Wereldwijd kwart miljoen banen geschrapt door lage olieprijzen

olie vat vaten

In de wereldwijde olie- en gassector zijn al 250.000 banen verdwenen de afgelopen tijd. Oorzaak is vooral de lagere prijs voor olie op de wereldmarkt. Daardoor moeten grote energieconcerns hun activiteiten opschorten of definitief schrappen. Met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid. Dat meldt het Amerikaanse adviesbureau Graves&Co. Dat bureau verwacht dat het einde van het banen schrappen nog niet in zicht is.

In de laatste anderhalf jaar is de olieprijs met meer dan vijftig procent gedaald. Hierdoor hebben oliemaatschappijen aanzienlijk minder inkomsten. Experts verwachten niet dat deze situatie op korte termijn verandert.

Shell

Daardoor zijn de laatste tijd bij Shell wereldwijd duizenden arbeidsplaatsen verdwenen. Ook staakte het bedrijf diverse activiteiten. De daarmee samenhangende afboekingen zorgden voor een fors verlies in het derde kwartaal. Ook andere oliereuzen hebben te kampen met financiële tegenwind.

Zo besloot oliemaatschappij Exxon Mobil eerder dit jaar om het investeringsprogramma bij te stellen, terwijl branchegenoot Chevron onlangs bekend maakte 1.500 banen te schrappen. Onderzoeksbureau Wood Mackenzie becijferde dat al voor zo’n 180 miljard euro aan grote projecten is uitgesteld.

Lees ook: Winst Exxon Mobil halveert in tweede kwartaal door lage olieprijs

Auteur: Tom van Gurp

Wereldwijd kwart miljoen banen geschrapt door lage olieprijzen | MobilityEnergy.com

Wereldwijd kwart miljoen banen geschrapt door lage olieprijzen

olie vat vaten

In de wereldwijde olie- en gassector zijn al 250.000 banen verdwenen de afgelopen tijd. Oorzaak is vooral de lagere prijs voor olie op de wereldmarkt. Daardoor moeten grote energieconcerns hun activiteiten opschorten of definitief schrappen. Met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid. Dat meldt het Amerikaanse adviesbureau Graves&Co. Dat bureau verwacht dat het einde van het banen schrappen nog niet in zicht is.

In de laatste anderhalf jaar is de olieprijs met meer dan vijftig procent gedaald. Hierdoor hebben oliemaatschappijen aanzienlijk minder inkomsten. Experts verwachten niet dat deze situatie op korte termijn verandert.

Shell

Daardoor zijn de laatste tijd bij Shell wereldwijd duizenden arbeidsplaatsen verdwenen. Ook staakte het bedrijf diverse activiteiten. De daarmee samenhangende afboekingen zorgden voor een fors verlies in het derde kwartaal. Ook andere oliereuzen hebben te kampen met financiële tegenwind.

Zo besloot oliemaatschappij Exxon Mobil eerder dit jaar om het investeringsprogramma bij te stellen, terwijl branchegenoot Chevron onlangs bekend maakte 1.500 banen te schrappen. Onderzoeksbureau Wood Mackenzie becijferde dat al voor zo’n 180 miljard euro aan grote projecten is uitgesteld.

Lees ook: Winst Exxon Mobil halveert in tweede kwartaal door lage olieprijs

Auteur: Tom van Gurp