Shell-topman: investering in olie en gas nog steeds nodig

Shell-topman Ben van Beurden noemt investeringen in nieuwe olie- en gasvelden noodzakelijk. De wereldwijde energievelden worden kleiner. Om in de toekomst aan de groeiende vraag naar olie en gas te voldoen, is het nodig om doorlopend nieuwe velden aan te boren. ”Daarom blijft de ’investment case’ van fossiele brandstoffen sterk”, aldus de ceo. Tevens zegt Van Beurden niet te twijfelen dat er veel behoefte is aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

De geboren Brabander startte begin 2014 als bestuursvoorzitter van Shell. In een interview op de website van het bedrijf blikt hij terug op het afgelopen jaar en geeft hij zijn visie op de toekomstige ontwikkelingen op de markt van traditionele en alternatieve brandstoffen.

”Ondanks de groei van het gebruik van hernieuwbare bronnen en het steeds efficiëntere gebruik van energie, kunnen investeringen in olie en gas nog steeds rendabel zijn”, zegt de topman. Hij verwacht dat de vraag naar brandstoffen de komende jaren toeneemt, door onder meer de groei van de wereldwijde bevolking en een gemiddeld hogere levensstandaard. Om aan die vraag te blijven voldoen, zijn nieuwe investeringen nodig.

Alaska

Hij noemt daarom de start van het Appotomax-project een belangrijke mijlpaal in het afgelopen jaar. Hierbij wordt een groot veld in de Golf van Mexico geëxploiteerd, met een opbrengst van honderden miljoenen vaten. Tegelijkertijd was het stopzetten van het project in Alaska een grote teleurstelling. Shell hoopte daar veel olie te vinden en trotseerde stormen van kritiek om het veld te kunnen exploiteren.

Nadat eenmaal toestemming was verkregen, bleek dat er te weinig olie aanwezig was en werden de activiteiten in het gebied stopgezet. ”Ik verwacht niet dat we daar op korte termijn terugkeren”, aldus Van Beurden. Wel geeft hij aan dat de wereldeconomie olie uit het poolgebied nodig heeft en dat daar op dit moment al veel van wordt gebruikt.

Vloeibaar aardgas

Tegelijkertijd werd bekend dat Shell toestemming heeft gekregen om de komende veertig jaar vloeibaar aardgas te produceren in Canada, schrijft Het Financieele Dagblad. Shell vormt hierbij een joint venture met Petrochina, Korea Gas en Mitsubishi. De helft van de aandelen is in handen van Shell, waardoor het de leiding heeft in het Canadese project. Met het project is zo’n veertig miljard dollar gemoeid.

Het Brits-Nederlandse concern ziet vloeibaar aardgas (lng) als belangrijke toekomstige brandstof voor het vrachtverkeer over weg en water en bouwt in snel tempo vulpunten, ook in Nederland. Tevens is de energiereus bezig om het Britse BG Group over te nemen, onder meer vanwege diens positie in de wereldwijde lng-markt.

Hernieuwbare energie

”Er is geen twijfel dat we ook meer hernieuwbare energie nodig hebben. Sterker nog, we hebben zoveel mogelijk nodig. Maar je kunt niet zomaar stoppen met fossiele brandstoffen. Ze zijn de komende tijd nog nodig. Daarom moeten we deze energiebronnen zo schoon mogelijk maken, bijvoorbeeld door de technologie te ontwikkelen voor de opvang van uitgestoten CO2. Daarnaast moet de energie-intensiteit van de economie worden teruggedrongen en moeten producten worden gemaakt die efficiënt omgaan met energie.”

Tevens spreekt Van Beurden zijn verbazing uit over het feit dat degenen die de energiemarkt het beste kennen, vaak als het minst geloofwaardig worden gezien in de discussie over klimaatverandering. ”Vreemd genoeg hebben filmsterren en andere beroemdheden volledige geloofwaardigheid als zij het over dit onderwerp hebben.” Van Beurden voegt eraan toe: “Het is jammer dat sommige mensen denken dat klimaatverandering gemakkelijk opgelost kan worden.”

