Kabinet stopt met stimulering van hybride voertuigen

Het kabinet gaat stoppen met de gunstige fiscale regelingen voor hybride auto’s. Vanaf 2017 wordt het bijtellingspercentage voor dergelijke voertuigen in drie stappen gelijkgetrokken met dat van reguliere auto’s en zal het uitkomen op 22 procent. Uitsluitend voertuigen die honderd procent elektrisch zijn of op waterstof rijden, vallen in de lage bijtellingscategorie van vier procent. Ook de wegenbelasting (mrb) en aanschafbelasting (bpm) van semi-elektrische auto’s worden op termijn gelijkgetrokken met die van voertuigen op traditionele brandstoffen.

Dat het autobelastingbeleid op de schop zou gaan, was al bekend. Vrijdag heeft het kabinet officieel bekendgemaakt wat het nieuwe beleid wordt voor de periode 2017 tot en met 2020. Het aantal bijtellingstarieven wordt namelijk fors gereduceerd, van vijf percentages dit jaar naar vier percentages volgend jaar en uiteindelijk twee percentages in 2019 (zie schema onderaan dit artikel). Met die maatregel moet de explosieve groei van het aantal stekkerhybrides een halt worden toegeroepen.

Milieuvriendelijk

Kopers van dergelijke voertuigen hebben de afgelopen jaren kunnen profiteren van diverse gunstige fiscale milieumaatregelen. Met die semi-elektrische auto’s, zoals de Mitsubishi Outlander, worden echter veel benzinekilometers gemaakt, waardoor ze in praktijk lang niet altijd milieuvriendelijk zijn.

Alleen de auto’s die daadwerkelijk uitstootvrij rijden, gaan vanaf 2017 in de vier-procentscategorie vallen. In praktijk betekent dit dat uitsluitend voertuigen die volledig op waterstof of elektriciteit rijden, een lage bijtelling krijgen. Daarbij is het niet van belang of de energiedragers ook uitstootvrij zijn geproduceerd voordat ze in de auto terechtkomen. Daarnaast blijft de mrb- en bpm-vrijstelling voor uitstootvrije voertuigen van kracht.

Zakelijk gebruik

De nieuwe percentages gelden voor wie na 31 december 2016 een nieuwe auto koopt voor zakelijk gebruik. Wie vóór die tijd al een voertuig heeft gekocht, blijft het bij aankoop geldende percentage betalen.

Voor de lage bijtelling is wel een beperking gemaakt. Alleen auto’s die minder kosten dan vijftigduizend euro vallen volledig in de vier-procentscategorie. Die beperking gaat gelden vanaf 2019. Geen goed nieuws voor wie bijvoorbeeld de populaire Tesla Model S wil kopen. Deze zijn vaak duurder, waardoor die auto’s slechts gedeeltelijk in het lage belastingtarief vallen.

Diesel

Tegelijkertijd met de gewijzigde bijtelling, verandert ook de bpm. Deze wordt geleidelijk verlaagd met gemiddeld twaalf procent tot 2020. Een volledige afschaffing van de bpm is echter niet aan de orde.

Daarnaast wil het kabinet dat voor oude dieselvoertuigen meer mrb wordt betaald. Personenauto’s die op diesel rijden, ouder zijn dan twaalf jaar en geen roetfilter hebben, betalen vanaf 2017 ongeveer 250 euro per jaar extra. Busjes zonder roetfilter betalen zo’n 69 euro extra per jaar.

Akkoord

Coalitiepartijen PvdA en VVD zouden al een akkoord hebben bereikt over de nieuwe plannen. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel hun goedkeuring geven. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid en is steun van oppositiepartijen noodzakelijk.

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes betekenen de maatregelen noch een verhoging, noch een verlaging van de totale inkomsten aan autobelastingen. Het pakket aan wetswijzigingen zou budgettair neutraal moeten zijn.

