Moederbedrijf van Rotterdamse raffinaderij in etalage

Een van ’s werelds grootste oliehandelaren staat in de etalage. Het gaat om het in Zwitserland gevestigde Gunvor, dat vorig jaar de Q8-raffinaderij in het Rotterdamse havengebied overnam. Twee sectorgenoten zouden interesse hebben getoond in het miljardenbedrijf, schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Een eventuele overname zou een waarde hebben van enkele miljarden euro’s, verwachten sectoranalisten.

Volgens het dagblad heeft Gunvor twee andere bedrijven benaderd met de vraag of ze interesse hebben in een volledige overname. Om welke twee ondernemingen het gaat, wordt niet gemeld. Meerderheidsaandeelhouder en tevens topman Torbjörn Törnqvist ontkent dat gekeken wordt naar een verkoop van de aandelen. Hij geeft aan (betaalde link) de komende tijd de dominante aandeelhouder te willen blijven.

Maasvlakte Olie Terminal

Gunvor richt zich onder meer op het verschepen, opslaan en raffineren van olie. Naast de eerdergenoemde raffinaderij in Rotterdam (zie foto) heeft het bedrijf ook een minderheidsbelang in de Maasvlakte Olie Terminal. Eind vorige maand werd bekend dat de oliehandelaar af wil van dat belang. Waarschijnlijk wordt vóór de zomer duidelijk wie de aandelen van de terminal overneemt.

Het in Genève gevestigde bedrijf behaalde vorig jaar een winst na belasting van 315 miljoen dollar (298 miljoen euro tegen huidige wisselkoersen). De omzet kwam uit op 47 miljard dollar. Een daling ten opzichte van het jaar ervoor, toen 64 miljard dollar aan opbrengsten werden genoteerd. Het behoort tot de grotere bedrijven in zijn sector, waarvan de top-3 bestaat uit Vitol, Trafigura en Glencore.

Bron foto: Gunvor

Lees ook: Gunvor verkoopt belang in Maasvlakte Olie Terminal

Auteur: Tom van Gurp

Moederbedrijf van Rotterdamse raffinaderij in etalage | MobilityEnergy.com

Moederbedrijf van Rotterdamse raffinaderij in etalage

Een van ’s werelds grootste oliehandelaren staat in de etalage. Het gaat om het in Zwitserland gevestigde Gunvor, dat vorig jaar de Q8-raffinaderij in het Rotterdamse havengebied overnam. Twee sectorgenoten zouden interesse hebben getoond in het miljardenbedrijf, schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Een eventuele overname zou een waarde hebben van enkele miljarden euro’s, verwachten sectoranalisten.

Volgens het dagblad heeft Gunvor twee andere bedrijven benaderd met de vraag of ze interesse hebben in een volledige overname. Om welke twee ondernemingen het gaat, wordt niet gemeld. Meerderheidsaandeelhouder en tevens topman Torbjörn Törnqvist ontkent dat gekeken wordt naar een verkoop van de aandelen. Hij geeft aan (betaalde link) de komende tijd de dominante aandeelhouder te willen blijven.

Maasvlakte Olie Terminal

Gunvor richt zich onder meer op het verschepen, opslaan en raffineren van olie. Naast de eerdergenoemde raffinaderij in Rotterdam (zie foto) heeft het bedrijf ook een minderheidsbelang in de Maasvlakte Olie Terminal. Eind vorige maand werd bekend dat de oliehandelaar af wil van dat belang. Waarschijnlijk wordt vóór de zomer duidelijk wie de aandelen van de terminal overneemt.

Het in Genève gevestigde bedrijf behaalde vorig jaar een winst na belasting van 315 miljoen dollar (298 miljoen euro tegen huidige wisselkoersen). De omzet kwam uit op 47 miljard dollar. Een daling ten opzichte van het jaar ervoor, toen 64 miljard dollar aan opbrengsten werden genoteerd. Het behoort tot de grotere bedrijven in zijn sector, waarvan de top-3 bestaat uit Vitol, Trafigura en Glencore.

Bron foto: Gunvor

Lees ook: Gunvor verkoopt belang in Maasvlakte Olie Terminal

Auteur: Tom van Gurp