Rechter verplicht Staat tot overleg met grenspomphouders

De Staat moet in overleg treden met grenspomphouders over een mogelijke schadevergoeding. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald. Het verwees daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank naar de prullenmand. Wat nu volgt is een rechtszitting, waarin onder leiding van een rechter wordt onderzocht of er tussen partijen een oplossing kan worden gevonden.

De zaak was aangespannen door Stichting De Grens Bereikt!, namens zo’n zeventig gedupeerde tankstation-ondernemers uit de grensregio’s. De stichting wil graag in gesprek met de overheid om een compensatieregeling tot stand te brengen voor pomphouders die zwaar zijn getroffen door verhogingen van de brandstoffenaccijns en de btw.

Prijsverschil

Door de verhogingen ontstond een aanzienlijk verschil met de literprijzen van Belgische en Duitse stations. Veel Nederlanders besloten over de grens te tanken, met alle gevolgen van dien voor de winstgevendheid van de betreffende bedrijven. Bij sommige tankstations daalde de literverkoop met tachtig tot negentig procent.

Ondanks veel politiek lobbywerk en een media-offensief hield het kabinet voet bij stuk. De accijnsverhogingen brachten meer geld in het laatje, dus terugdraaien was niet nodig. Ook een verzoek tot schadevergoeding voor gedupeerde grenspomphouders werd stelselmatig van tafel geveegd. Een stap naar de rechter volgde.

Aansprakelijk

Dat leidde aanvankelijk ook tot niets. Tijdens een kort geding in het voorjaar van 2015 werd een schadevergoeding geëist. De rechter ging daar niet in mee. Daarna volgde een verzoek tot ‘mediation’, wat inhoudt dat de rechter de Staat kan verplichten aan tafel te gaan met de grenspomphouders om gezamenlijk tot een oplossing te komen. De rechtbank in Den Haag gaf echter nul op het rekest. Nu is dat laatste besluit dus teruggedraaid.

Dit betekent echter niet dat het Gerechtshof het eens is met de stichting dat de Staat onrechtmatig handelde, omdat het geen compensatie toekent. “De vraag of de Staat met het invoeren van de accijnsverhoging (en btw-verhoging) onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de gevolgen daarvan, hoeft niet op voorhand beantwoord te worden”, aldus de rechter.

Slag gewonnen

Dirk van den Berg is advocaat van de stichting en is uiteraard verheugd met de uitspraak. “We hebben op alle punten gelijk gekregen. Uiteraard hebben we nog geen regeling of geld, maar we hebben deze slag gewonnen en zijn weer een stap dichterbij ons doel.”

Hij vervolgt: “Als niet direct een compensatieregeling wordt bereikt, dan kan dit in ieder geval worden gebruikt om in opdracht van beide partijen een deskundige te benoemen, die onafhankelijk onderzoek doet naar de gevolgen van de belastingmaatregelen voor de pomphouders.”

De Staat is namelijk nog steeds van mening dat het omzetverlies bij grensstations niet wordt veroorzaakt door de verhoging van de accijnzen en de btw, maar bijvoorbeeld door afnemende economische bedrijvigheid in de grensregio’s en de opkomst van voertuigen op alternatieve brandstoffen. Voor de Staat is er nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Rechter verplicht Staat tot overleg met grenspomphouders”

Ja natuurlijk iedereen in de grensstreek rijdt electrisch. Want elke auto in de grensstreek heeft een accu en een electromotor……………om te starten!

Rob van Gestel|15.07.16|16:26

Dit zou wel eens héél positief kunnen uitpakken. Niet direct qua regeling maar qua duidelijkheid waar de “afnemende economische bedrijvigheid in de grensregio’s” nou vandaan komt. Als dat onderzoek inderdaad goed gebeurt dan zullen zich kapot schrikken in Den Haag, want ze hebben dit zélf de afgelopen paar jaar veroorzaakt. Door én de brandstoffen inclusief LPG, én de sigaretten én de boodschappen duurder te maken dan de buurlanden. In onze hele (retail)regio is het sluiting na sluiting.

