Alliander verkoopt laadpaaldochter Allego aan Franse investeerder

Netwerkbedrijf Alliander heeft een koper gevonden voor dochteronderneming Allego. De aanbieder van laadoplossingen wordt overgenomen door de Franse investeringsmaatschappij Meridiam. Hoeveel er voor het laadpalenbedrijf is betaald, is niet bekendgemaakt. Naar verluidt had ook Shell interesse in overname van Allego.

Volgens Alliander-bestuurder Ingrid Thijssen is het een belangrijke stap. Allego kan zich in haar ogen beter ontwikkelen onder de vleugels van een commerciële partij. “Alliander is in 2013 gestart met Allego met als doelstellingen om e-rijders keuzevrijheid te geven aan de laadpaal en oplossingen te ontwikkelen om te zorgen dat het laden van elektrische auto’s niet leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet.”

Volgens Thijssen past de nieuwe eigenaar als internationale lange-termijninvesteerder in infrastructuur zeer goed bij de activiteiten van Allego en positioneert het bedrijf zich uitstekend voor de volgende fase van snelle internationale groei. “Bovendien heeft Alliander zijn investeringen in Allego door deze verkoop ruimschoots terugverdiend.”

Rechtszaal

Alliander zat afgelopen jaren regelmatig in haar maag met de aanbieder van laadoplossingen. Dat leidde zelfs tot een rechtszaak. Nuon spande de zaak aan omdat de energieleverancier van mening was dat het leveren van stroom via Allego door Alliander in strijd was met de wet. Alliander trok daarbij aan het kortste eind.

De nieuwe Franse eigenaar heeft hoge verwachtingen van de ontwikkeling van elektrisch rijden, zowel in Nederland als daarbuiten. Meridiam verwacht dat minimaal 30 procent van de autoverkopen in 2030 elektrisch zal zijn. Daarbij hoort een passende infrastructuur.

OR en aandeelhouders positief

De Ondernemingsraad van Alliander heeft een positief advies uitgebracht over de overname en de aandeelhouders hebben groen licht gegeven. De onderneming, inclusief alle medewerkers, gaat in zijn geheel over naar Meridiam. Allego heeft inmiddels ruim 8.000 laadpunten gerealiseerd en is actief in zes Europese landen. Het hoofdkantoor van Allego staat in Arnhem.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Alliander verkoopt laadpaaldochter Allego aan Franse investeerder | MobilityEnergy.com

Alliander verkoopt laadpaaldochter Allego aan Franse investeerder

Netwerkbedrijf Alliander heeft een koper gevonden voor dochteronderneming Allego. De aanbieder van laadoplossingen wordt overgenomen door de Franse investeringsmaatschappij Meridiam. Hoeveel er voor het laadpalenbedrijf is betaald, is niet bekendgemaakt. Naar verluidt had ook Shell interesse in overname van Allego.

Volgens Alliander-bestuurder Ingrid Thijssen is het een belangrijke stap. Allego kan zich in haar ogen beter ontwikkelen onder de vleugels van een commerciële partij. “Alliander is in 2013 gestart met Allego met als doelstellingen om e-rijders keuzevrijheid te geven aan de laadpaal en oplossingen te ontwikkelen om te zorgen dat het laden van elektrische auto’s niet leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet.”

Volgens Thijssen past de nieuwe eigenaar als internationale lange-termijninvesteerder in infrastructuur zeer goed bij de activiteiten van Allego en positioneert het bedrijf zich uitstekend voor de volgende fase van snelle internationale groei. “Bovendien heeft Alliander zijn investeringen in Allego door deze verkoop ruimschoots terugverdiend.”

Rechtszaal

Alliander zat afgelopen jaren regelmatig in haar maag met de aanbieder van laadoplossingen. Dat leidde zelfs tot een rechtszaak. Nuon spande de zaak aan omdat de energieleverancier van mening was dat het leveren van stroom via Allego door Alliander in strijd was met de wet. Alliander trok daarbij aan het kortste eind.

De nieuwe Franse eigenaar heeft hoge verwachtingen van de ontwikkeling van elektrisch rijden, zowel in Nederland als daarbuiten. Meridiam verwacht dat minimaal 30 procent van de autoverkopen in 2030 elektrisch zal zijn. Daarbij hoort een passende infrastructuur.

OR en aandeelhouders positief

De Ondernemingsraad van Alliander heeft een positief advies uitgebracht over de overname en de aandeelhouders hebben groen licht gegeven. De onderneming, inclusief alle medewerkers, gaat in zijn geheel over naar Meridiam. Allego heeft inmiddels ruim 8.000 laadpunten gerealiseerd en is actief in zes Europese landen. Het hoofdkantoor van Allego staat in Arnhem.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.