Wiebes oordeelt hard over fiscale voordelen hybride auto’s

Staatssecretaris Eric Wiebes is zeer kritisch over het besluit van zijn voorgangers om semi-elektrische voertuigen fiscaal te stimuleren. “We hadden er nooit aan moeten beginnen”, oordeelt de bewindsman over het fiscaal voortrekken van hybrides in de afgelopen jaren. Inmiddels is een traject ingezet om de belastingvoordelen voor deze stekkervoertuigen stapsgewijs af te bouwen.

Wiebes doet zijn uitspraken in het blad Autoweek. Daarin kijkt hij terug op het omstreden beleid om semi- en volledig elektrische auto’s een lagere bijtelling te geven en ook te bevoordelen op het gebied van de aanschaf- en wegenbelasting. De maatregelen leken aanvankelijk te werken, want met name de hybride varianten werden met duizenden tegelijk verkocht. Vooral de zakelijke markt hapte toe.

Geen milieuwinst

De milieuwinst viel echter tegen. Slechts ongeveer een kwart van de kilometers werden elektrisch afgelegd. Voor de overige afstand werd benzine gebruikt. “We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen”, aldus Wiebes in het interview. “Voor elke zuinige auto die hier wordt verkocht, kunnen fabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto verkopen.”

Momenteel zijn er nog steeds fiscale voordelen voor auto’s met een stekker, maar deze zijn minder groot dan enkele jaren geleden. Bovendien wordt de komende jaren de bijtelling voor semi-elektrische auto’s opgetrokken naar hetzelfde niveau als benzinevoertuigen. Voor auto’s die alleen op stroom kunnen rijden, blijft nog wel een laag bijtellingstarief van vier procent gehandhaafd, al geldt dit tot een aanschafprijs van vijftigduizend euro. Deze grens geldt echter niet voor voertuigen op waterstof, die in zijn geheel binnen de vier procent vallen.

Absurd idee

De wens van de Tweede Kamer om particulieren middels een aanschafsubsidie tot aankoop van een auto met stekker te bewegen, vindt Wiebes een absurd idee. Ook in dit geval geldt dat voor elke zuinige auto die in Nederland wordt verkocht, elders in Europa een niet-zuinige variant kan worden aangeschaft. Het is volgens de staatssecretaris niet aan de overheid om met financiële regels aankoopgedrag te beïnvloeden. Het is aan aan de fabrikanten zelf, zodat de overheid niet elke keer de portemonnee hoeft te trekken.

Lees ook: Hybride auto’s definitief geen troetelkind meer van politiek

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Wiebes oordeelt hard over fiscale voordelen hybride auto’s”

Rob van Gestel|11.08.16|13:21

Klinkt bekend.
Opent dit de deur naar de euh…volgende open deur?

Wiebes oordeelt hard over fiscale voordelen hybride auto’s | MobilityEnergy.com

Wiebes oordeelt hard over fiscale voordelen hybride auto’s

Staatssecretaris Eric Wiebes is zeer kritisch over het besluit van zijn voorgangers om semi-elektrische voertuigen fiscaal te stimuleren. “We hadden er nooit aan moeten beginnen”, oordeelt de bewindsman over het fiscaal voortrekken van hybrides in de afgelopen jaren. Inmiddels is een traject ingezet om de belastingvoordelen voor deze stekkervoertuigen stapsgewijs af te bouwen.

Wiebes doet zijn uitspraken in het blad Autoweek. Daarin kijkt hij terug op het omstreden beleid om semi- en volledig elektrische auto’s een lagere bijtelling te geven en ook te bevoordelen op het gebied van de aanschaf- en wegenbelasting. De maatregelen leken aanvankelijk te werken, want met name de hybride varianten werden met duizenden tegelijk verkocht. Vooral de zakelijke markt hapte toe.

Geen milieuwinst

De milieuwinst viel echter tegen. Slechts ongeveer een kwart van de kilometers werden elektrisch afgelegd. Voor de overige afstand werd benzine gebruikt. “We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen”, aldus Wiebes in het interview. “Voor elke zuinige auto die hier wordt verkocht, kunnen fabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto verkopen.”

Momenteel zijn er nog steeds fiscale voordelen voor auto’s met een stekker, maar deze zijn minder groot dan enkele jaren geleden. Bovendien wordt de komende jaren de bijtelling voor semi-elektrische auto’s opgetrokken naar hetzelfde niveau als benzinevoertuigen. Voor auto’s die alleen op stroom kunnen rijden, blijft nog wel een laag bijtellingstarief van vier procent gehandhaafd, al geldt dit tot een aanschafprijs van vijftigduizend euro. Deze grens geldt echter niet voor voertuigen op waterstof, die in zijn geheel binnen de vier procent vallen.

Absurd idee

De wens van de Tweede Kamer om particulieren middels een aanschafsubsidie tot aankoop van een auto met stekker te bewegen, vindt Wiebes een absurd idee. Ook in dit geval geldt dat voor elke zuinige auto die in Nederland wordt verkocht, elders in Europa een niet-zuinige variant kan worden aangeschaft. Het is volgens de staatssecretaris niet aan de overheid om met financiële regels aankoopgedrag te beïnvloeden. Het is aan aan de fabrikanten zelf, zodat de overheid niet elke keer de portemonnee hoeft te trekken.

Lees ook: Hybride auto’s definitief geen troetelkind meer van politiek

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Wiebes oordeelt hard over fiscale voordelen hybride auto’s”

Rob van Gestel|11.08.16|13:21

Klinkt bekend.
Opent dit de deur naar de euh…volgende open deur?