Shell start pilot met bezorgservice voor brandstoffen

Shell is dinsdag gestart met een nieuwe bezorgdienst voor brandstoffen. De Shell TapUp-dienst maakt het mogelijk om via een app benzine en diesel te bestellen, waarna een elektrisch aangedreven voertuig de brandstof op de gewenste locatie komt afleveren. De oliemaatschappij wil de bezorgdienst eerst testen in bepaalde delen van Rotterdam. Een uitrol naar andere delen van het land is op termijn zeker een optie.

De bezorgdienst start als een pilot in vier Rotterdamse wijken: Overschie, Hillegersberg Zuid, Park Zestienhoven en Terbregge. Automobilisten in deze wijken kunnen euro95 en diesel bestellen. Premium producten zitten op dit moment niet in het aanbod. Daarnaast levert Shell TapUp brandstof aan medewerkers met kantoor in de Van Nelle Fabriek.

Wereldwijde primeur

De nieuwe dienst beleeft zijn wereldwijde primeur in Rotterdam. Shell start hier omdat de stad dichtbevolkt is en een innovatief karakter heeft. “Tevens is Shell Nederland Verkoopmaatschappij gevestigd in de Maasstad. We hebben dus van oudsher een band met deze stad”, legt een woordvoerder uit. Hoe lang de pilot duurt, is niet duidelijk. Maar op termijn wordt zeker gekeken naar andere steden. Dat de dienst ook wordt uitgerold naar dunbevolkte gebieden is onwaarschijnlijk.

Voor de levering is een compact, elektrisch aangedreven voertuig ontwikkeld, dat voldoende brandstof mee kan nemen voor een tiental auto’s. “Het voertuig voldoet aan alle veiligheidsvoorwaarden. Medewerkers van Shell TapUp zijn uitgebreid getraind en er zijn specifieke instructies opgesteld die de veiligheid moeten garanderen.”

Prijzen

De prijs van de te leveren brandstoffen wordt bepaald aan de hand van de literprijzen van Shell-stations in de directe omgeving. Ook locaties van andere merken worden meegenomen. “Daar pakken we een gemiddelde van. Daarbovenop betalen mensen 3,95 euro bezorgkosten per tankbeurt.” Op dinsdag werd voor een liter benzine 1,517 euro gerekend en voor een liter diesel 1,202 euro.

De betaling vindt achteraf plaats via de app en gebeurt dus niet tegelijkertijd met het bijvullen van de auto’s. Klanten kunnen desgewenst de tankdop open laten staan, zodat ze niet bij hun voertuig hoeven te zijn als deze wordt bijgevuld. De bezorgdienst richt zich alleen op personenauto’s. Aan trucks wordt niet geleverd. Dit omdat vrachtauto’s veel grotere hoeveelheden tanken.

Bijvullen

In het TapUp-voertuig zitten twee opslagtanks, eentje voor diesel en een voor benzine. Het bijvullen geschiedt middels een reguliere nozzle die aanvoelt wanneer de tank vol is. Klanten kunnen op dit moment alleen kiezen voor de optie om het voertuig volledig te laten bijvullen. Kiezen voor een bepaald aantal liters kan nog niet. “Maar voor de toekomst kijken we zeker naar andere bestelmodellen.”

Reguliere tankstations zijn verplicht om een vloeistofdichte vloer te hebben. Daar heeft de oliemaatschappij rekening mee gehouden. Zodra een auto wordt bijgevuld via de TapUp-dienst, wordt een matje op de grond gelegd dat voorkomt dat druppels brandstof in de grond sijpelen. Ook met andere veiligheidsaspecten is rekening gehouden, meldt Shell. Zo zit er bijvoorbeeld een noodstop op de brandstofpompen in het TapUp-voertuig.

Dealers

Gaat Shell met de nieuwe bezorgdienst geen omzet weghalen van Shell-dealers in de buurt? “Dat verwachten wij niet”, aldus een woordvoerder. “Ten eerste gaat het om hele kleine hoeveelheden. Ten tweede moet de brandstof die we aan huis leveren, ook worden getankt. Dat kunnen we ook bij een dealerstation doen, want we gaan echt niet naar de raffinaderij in Pernis rijden.”

De innovatie sluit aan bij de ontwikkeling dat steeds meer producten online worden besteld en thuis worden bezorgd. Shell wil dan ook vooral inspelen op de behoefte aan gemak en tijdsbesparing. “De wensen van onze klanten veranderen voortdurend en natuurlijk willen wij hen hierin zo goed mogelijk voorzien: kwaliteit en gemak staan hierbij centraal’, vertelt Machteld de Haan, general manager Shell Retail in de Benelux en Frankrijk.

