Stichting Autogas vreest verlies van duizenden banen

Stichting Autogas Nederland vreest dat de komende jaren duizenden werknemers uit de lpg-sector hun baan verliezen. Oorzaak hiervan is de snel krimpende markt voor autogas. Zo nam in de eerste helft van dit jaar de verkoop van lpg-voertuigen met maar liefst 75 procent af in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Kees Goudberg van de stichting verwacht dat deze trend zich de komende jaren doorzet, als het kabinetsbeleid niet verandert.

Volgens Goudberg is het vijf voor twaalf voor de lpg-sector. Al jaren zit het petroleumgas in de verdrukking, maar de laatste tijd komt de daling in een stroomversnelling. Er worden bij tankstations afzetverliezen genoteerd van twaalf tot zeventien procent jaar op jaar.

Bijtelling

Reden hiervoor is met name het ongunstige kabinetsbeleid. Zo zijn de bijtellingsregels niet voordelig en wordt elk jaar de accijns op lpg verhoogd, waardoor met name in de grensstreek veel omzet weglekt naar het buitenland. Ook elders in de markt is de pijn voelbaar. Zo gingen recentelijk twee bedrijven failliet die zich bezig hielden met de inbouw en levering van lpg-installaties, namelijk Vialle en AISB.

Goudberg pleit op BNR dan ook voor een beleidswijzigingen vanuit Den Haag. Zo moet voor autogas dezelfde wegenbelasting gelden als voor benzinevoertuigen en moet het bijtellingsverschil met semi-elektrische auto’s eerder gelijk worden getrokken dan nu het geval is.

In de huidige plannen zijn beide typen auto’s qua bijtelling gelijk tegen het einde van dit decennium. Van Goudberg mag dat moment worden vervroegd. Als het kabinetsbeleid ongewijzigd blijft, verwacht de Stichting Autogas Nederland dat duizenden banen verdwijnen in de sector.

Lees ook: Faillissement voor fabrikant van autogas-installaties Vialle

Auteur: Tom van Gurp

Stichting Autogas vreest verlies van duizenden banen | MobilityEnergy.com