Fastned in opstand tegen Shell-snellaadstations langs de snelweg

Mag Shell snellaadpalen plaatsen bij tankstations langs de Nederlandse snelwegen? Dat is de vraag waar de rechter zich over twee weken over gaat buigen. Volgens Fastned, dat de vergunning voor zo’n tweehonderd snellaadstations langs de snelwegen in ons land in handen heeft, gaat het olieconcern met de nieuwe laadpalen buiten zijn boekje. Shell zelf zegt dat er op de bestaande vergunning een aanvullende beschikking is verleend om ook palen te mogen plaatsen.

Het hing al een tijdje in de lucht en inmiddels is de bom gebarsten. Fastned, aanbieder van inmiddels zo’n zestig laadstations langs de Nederlandse snelwegen, komt in actie tegen de stap van Shell om ook snellaadpunten te openen. Met dat nieuws kwam de NOS afgelopen weekend naar buiten. Volgens het bedrijf, dat in 2012 werd opgericht met als doel een netwerk van laadmogelijkheden te realiseren, mag de oliereus op de locaties langs de snelwegen volgens de vergunning alleen brandstof verkopen.

Het bleef lang stil bij Shell, maar sinds een aantal maanden timmert het Brits-Nederlandse olieconcern flink aan de weg op het gebied van het neerzetten van laadpalen. Zo nam het concern in oktober de Nederlandse leverancier van laadpalen NewMotion over en ging Shell onlangs een samenwerking aan met de joint venture Ionity, een partnerschap van diverse grote autofabrikanten, voor het realiseren van snellaadpunten.

Directe concurrentie langs A12 bij Gouda

Daarnaast worden er onder de naam Shell Recharge snellaadpunten geplaatst bij een groot aantal tankstations in ons land. Een van de locaties is Shell-station De Andel, langs de A12 bij Gouda. De opening van die snellaadpunten is Fastned een doorn in het oog, aangezien het bedrijf op deze locatie zelf ook palen heeft neergezet.

Bij de laadfaciliteiten wil Fastned bovendien graag shops realiseren, zodat klanten die hun elektrische auto opladen ook naar het toilet kunnen of wat te eten of drinken kunnen halen. Dit plan zorgt vooral bij tankstationbedrijven voor gefronste wenkbrauwen. Zij moeten bij veiling van de exploitatierechten van snelwegstations namelijk flinke bedragen neertellen voor hun locaties. Volgens de tankstationhouders is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. De zaak ligt op dit moment ook bij de rechter.

Uitgifte van obligaties

Vorige week werd bekend dat Fastned meer obligaties uit gaat geven dan in eerste instantie gepland. De Nederlandse exploitant van snellaadstations wil het bedrag dat wordt opgehaald, investeren in uitbreiding van het aantal laadplekken. Fastned hoopt in totaal 6 miljoen euro op te halen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Fastned in opstand tegen Shell-snellaadstations langs de snelweg | MobilityEnergy.com

Fastned in opstand tegen Shell-snellaadstations langs de snelweg

Mag Shell snellaadpalen plaatsen bij tankstations langs de Nederlandse snelwegen? Dat is de vraag waar de rechter zich over twee weken over gaat buigen. Volgens Fastned, dat de vergunning voor zo’n tweehonderd snellaadstations langs de snelwegen in ons land in handen heeft, gaat het olieconcern met de nieuwe laadpalen buiten zijn boekje. Shell zelf zegt dat er op de bestaande vergunning een aanvullende beschikking is verleend om ook palen te mogen plaatsen.

Het hing al een tijdje in de lucht en inmiddels is de bom gebarsten. Fastned, aanbieder van inmiddels zo’n zestig laadstations langs de Nederlandse snelwegen, komt in actie tegen de stap van Shell om ook snellaadpunten te openen. Met dat nieuws kwam de NOS afgelopen weekend naar buiten. Volgens het bedrijf, dat in 2012 werd opgericht met als doel een netwerk van laadmogelijkheden te realiseren, mag de oliereus op de locaties langs de snelwegen volgens de vergunning alleen brandstof verkopen.

Het bleef lang stil bij Shell, maar sinds een aantal maanden timmert het Brits-Nederlandse olieconcern flink aan de weg op het gebied van het neerzetten van laadpalen. Zo nam het concern in oktober de Nederlandse leverancier van laadpalen NewMotion over en ging Shell onlangs een samenwerking aan met de joint venture Ionity, een partnerschap van diverse grote autofabrikanten, voor het realiseren van snellaadpunten.

Directe concurrentie langs A12 bij Gouda

Daarnaast worden er onder de naam Shell Recharge snellaadpunten geplaatst bij een groot aantal tankstations in ons land. Een van de locaties is Shell-station De Andel, langs de A12 bij Gouda. De opening van die snellaadpunten is Fastned een doorn in het oog, aangezien het bedrijf op deze locatie zelf ook palen heeft neergezet.

Bij de laadfaciliteiten wil Fastned bovendien graag shops realiseren, zodat klanten die hun elektrische auto opladen ook naar het toilet kunnen of wat te eten of drinken kunnen halen. Dit plan zorgt vooral bij tankstationbedrijven voor gefronste wenkbrauwen. Zij moeten bij veiling van de exploitatierechten van snelwegstations namelijk flinke bedragen neertellen voor hun locaties. Volgens de tankstationhouders is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. De zaak ligt op dit moment ook bij de rechter.

Uitgifte van obligaties

Vorige week werd bekend dat Fastned meer obligaties uit gaat geven dan in eerste instantie gepland. De Nederlandse exploitant van snellaadstations wil het bedrag dat wordt opgehaald, investeren in uitbreiding van het aantal laadplekken. Fastned hoopt in totaal 6 miljoen euro op te halen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.