De bezorgdienst werkt als volgt:

  • Automobilisten in de vier aaneengesloten Rotterdamse wijken Overschie, Hillegersberg Zuid, Park Zestienhoven, Terbregge en medewerkers van de Van Nelle Fabriek kunnen met de Shell TapUp-app reguliere benzine en diesel bestellen. Via de app geeft de klant de locatie van de auto en de gewenste levertijd aan. Het TapUp-voertuig kom vervolgens naar de auto toe. Op sommige locaties in het servicegebied wordt geen brandstof geleverd, bijvoorbeeld in overdekte parkeergarages of op wegen met een tram of metrolijn.
  • Shell bezorgt tussen 13.00 en 20.00 uur. Het team vult de auto bij, waarna de klant via de app een melding ontvangt met daarin het totaalbedrag van de levering. Afrekenen verloopt veilig achteraf via automatische incasso of creditcard. Betalen met een tankpas kan niet, ook niet als het een Shell-pas is. De bestelling kan kosteloos worden geannuleerd, tot het moment waarop het tanken start. TapUp-gebruikers kunnen geen Airmiles sparen.
  • De klant hoeft niet bij het voertuig aanwezig te zijn wanneer het team arriveert, mits zij toegang hebben tot de brandstoftank. Klanten dienen hiervoor hun brandstofklepje open te laten staan alvorens zij hun auto afsluiten. Aan de hand van het kenteken kunnen de medewerkers de auto altijd vinden en weten ze welke brandstof moet worden getankt. Deze gegevens haalt Shell uit de publieke database van de RDW.
  • Shell TapUp heeft voor de levering van brandstoffen een compact, elektrisch aangedreven voertuig ontwikkeld, dat voldoende brandstof mee kan nemen voor een tiental auto’s. Het voertuig is uitgebreid getest en voldoet aan alle veiligheidsvoorwaarden. Mits nodig kan een tweede voertuig worden ingezet.

Bron foto: Facebook-pagina Shell TapUp

Lees ook: Shell wil starten met thuisbezorgen van brandstof


Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Shell start pilot met bezorgservice voor brandstoffen | MobilityEnergy.com

Shell start pilot met bezorgservice voor brandstoffen

Shell is dinsdag gestart met een nieuwe bezorgdienst voor brandstoffen. De Shell TapUp-dienst maakt het mogelijk om via een app benzine en diesel te bestellen, waarna een elektrisch aangedreven voertuig de brandstof op de gewenste locatie komt afleveren. De oliemaatschappij wil de bezorgdienst eerst testen in bepaalde delen van Rotterdam. Een uitrol naar andere delen van het land is op termijn zeker een optie.

De bezorgdienst start als een pilot in vier Rotterdamse wijken: Overschie, Hillegersberg Zuid, Park Zestienhoven en Terbregge. Automobilisten in deze wijken kunnen euro95 en diesel bestellen. Premium producten zitten op dit moment niet in het aanbod. Daarnaast levert Shell TapUp brandstof aan medewerkers met kantoor in de Van Nelle Fabriek.

Wereldwijde primeur

De nieuwe dienst beleeft zijn wereldwijde primeur in Rotterdam. Shell start hier omdat de stad dichtbevolkt is en een innovatief karakter heeft. “Tevens is Shell Nederland Verkoopmaatschappij gevestigd in de Maasstad. We hebben dus van oudsher een band met deze stad”, legt een woordvoerder uit. Hoe lang de pilot duurt, is niet duidelijk. Maar op termijn wordt zeker gekeken naar andere steden. Dat de dienst ook wordt uitgerold naar dunbevolkte gebieden is onwaarschijnlijk.

Voor de levering is een compact, elektrisch aangedreven voertuig ontwikkeld, dat voldoende brandstof mee kan nemen voor een tiental auto’s. “Het voertuig voldoet aan alle veiligheidsvoorwaarden. Medewerkers van Shell TapUp zijn uitgebreid getraind en er zijn specifieke instructies opgesteld die de veiligheid moeten garanderen.”

Prijzen

De prijs van de te leveren brandstoffen wordt bepaald aan de hand van de literprijzen van Shell-stations in de directe omgeving. Ook locaties van andere merken worden meegenomen. “Daar pakken we een gemiddelde van. Daarbovenop betalen mensen 3,95 euro bezorgkosten per tankbeurt.” Op dinsdag werd voor een liter benzine 1,517 euro gerekend en voor een liter diesel 1,202 euro.

