Nieuwe snellaadpalen: vijf minuten laden, 100 kilometer rijden

Het eerste openbare ultrasnellaadstation van Europa is donderdag in gebruik genomen langs de Duitse snelweg A3 bij Aschaffenburg, net onder Frankfurt. Bij de vier laadpalen, die afkomstig zijn van het Nederlandse bedrijf Allego, kan met een vermogen van 175 kW geladen worden. Dat vermogen is aanzienlijk hoger dan van de snellaadpalen die op dit moment langs de Nederlandse snelwegen door Shell en Fastned (50 kW) worden aangeboden.

De nieuwe generatie snelladers van Allego, een Arnhemse dochteronderneming van Alliander, zijn onderdeel van een grensoverschrijdend netwerk van laadpunten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Komend voorjaar worden de laadpunten opgewaardeerd en kan bij twee van de vier snellaadpalen met een vermogen van 350 kW geladen worden. Daarmee kunnen elektrische auto’s na vijf minuten opladen weer honderd kilometer vooruit.

Bij de stations kunnen vier elektrische auto’s tegelijk terecht. De nieuwe laadlocaties worden op plekken nabij snelwegen in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk geplaatst, met intervallen van 150 tot 200 kilometer. Het Ultra-E-project is een initiatief van een groot aantal partijen, waaronder Audi, BMW en Renault. De coördinatie is in handen van Allego.

Shell Recharge

Het Nederlandse bedrijf Allego richt zich op het plaatsen en exploiteren van laadpalen, onder meer in Nederland, België en Duitsland. Ook de nieuwe 50 kW-snellaadpalen die Shell op dit moment bij tankstations langs Nederlandse snelwegen neerzet, zijn afkomstig van de Arnhemse onderneming.

In november oordeelde de rechter in Arnhem dat netwerkbedrijf Alliander niet langer via dochterbedrijf Allego elektriciteit mag aanbieden via laadpalen. De rechtszaak was in gang gezet door energiebedrijf Nuon. De exploitatie van de palen, inclusief het leveren van stroom, moet volgens de wet uitgevoerd worden door commerciële partijen. De aandelen van Alliander zijn in handen van diverse Nederlandse provincies. Volgens de Wet Onafhankelijk Netbeheer, ook wel bekend als de Splitsingswet, mag het netwerkbedrijf geen commerciële activiteiten ontplooien, ook niet via dochterbedrijven of samenwerkingspartners.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Nieuwe snellaadpalen: vijf minuten laden, 100 kilometer rijden | MobilityEnergy.com

Nieuwe snellaadpalen: vijf minuten laden, 100 kilometer rijden

Het eerste openbare ultrasnellaadstation van Europa is donderdag in gebruik genomen langs de Duitse snelweg A3 bij Aschaffenburg, net onder Frankfurt. Bij de vier laadpalen, die afkomstig zijn van het Nederlandse bedrijf Allego, kan met een vermogen van 175 kW geladen worden. Dat vermogen is aanzienlijk hoger dan van de snellaadpalen die op dit moment langs de Nederlandse snelwegen door Shell en Fastned (50 kW) worden aangeboden.

De nieuwe generatie snelladers van Allego, een Arnhemse dochteronderneming van Alliander, zijn onderdeel van een grensoverschrijdend netwerk van laadpunten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Komend voorjaar worden de laadpunten opgewaardeerd en kan bij twee van de vier snellaadpalen met een vermogen van 350 kW geladen worden. Daarmee kunnen elektrische auto’s na vijf minuten opladen weer honderd kilometer vooruit.

Bij de stations kunnen vier elektrische auto’s tegelijk terecht. De nieuwe laadlocaties worden op plekken nabij snelwegen in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk geplaatst, met intervallen van 150 tot 200 kilometer. Het Ultra-E-project is een initiatief van een groot aantal partijen, waaronder Audi, BMW en Renault. De coördinatie is in handen van Allego.

Shell Recharge

Het Nederlandse bedrijf Allego richt zich op het plaatsen en exploiteren van laadpalen, onder meer in Nederland, België en Duitsland. Ook de nieuwe 50 kW-snellaadpalen die Shell op dit moment bij tankstations langs Nederlandse snelwegen neerzet, zijn afkomstig van de Arnhemse onderneming.

In november oordeelde de rechter in Arnhem dat netwerkbedrijf Alliander niet langer via dochterbedrijf Allego elektriciteit mag aanbieden via laadpalen. De rechtszaak was in gang gezet door energiebedrijf Nuon. De exploitatie van de palen, inclusief het leveren van stroom, moet volgens de wet uitgevoerd worden door commerciële partijen. De aandelen van Alliander zijn in handen van diverse Nederlandse provincies. Volgens de Wet Onafhankelijk Netbeheer, ook wel bekend als de Splitsingswet, mag het netwerkbedrijf geen commerciële activiteiten ontplooien, ook niet via dochterbedrijven of samenwerkingspartners.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.