Meer doorrijders betalen alsnog door verbeterde opsporing politie

Het aantal registraties van doorrijders die alsnog hebben betaald, is dit jaar fors gestegen. Vorig jaar werden slechts 331 zaken geregistreerd waarin alsnog betaling van de gestolen brandstof plaatsvond, in de eerste tien maanden van dit jaar was dat 1.036. Dat is een ruime verdrievoudiging binnen een jaar, blijkt uit cijfers van de politie die zijn gepresenteerd tijdens het jaarcongres van branchevereniging Bovag.

Het aantal geregistreerde gevallen van doorrijders is ook toegenomen. Over de eerste tien maanden van dit jaar ligt het aantal aangiftes van tanken zonder betalen met bijna 6.400 al boven de 6.085 aangiftes van het gehele vorige jaar. De politie schrijft dit toe aan de gestegen aangiftebereidheid van tankstationbedrijven.

Openbaar Ministerie

In ruim tien procent van de gevallen wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor nader onderzoek. Dit kan twee redenen hebben: ofwel is tegen dezelfde doorrijder meermaals aangifte gedaan, ofwel duikt het kenteken ook in andere dossiers op.

Tevens wordt steeds vaker gebruik gemaakt van camerabeelden. Twee jaar geleden verzocht de politie nog zo’n 2.200 keer om beeldmateriaal van een doorrijder. Dat was dit jaar tot en met oktober al ruim 2,5 keer zoveel, met 5.659 verzoeken. In ruim driekwart van de gevallen hebben tankstationbedrijven de camerabeelden ook daadwerkelijk kunnen overhandigen.

Indien bedrijven over camerabeelden beschikken, wordt hen aangeraden deze te bewaren. Tevens wordt tankstation-ondernemingen geadviseerd om terug te koppelen dat alsnog betaald is, al dan niet door tussenkomst van de politie of van een deurwaarder. Tankstations kunnen aangifte doen via een speciaal hiervoor aangemaakt online formulier.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Meer doorrijders betalen alsnog door verbeterde opsporing politie”

Udo Janssen|07.12.16|01:23

Volgens mij heeft er niemand in de gaten dat officieel,ik weet t artikel in het wetboek niet,maar pomphouders moeten de pompen afzetten,mensen vantevoren laten betalen,dan de pomp open zetten,dit gebeurt in belgie ook,in princiepe kan je straffeloos tanken en doorrijden,je doet immers niets fout,bron wetboek van strafrecht.

Meer doorrijders betalen alsnog door verbeterde opsporing politie | MobilityEnergy.com

Meer doorrijders betalen alsnog door verbeterde opsporing politie

Het aantal registraties van doorrijders die alsnog hebben betaald, is dit jaar fors gestegen. Vorig jaar werden slechts 331 zaken geregistreerd waarin alsnog betaling van de gestolen brandstof plaatsvond, in de eerste tien maanden van dit jaar was dat 1.036. Dat is een ruime verdrievoudiging binnen een jaar, blijkt uit cijfers van de politie die zijn gepresenteerd tijdens het jaarcongres van branchevereniging Bovag.

Het aantal geregistreerde gevallen van doorrijders is ook toegenomen. Over de eerste tien maanden van dit jaar ligt het aantal aangiftes van tanken zonder betalen met bijna 6.400 al boven de 6.085 aangiftes van het gehele vorige jaar. De politie schrijft dit toe aan de gestegen aangiftebereidheid van tankstationbedrijven.

Openbaar Ministerie

In ruim tien procent van de gevallen wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor nader onderzoek. Dit kan twee redenen hebben: ofwel is tegen dezelfde doorrijder meermaals aangifte gedaan, ofwel duikt het kenteken ook in andere dossiers op.

Tevens wordt steeds vaker gebruik gemaakt van camerabeelden. Twee jaar geleden verzocht de politie nog zo’n 2.200 keer om beeldmateriaal van een doorrijder. Dat was dit jaar tot en met oktober al ruim 2,5 keer zoveel, met 5.659 verzoeken. In ruim driekwart van de gevallen hebben tankstationbedrijven de camerabeelden ook daadwerkelijk kunnen overhandigen.

Indien bedrijven over camerabeelden beschikken, wordt hen aangeraden deze te bewaren. Tevens wordt tankstation-ondernemingen geadviseerd om terug te koppelen dat alsnog betaald is, al dan niet door tussenkomst van de politie of van een deurwaarder. Tankstations kunnen aangifte doen via een speciaal hiervoor aangemaakt online formulier.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Meer doorrijders betalen alsnog door verbeterde opsporing politie”

Udo Janssen|07.12.16|01:23

Volgens mij heeft er niemand in de gaten dat officieel,ik weet t artikel in het wetboek niet,maar pomphouders moeten de pompen afzetten,mensen vantevoren laten betalen,dan de pomp open zetten,dit gebeurt in belgie ook,in princiepe kan je straffeloos tanken en doorrijden,je doet immers niets fout,bron wetboek van strafrecht.