Duitsland wil belastingvoordeel voor lpg behouden

Diverse partijen uit het Duitse parlement willen het lagere belastingtarief voor lpg behouden. Volgens de huidige wetgeving loopt het voordeel in 2018 af, maar de SPD en de CDU/CSU willen dat die termijn wordt verlengd. Daarmee moeten onder andere autogas en aardgas onder druk (cng) aantrekkelijk blijven voor autorijders. Een voorstel van beide partijen is inmiddels aangenomen door het parlement.

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2016 willen de partijen dat de regering met een wetsvoorstel komt. Zij zien diverse gasvarianten als een goed middel om de verduurzaming van het Duitse wegverkeer te bevorderen. Lpg-voertuigen vormen namelijk zeventig procent van de markt voor alternatieve brandstoffen in Duitsland.

Daarna komen hybride auto’s die vijftien procent van die markt beslaan, gevolgd door voertuigen op aardgas, met twaalf procent. De overige drie procent wordt gevormd door auto’s die volledig elektrisch rijden of op waterstof.

Nederland

Ook in Nederland is er een belastingvoordeel voor autogas. Wel is dat voordeel de afgelopen jaren geslonken, onder meer door diverse accijnsverhogingen en ongunstige maatregelen op het gebied van oldtimers en bijtellingspercentages.

Lees ook: Duitse rijkswegstations komen in handen van Allianz

Auteur: Tom van Gurp

Duitsland wil belastingvoordeel voor lpg behouden | MobilityEnergy.com

Duitsland wil belastingvoordeel voor lpg behouden

Diverse partijen uit het Duitse parlement willen het lagere belastingtarief voor lpg behouden. Volgens de huidige wetgeving loopt het voordeel in 2018 af, maar de SPD en de CDU/CSU willen dat die termijn wordt verlengd. Daarmee moeten onder andere autogas en aardgas onder druk (cng) aantrekkelijk blijven voor autorijders. Een voorstel van beide partijen is inmiddels aangenomen door het parlement.

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2016 willen de partijen dat de regering met een wetsvoorstel komt. Zij zien diverse gasvarianten als een goed middel om de verduurzaming van het Duitse wegverkeer te bevorderen. Lpg-voertuigen vormen namelijk zeventig procent van de markt voor alternatieve brandstoffen in Duitsland.

Daarna komen hybride auto’s die vijftien procent van die markt beslaan, gevolgd door voertuigen op aardgas, met twaalf procent. De overige drie procent wordt gevormd door auto’s die volledig elektrisch rijden of op waterstof.

Nederland

Ook in Nederland is er een belastingvoordeel voor autogas. Wel is dat voordeel de afgelopen jaren geslonken, onder meer door diverse accijnsverhogingen en ongunstige maatregelen op het gebied van oldtimers en bijtellingspercentages.

Lees ook: Duitse rijkswegstations komen in handen van Allianz

Auteur: Tom van Gurp