Energiereus gaat honderd stations bouwen voor cng en lng

Het Franse energiebedrijf Engie gaat de komende jaren honderd miljoen euro investeren in de bouw van tankstations voor cng en lng. Het bedrijf dat ook in Nederland actief is, wil in vijf andere Europese landen in totaal honderd locaties bouwen waar aardgas onder druk (cng) en vloeibaar aardgas (lng) kunnen worden getankt.

Engie, het voormalige GDF Suez, wil de stations in 2020 hebben gerealiseerd. Het gaat om dertig locaties voor aardgas onder druk (cng) in Frankrijk en zeventig stations voor vloeibaar aardgas in vijf Europese landen, namelijk België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Polen. Het bedrijf heeft in Nederland al twee stations voor vloeibaar aardgas geopend, namelijk in Duiven (2013) en Leeuwarden (2015). Realisatie van nieuwe stations in Nederland staat voor zover bekend niet op het programma.

Netwerk

In Europa zijn momenteel zo’n 3.000 cng-stations en 75 lng-locaties. Daarvan ligt een handvol lng-stations in Nederland, terwijl ons land op dit moment meer dan honderd cng-vestigingen telt. Door de aanleg van de Engie-locaties moet het pan-Europese netwerk worden versterkt, wat rijden op gas aantrekkelijker moet maken voor consumenten en transportbedrijven.

Beide gasvarianten worden gezien als een belangrijke verduurzamer van het weg- en vaarverkeer. Lng lijkt vooral geschikt voor het zware wegtransport en de scheepvaart, terwijl cng meer geschikt is voor kleinere voertuigen, zoals personenauto’s en bestelbusjes.

Engie

Engie is een Franse multinational met een omzet van ruim zeventig miljard euro (2014). Er werken meer dan honderdduizend personeelsleden. Het bedrijf is niet alleen actief in de markt voor aardgas, maar houdt zich ook bezig met de productie en distributie van elektriciteit.

Auteur: Tom van Gurp

Energiereus gaat honderd stations bouwen voor cng en lng | MobilityEnergy.com

Energiereus gaat honderd stations bouwen voor cng en lng

Het Franse energiebedrijf Engie gaat de komende jaren honderd miljoen euro investeren in de bouw van tankstations voor cng en lng. Het bedrijf dat ook in Nederland actief is, wil in vijf andere Europese landen in totaal honderd locaties bouwen waar aardgas onder druk (cng) en vloeibaar aardgas (lng) kunnen worden getankt.

Engie, het voormalige GDF Suez, wil de stations in 2020 hebben gerealiseerd. Het gaat om dertig locaties voor aardgas onder druk (cng) in Frankrijk en zeventig stations voor vloeibaar aardgas in vijf Europese landen, namelijk België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Polen. Het bedrijf heeft in Nederland al twee stations voor vloeibaar aardgas geopend, namelijk in Duiven (2013) en Leeuwarden (2015). Realisatie van nieuwe stations in Nederland staat voor zover bekend niet op het programma.

Netwerk

In Europa zijn momenteel zo’n 3.000 cng-stations en 75 lng-locaties. Daarvan ligt een handvol lng-stations in Nederland, terwijl ons land op dit moment meer dan honderd cng-vestigingen telt. Door de aanleg van de Engie-locaties moet het pan-Europese netwerk worden versterkt, wat rijden op gas aantrekkelijker moet maken voor consumenten en transportbedrijven.

Beide gasvarianten worden gezien als een belangrijke verduurzamer van het weg- en vaarverkeer. Lng lijkt vooral geschikt voor het zware wegtransport en de scheepvaart, terwijl cng meer geschikt is voor kleinere voertuigen, zoals personenauto’s en bestelbusjes.

Engie

Engie is een Franse multinational met een omzet van ruim zeventig miljard euro (2014). Er werken meer dan honderdduizend personeelsleden. Het bedrijf is niet alleen actief in de markt voor aardgas, maar houdt zich ook bezig met de productie en distributie van elektriciteit.

Auteur: Tom van Gurp