektrische auto aan te schaffen is nog gering. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB heeft gepresenteerd. Van de ondervraagden geeft slechts 4 procent aan binnen nu en twee jaar een auto met elektrische aandrijving aan te willen schaffen.

Veel consumenten (62%) zien het kopen van een elektrische auto op dit moment nog niet zitten. Dat komt vooral vanwege de hoge prijs. De actieradius wordt als een minder groot probleem gezien: 29% vindt het bereik van de huidige generatie EV’s onvoldoende. Iets minder dan een op de vier ondervraagden (23%) is van mening dat er te weinig laadpalen beschikbaar zijn, 27% geeft aan op een meer gangbare auto te wachten.

Een reden om wel elektrisch te gaan rijden, is vooral om de uitstoot terug te dringen, 82 procent geeft aan dit belangrijk te vinden. Andere argumenten die worden genoemd zijn onder meer de interessante gebruikskosten (44%). Het nooit meer hoeven tanken (41%), de goede rijeigenschappen (38%) van een elektrische auto en het voorbereid zijn op de toekomst (39%) worden verder genoemd.

Verschil in kosten kleiner

Experts van de ANWB geven aan dat de totale kosten van elektrische modellen en benzineauto’s dichter bij elkaar zijn gekomen. Elektrisch rijden is op dit moment 6% duurder dan rijden in een vergelijkbare benzineauto. Vorig jaar was dat nog 10 %. Met de Elektrisch Rijden Monitor brengt de ANWB in kaart hoe de elektrische auto zich in Nederland ontwikkelt, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren.

Het aantal snellaadpalen in Nederland ligt volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op dit moment net iets onder de duizend (967). Er zijn 36.987 (semi)openbare laadpalen. Verwachting is dat dit aantal komende jaren flink gaat toenemen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Elektrisch rijden in opkomst, hoge aanschafprijs blijft een barrière | MobilityEnergy.com

Elektrisch rijden in opkomst, hoge aanschafprijs blijft een barrière

Iets meer dan een op de drie Nederlanders (37%) is geïnteresseerd in elektrisch rijden, maar het aantal consumenten dat op korte termijn overweegt een elektrische auto aan te schaffen is nog gering. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB heeft gepresenteerd. Van de ondervraagden geeft slechts 4 procent aan binnen nu en twee jaar een auto met elektrische aandrijving aan te willen schaffen.

Veel consumenten (62%) zien het kopen van een elektrische auto op dit moment nog niet zitten. Dat komt vooral vanwege de hoge prijs. De actieradius wordt als een minder groot probleem gezien: 29% vindt het bereik van de huidige generatie EV’s onvoldoende. Iets minder dan een op de vier ondervraagden (23%) is van mening dat er te weinig laadpalen beschikbaar zijn, 27% geeft aan op een meer gangbare auto te wachten.

Een reden om wel elektrisch te gaan rijden, is vooral om de uitstoot terug te dringen, 82 procent geeft aan dit belangrijk te vinden. Andere argumenten die worden genoemd zijn onder meer de interessante gebruikskosten (44%). Het nooit meer hoeven tanken (41%), de goede rijeigenschappen (38%) van een elektrische auto en het voorbereid zijn op de toekomst (39%) worden verder genoemd.

Verschil in kosten kleiner

Experts van de ANWB geven aan dat de totale kosten van elektrische modellen en benzineauto’s dichter bij elkaar zijn gekomen. Elektrisch rijden is op dit moment 6% duurder dan rijden in een vergelijkbare benzineauto. Vorig jaar was dat nog 10 %. Met de Elektrisch Rijden Monitor brengt de ANWB in kaart hoe de elektrische auto zich in Nederland ontwikkelt, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren.

Het aantal snellaadpalen in Nederland ligt volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op dit moment net iets onder de duizend (967). Er zijn 36.987 (semi)openbare laadpalen. Verwachting is dat dit aantal komende jaren flink gaat toenemen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.