De betaling vindt achteraf plaats via de app en gebeurt dus niet tegelijkertijd met het bijvullen van de auto’s. Klanten kunnen desgewenst de tankdop open laten staan, zodat ze niet bij hun voertuig hoeven te zijn als deze wordt bijgevuld. De bezorgdienst richt zich alleen op personenauto’s. Aan trucks wordt niet geleverd. Dit omdat vrachtauto’s veel grotere hoeveelheden tanken.

Bijvullen

In het TapUp-voertuig zitten twee opslagtanks, eentje voor diesel en een voor benzine. Het bijvullen geschiedt middels een reguliere nozzle die aanvoelt wanneer de tank vol is. Klanten kunnen op dit moment alleen kiezen voor de optie om het voertuig volledig te laten bijvullen. Kiezen voor een bepaald aantal liters kan nog niet. “Maar voor de toekomst kijken we zeker naar andere bestelmodellen.”

Reguliere tankstations zijn verplicht om een vloeistofdichte vloer te hebben. Daar heeft de oliemaatschappij rekening mee gehouden. Zodra een auto wordt bijgevuld via de TapUp-dienst, wordt een matje op de grond gelegd dat voorkomt dat druppels brandstof in de grond sijpelen. Ook met andere veiligheidsaspecten is rekening gehouden, meldt Shell. Zo zit er bijvoorbeeld een noodstop op de brandstofpompen in het TapUp-voertuig.

Dealers

Gaat Shell met de nieuwe bezorgdienst geen omzet weghalen van Shell-dealers in de buurt? “Dat verwachten wij niet”, aldus een woordvoerder. “Ten eerste gaat het om hele kleine hoeveelheden. Ten tweede moet de brandstof die we aan huis leveren, ook worden getankt. Dat kunnen we ook bij een dealerstation doen, want we gaan echt niet naar de raffinaderij in Pernis rijden.”

De innovatie sluit aan bij de ontwikkeling dat steeds meer producten online worden besteld en thuis worden bezorgd. Shell wil dan ook vooral inspelen op de behoefte aan gemak en tijdsbesparing. “De wensen van onze klanten veranderen voortdurend en natuurlijk willen wij hen hierin zo goed mogelijk voorzien: kwaliteit en gemak staan hierbij centraal’, vertelt Machteld de Haan, general manager Shell Retail in de Benelux en Frankrijk.

De bezorgdienst werkt als volgt:

  • Automobilisten in de vier aaneengesloten Rotterdamse wijken Overschie, Hillegersberg Zuid, Park Zestienhoven, Terbregge en medewerkers van de Van Nelle Fabriek kunnen met de Shell TapUp-app reguliere benzine en diesel bestellen. Via de app geeft de klant de locatie van de auto en de gewenste levertijd aan. Het TapUp-voertuig kom vervolgens naar de auto toe. Op sommige locaties in het servicegebied wordt geen brandstof geleverd, bijvoorbeeld in overdekte parkeergarages of op wegen met een tram of metrolijn.
  • Shell bezorgt tussen 13.00 en 20.00 uur. Het team vult de auto bij, waarna de klant via de app een melding ontvangt met daarin het totaalbedrag van de levering. Afrekenen verloopt veilig achteraf via automatische incasso of creditcard. Betalen met een tankpas kan niet, ook niet als het een Shell-pas is. De bestelling kan kosteloos worden geannuleerd, tot het moment waarop het tanken start. TapUp-gebruikers kunnen geen Airmiles sparen.
  • De klant hoeft niet bij het voertuig aanwezig te zijn wanneer het team arriveert, mits zij toegang hebben tot de brandstoftank. Klanten dienen hiervoor hun brandstofklepje open te laten staan alvorens zij hun auto afsluiten. Aan de hand van het kenteken kunnen de medewerkers de auto altijd vinden en weten ze welke brandstof moet worden getankt. Deze gegevens haalt Shell uit de publieke database van de RDW.
  • Shell TapUp heeft voor de levering van brandstoffen een compact, elektrisch aangedreven voertuig ontwikkeld, dat voldoende brandstof mee kan nemen voor een tiental auto’s. Het voertuig is uitgebreid getest en voldoet aan alle veiligheidsvoorwaarden. Mits nodig kan een tweede voertuig worden ingezet.

Bron foto: Facebook-pagina Shell TapUp

Lees ook: Shell wil starten met thuisbezorgen van brandstof


Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp