CBS: meer kilometers voor bestelauto’s in 2016

Nederlandse bestelauto’s hebben vorig jaar 4,5 procent meer kilometers afgelegd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Jaarmonitor kilometers wegvoertuigen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal kwam de teller uit op 17,3 miljard kilometer.

Dat het aantal kilometers hoger lag dan in 2015 is onder meer te danken aan een toename van het aantal bestelauto’s in ons land. Dat nam vorig jaar toe met 3,6 procent. Gemiddeld legden deze auto’s bovendien meer kilometers af dan een jaar eerder. De groei bedroeg 1 procent. Het gemiddelde kwam per bestelwagen uit op 18.300 kilometer.

Toename voor tweede jaar op rij

Het is voor het tweede jaar op rij dat er een toename is van het aantal kilometers dat Nederlandse bestelwagens afleggen. Toch is het kilometrage nog niet op het niveau van voor de crisis. In 2008 kwam de teller namelijk uit op 17,9 miljard kilometer.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral nieuwe bestelwagens – maximaal een jaar oud – meer kilometers op de klok zetten. Het grootste deel van de stijging is daarbij te danken aan zwaardere modellen. Zeventig procent van de groei wordt veroorzaakt door deze categorie bestelauto’s (maximaal beladen gewicht tussen 2001-3000 kilo).

Ook personenauto’s rijden meer

Vorige maand bleek dat ook het aantal kilometers dat personenauto’s in 2016 aflegden, hoger lag dan het jaar ervoor. Dat aantal nam toe met 2,2 procent. Het gemiddeld kilometrage kwam vorig jaar voor personenauto’s uit op 13.200 kilometer.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

CBS: meer kilometers voor bestelauto’s in 2016 | MobilityEnergy.com

CBS: meer kilometers voor bestelauto’s in 2016

Nederlandse bestelauto’s hebben vorig jaar 4,5 procent meer kilometers afgelegd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Jaarmonitor kilometers wegvoertuigen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal kwam de teller uit op 17,3 miljard kilometer.

Dat het aantal kilometers hoger lag dan in 2015 is onder meer te danken aan een toename van het aantal bestelauto’s in ons land. Dat nam vorig jaar toe met 3,6 procent. Gemiddeld legden deze auto’s bovendien meer kilometers af dan een jaar eerder. De groei bedroeg 1 procent. Het gemiddelde kwam per bestelwagen uit op 18.300 kilometer.

Toename voor tweede jaar op rij

Het is voor het tweede jaar op rij dat er een toename is van het aantal kilometers dat Nederlandse bestelwagens afleggen. Toch is het kilometrage nog niet op het niveau van voor de crisis. In 2008 kwam de teller namelijk uit op 17,9 miljard kilometer.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral nieuwe bestelwagens – maximaal een jaar oud – meer kilometers op de klok zetten. Het grootste deel van de stijging is daarbij te danken aan zwaardere modellen. Zeventig procent van de groei wordt veroorzaakt door deze categorie bestelauto’s (maximaal beladen gewicht tussen 2001-3000 kilo).

Ook personenauto’s rijden meer

Vorige maand bleek dat ook het aantal kilometers dat personenauto’s in 2016 aflegden, hoger lag dan het jaar ervoor. Dat aantal nam toe met 2,2 procent. Het gemiddeld kilometrage kwam vorig jaar voor personenauto’s uit op 13.200 kilometer.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.