Auteur: Tom van Gurp

Shell-topman: investering in olie en gas nog steeds nodig | MobilityEnergy.com

Shell-topman: investering in olie en gas nog steeds nodig

Shell-topman Ben van Beurden noemt investeringen in nieuwe olie- en gasvelden noodzakelijk. De wereldwijde energievelden worden kleiner. Om in de toekomst aan de groeiende vraag naar olie en gas te voldoen, is het nodig om doorlopend nieuwe velden aan te boren. ”Daarom blijft de ’investment case’ van fossiele brandstoffen sterk”, aldus de ceo. Tevens zegt Van Beurden niet te twijfelen dat er veel behoefte is aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

De geboren Brabander startte begin 2014 als bestuursvoorzitter van Shell. In een interview op de website van het bedrijf blikt hij terug op het afgelopen jaar en geeft hij zijn visie op de toekomstige ontwikkelingen op de markt van traditionele en alternatieve brandstoffen.

”Ondanks de groei van het gebruik van hernieuwbare bronnen en het steeds efficiëntere gebruik van energie, kunnen investeringen in olie en gas nog steeds rendabel zijn”, zegt de topman. Hij verwacht dat de vraag naar brandstoffen de komende jaren toeneemt, door onder meer de groei van de wereldwijde bevolking en een gemiddeld hogere levensstandaard. Om aan die vraag te blijven voldoen, zijn nieuwe investeringen nodig.

Alaska

Hij noemt daarom de start van het Appotomax-project een belangrijke mijlpaal in het afgelopen jaar. Hierbij wordt een groot veld in de Golf van Mexico geëxploiteerd, met een opbrengst van honderden miljoenen vaten. Tegelijkertijd was het stopzetten van het project in Alaska een grote teleurstelling. Shell hoopte daar veel olie te vinden en trotseerde stormen van kritiek om het veld te kunnen exploiteren.

Nadat eenmaal toestemming was verkregen, bleek dat er te weinig olie aanwezig was en werden de activiteiten in het gebied stopgezet. ”Ik verwacht niet dat we daar op korte termijn terugkeren”, aldus Van Beurden. Wel geeft hij aan dat de wereldeconomie olie uit het poolgebied nodig heeft en dat daar op dit moment al veel van wordt gebruikt.

Vloeibaar aardgas

Tegelijkertijd werd bekend dat Shell toestemming heeft gekregen om de komende veertig jaar vloeibaar aardgas te produceren in Canada, schrijft Het Financieele Dagblad. Shell vormt hierbij een joint venture met Petrochina, Korea Gas en Mitsubishi. De helft van de aandelen is in handen van Shell, waardoor het de leiding heeft in het Canadese project. Met het project is zo’n veertig miljard dollar gemoeid.

Het Brits-Nederlandse concern ziet vloeibaar aardgas (lng) als belangrijke toekomstige brandstof voor het vrachtverkeer over weg en water en bouwt in snel tempo vulpunten, ook in Nederland. Tevens is de energiereus bezig om het Britse BG Group over te nemen, onder meer vanwege diens positie in de wereldwijde lng-markt.

Hernieuwbare energie

”Er is geen twijfel dat we ook meer hernieuwbare energie nodig hebben. Sterker nog, we hebben zoveel mogelijk nodig. Maar je kunt niet zomaar stoppen met fossiele brandstoffen. Ze zijn de komende tijd nog nodig. Daarom moeten we deze energiebronnen zo schoon mogelijk maken, bijvoorbeeld door de technologie te ontwikkelen voor de opvang van uitgestoten CO2. Daarnaast moet de energie-intensiteit van de economie worden teruggedrongen en moeten producten worden gemaakt die efficiënt omgaan met energie.”

Tevens spreekt Van Beurden zijn verbazing uit over het feit dat degenen die de energiemarkt het beste kennen, vaak als het minst geloofwaardig worden gezien in de discussie over klimaatverandering. ”Vreemd genoeg hebben filmsterren en andere beroemdheden volledige geloofwaardigheid als zij het over dit onderwerp hebben.” Van Beurden voegt eraan toe: “Het is jammer dat sommige mensen denken dat klimaatverandering gemakkelijk opgelost kan worden.”

Auteur: Tom van Gurp