Rechter verplicht Staat tot overleg met grenspomphouders | MobilityEnergy.com

Rechter verplicht Staat tot overleg met grenspomphouders

De Staat moet in overleg treden met grenspomphouders over een mogelijke schadevergoeding. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald. Het verwees daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank naar de prullenmand. Wat nu volgt is een rechtszitting, waarin onder leiding van een rechter wordt onderzocht of er tussen partijen een oplossing kan worden gevonden.

De zaak was aangespannen door Stichting De Grens Bereikt!, namens zo’n zeventig gedupeerde tankstation-ondernemers uit de grensregio’s. De stichting wil graag in gesprek met de overheid om een compensatieregeling tot stand te brengen voor pomphouders die zwaar zijn getroffen door verhogingen van de brandstoffenaccijns en de btw.

Prijsverschil

Door de verhogingen ontstond een aanzienlijk verschil met de literprijzen van Belgische en Duitse stations. Veel Nederlanders besloten over de grens te tanken, met alle gevolgen van dien voor de winstgevendheid van de betreffende bedrijven. Bij sommige tankstations daalde de literverkoop met tachtig tot negentig procent.

Ondanks veel politiek lobbywerk en een media-offensief hield het kabinet voet bij stuk. De accijnsverhogingen brachten meer geld in het laatje, dus terugdraaien was niet nodig. Ook een verzoek tot schadevergoeding voor gedupeerde grenspomphouders werd stelselmatig van tafel geveegd. Een stap naar de rechter volgde.

Aansprakelijk

Dat leidde aanvankelijk ook tot niets. Tijdens een kort geding in het voorjaar van 2015 werd een schadevergoeding geëist. De rechter ging daar niet in mee. Daarna volgde een verzoek tot ‘mediation’, wat inhoudt dat de rechter de Staat kan verplichten aan tafel te gaan met de grenspomphouders om gezamenlijk tot een oplossing te komen. De rechtbank in Den Haag gaf echter nul op het rekest. Nu is dat laatste besluit dus teruggedraaid.

Dit betekent echter niet dat het Gerechtshof het eens is met de stichting dat de Staat onrechtmatig handelde, omdat het geen compensatie toekent. “De vraag of de Staat met het invoeren van de accijnsverhoging (en btw-verhoging) onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de gevolgen daarvan, hoeft niet op voorhand beantwoord te worden”, aldus de rechter.

Slag gewonnen

Dirk van den Berg is advocaat van de stichting en is uiteraard verheugd met de uitspraak. “We hebben op alle punten gelijk gekregen. Uiteraard hebben we nog geen regeling of geld, maar we hebben deze slag gewonnen en zijn weer een stap dichterbij ons doel.”

Hij vervolgt: “Als niet direct een compensatieregeling wordt bereikt, dan kan dit in ieder geval worden gebruikt om in opdracht van beide partijen een deskundige te benoemen, die onafhankelijk onderzoek doet naar de gevolgen van de belastingmaatregelen voor de pomphouders.”

De Staat is namelijk nog steeds van mening dat het omzetverlies bij grensstations niet wordt veroorzaakt door de verhoging van de accijnzen en de btw, maar bijvoorbeeld door afnemende economische bedrijvigheid in de grensregio’s en de opkomst van voertuigen op alternatieve brandstoffen. Voor de Staat is er nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Rechter verplicht Staat tot overleg met grenspomphouders”

Ja natuurlijk iedereen in de grensstreek rijdt electrisch. Want elke auto in de grensstreek heeft een accu en een electromotor……………om te starten!

Rob van Gestel|15.07.16|16:26

Dit zou wel eens héél positief kunnen uitpakken. Niet direct qua regeling maar qua duidelijkheid waar de “afnemende economische bedrijvigheid in de grensregio’s” nou vandaan komt. Als dat onderzoek inderdaad goed gebeurt dan zullen zich kapot schrikken in Den Haag, want ze hebben dit zélf de afgelopen paar jaar veroorzaakt. Door én de brandstoffen inclusief LPG, én de sigaretten én de boodschappen duurder te maken dan de buurlanden. In onze hele (retail)regio is het sluiting na sluiting.