Autoverkoop stabiliseert in 2019, aandeel elektrische auto’s stijgt

De effecten van de nieuwe WLTP-emissietest op de aanschafbelasting drukken de autoverkoop. Dat is de conclusie van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG naar aanleiding van de prognose van verkoopcijfers voor 2019. Volgens deze cijfers worden er volgend jaar 440.000 personenauto’s verkocht in Nederland. Naar verwachting van beide branchepartijen zet de verkoop van elektrische auto’s verder door, naar 28.000 in 2019.

RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat het aantal verkochte auto’s volgend jaar gelijk is aan de prognose van dit jaar. Sinds 1 september van afgelopen jaar moeten alle nieuwe auto’s worden getest volgens de nieuwe WLTP-methode. Deze test, waarbij gekeken wordt naar de CO2-uitstoot, geeft een realistischer beeld van het praktijkverbruik dan de oude NEDC-methode. Gevolg is dat de uitstootwaardes hoger uitvallen dan voorheen en dat de BPM op nieuwe auto’s daardoor ook stijgt.

Ondanks aandringen van BOVAG en RAI Vereniging om de BPM-tarieven aan te passen en een belofte van de staatssecretaris dat de automobilist niet de dupe mag worden van de invoering van de nieuwe test, heeft het kabinet recent besloten vooralsnog geen stappen te ondernemen. Dit leidt naar verwachting tot hogere consumentenprijzen. Ondanks de gunstige economische vooruitzichten voor Nederland verwachten de twee belangenorganisaties hierdoor geen groei in de autoverkopen.

Elektrische auto’s in de lift

Het aantal verkochte elektrische auto’s groeit in 2019 wel verder en komt volgens de prognose van beide organisaties uit op 28.000 stuks. Dat is 6,4 procent van alle nieuwe auto’s. Dit jaar worden er naar verwachting 20.000 elektrische auto’s verkocht – een marktaandeel van 4,5 procent. Dit is een derde meer dan eerder dit jaar werd voorspeld.

De stijging is vooral te danken aan de nieuwe elektrische modellen die volgend jaar op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. Daarnaast geldt voor elektrische auto’s in 2019 het lage bijtellingspercentage van 4 procent over de eerste 50.000 euro van de consumentenadviesprijs.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Autoverkoop stabiliseert in 2019, aandeel elektrische auto’s stijgt | MobilityEnergy.com

Autoverkoop stabiliseert in 2019, aandeel elektrische auto’s stijgt

De effecten van de nieuwe WLTP-emissietest op de aanschafbelasting drukken de autoverkoop. Dat is de conclusie van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG naar aanleiding van de prognose van verkoopcijfers voor 2019. Volgens deze cijfers worden er volgend jaar 440.000 personenauto’s verkocht in Nederland. Naar verwachting van beide branchepartijen zet de verkoop van elektrische auto’s verder door, naar 28.000 in 2019.

RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat het aantal verkochte auto’s volgend jaar gelijk is aan de prognose van dit jaar. Sinds 1 september van afgelopen jaar moeten alle nieuwe auto’s worden getest volgens de nieuwe WLTP-methode. Deze test, waarbij gekeken wordt naar de CO2-uitstoot, geeft een realistischer beeld van het praktijkverbruik dan de oude NEDC-methode. Gevolg is dat de uitstootwaardes hoger uitvallen dan voorheen en dat de BPM op nieuwe auto’s daardoor ook stijgt.

Ondanks aandringen van BOVAG en RAI Vereniging om de BPM-tarieven aan te passen en een belofte van de staatssecretaris dat de automobilist niet de dupe mag worden van de invoering van de nieuwe test, heeft het kabinet recent besloten vooralsnog geen stappen te ondernemen. Dit leidt naar verwachting tot hogere consumentenprijzen. Ondanks de gunstige economische vooruitzichten voor Nederland verwachten de twee belangenorganisaties hierdoor geen groei in de autoverkopen.

Elektrische auto’s in de lift

Het aantal verkochte elektrische auto’s groeit in 2019 wel verder en komt volgens de prognose van beide organisaties uit op 28.000 stuks. Dat is 6,4 procent van alle nieuwe auto’s. Dit jaar worden er naar verwachting 20.000 elektrische auto’s verkocht – een marktaandeel van 4,5 procent. Dit is een derde meer dan eerder dit jaar werd voorspeld.

De stijging is vooral te danken aan de nieuwe elektrische modellen die volgend jaar op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. Daarnaast geldt voor elektrische auto’s in 2019 het lage bijtellingspercentage van 4 procent over de eerste 50.000 euro van de consumentenadviesprijs.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.