De bijtelling in de periode 2016-2020:

Bijtellingspercentages Autobrief 2 2017 2020

Lees ook: Bovag wil extra stimulering van volledige elektrische auto

Auteur: Tom van Gurp

Kabinet stopt met stimulering van hybride voertuigen | MobilityEnergy.com

Kabinet stopt met stimulering van hybride voertuigen

Het kabinet gaat stoppen met de gunstige fiscale regelingen voor hybride auto’s. Vanaf 2017 wordt het bijtellingspercentage voor dergelijke voertuigen in drie stappen gelijkgetrokken met dat van reguliere auto’s en zal het uitkomen op 22 procent. Uitsluitend voertuigen die honderd procent elektrisch zijn of op waterstof rijden, vallen in de lage bijtellingscategorie van vier procent. Ook de wegenbelasting (mrb) en aanschafbelasting (bpm) van semi-elektrische auto’s worden op termijn gelijkgetrokken met die van voertuigen op traditionele brandstoffen.

Dat het autobelastingbeleid op de schop zou gaan, was al bekend. Vrijdag heeft het kabinet officieel bekendgemaakt wat het nieuwe beleid wordt voor de periode 2017 tot en met 2020. Het aantal bijtellingstarieven wordt namelijk fors gereduceerd, van vijf percentages dit jaar naar vier percentages volgend jaar en uiteindelijk twee percentages in 2019 (zie schema onderaan dit artikel). Met die maatregel moet de explosieve groei van het aantal stekkerhybrides een halt worden toegeroepen.

Milieuvriendelijk

Kopers van dergelijke voertuigen hebben de afgelopen jaren kunnen profiteren van diverse gunstige fiscale milieumaatregelen. Met die semi-elektrische auto’s, zoals de Mitsubishi Outlander, worden echter veel benzinekilometers gemaakt, waardoor ze in praktijk lang niet altijd milieuvriendelijk zijn.

Alleen de auto’s die daadwerkelijk uitstootvrij rijden, gaan vanaf 2017 in de vier-procentscategorie vallen. In praktijk betekent dit dat uitsluitend voertuigen die volledig op waterstof of elektriciteit rijden, een lage bijtelling krijgen. Daarbij is het niet van belang of de energiedragers ook uitstootvrij zijn geproduceerd voordat ze in de auto terechtkomen. Daarnaast blijft de mrb- en bpm-vrijstelling voor uitstootvrije voertuigen van kracht.

Zakelijk gebruik

De nieuwe percentages gelden voor wie na 31 december 2016 een nieuwe auto koopt voor zakelijk gebruik. Wie vóór die tijd al een voertuig heeft gekocht, blijft het bij aankoop geldende percentage betalen.

Voor de lage bijtelling is wel een beperking gemaakt. Alleen auto’s die minder kosten dan vijftigduizend euro vallen volledig in de vier-procentscategorie. Die beperking gaat gelden vanaf 2019. Geen goed nieuws voor wie bijvoorbeeld de populaire Tesla Model S wil kopen. Deze zijn vaak duurder, waardoor die auto’s slechts gedeeltelijk in het lage belastingtarief vallen.

Diesel

Tegelijkertijd met de gewijzigde bijtelling, verandert ook de bpm. Deze wordt geleidelijk verlaagd met gemiddeld twaalf procent tot 2020. Een volledige afschaffing van de bpm is echter niet aan de orde.

Daarnaast wil het kabinet dat voor oude dieselvoertuigen meer mrb wordt betaald. Personenauto’s die op diesel rijden, ouder zijn dan twaalf jaar en geen roetfilter hebben, betalen vanaf 2017 ongeveer 250 euro per jaar extra. Busjes zonder roetfilter betalen zo’n 69 euro extra per jaar.

Akkoord

Coalitiepartijen PvdA en VVD zouden al een akkoord hebben bereikt over de nieuwe plannen. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel hun goedkeuring geven. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid en is steun van oppositiepartijen noodzakelijk.

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes betekenen de maatregelen noch een verhoging, noch een verlaging van de totale inkomsten aan autobelastingen. Het pakket aan wetswijzigingen zou budgettair neutraal moeten zijn.

De bijtelling in de periode 2016-2020:

Bijtellingspercentages Autobrief 2 2017 2020

Lees ook: Bovag wil extra stimulering van volledige elektrische auto

Auteur: Tom van Gurp