1 op de 5 autorijders heeft ooit verkeerde brandstof getankt

tankende vrouw

Van de Nederlandse bestuurders heeft bijna één op de vijf weleens verkeerde brandstof getankt. Vooral dieselrijders stoppen nogal eens het benzine-pistool in hun voertuig. Van de fouttankers maakt één procent zelfs meerdere keren een vergissing. Dat blijkt uit cijfers van pechhulpverlener Route Mobiel.

Verkeerde brandstof tanken kan leiden tot zware schade bij auto’s. Zelfs bij één foute liter kan al veel schade ontstaan. Daarom raadt Edward Reinderts van Route Mobiel automobilisten aan om zelfs bij de kleinste vergissing niet te gaan rijden. In sommige gevallen kan het complete brandstofsysteem kapot gaan.

Brandstof

Nederlanders die naar het buitenland gaan, maken nog meer kans op een foute tankbeurt. Onder meer doordat de benamingen van brandstof niet altijd dezelfde zijn als in ons land. Ook door een ongebruikelijk opstelling van het brandstofpistool kan verwarring ontstaan.

Uit een eerder onderzoek dat vorig jaar is gehouden door de ANWB bleek dat het aantal foute tankbeurten afneemt. In 2013 is voor 490.000 liter verkeerde brandstof in de tank gegooid. Het jaar ervoor was dat nog 524.000 liter. Een daling van ruim zes procent. Een vergelijking met het onderzoek van Route Mobiel is moeilijk te maken, omdat deze telling is bijgehouden in tankbeurten en niet in liters.

Tankstation

De tankstationbranche zet diverse stappen om de foute vertankingen terug te dringen. Zo heeft Tokheim het SmartFuel-systeem ontwikkeld, waarbij een ‘badge’ op de tankdop van de auto communiceert met een ‘reader’ op het vulpistool. Als het verkeerde pistool wordt gepakt, blokkeert het systeem en kan er niet worden getankt.

Ook is de kans op het tanken van de verkeerde brandstof bij onbemande locaties kleiner, omdat een klant bij de betaalpaal moet aangeven of hij benzine of diesel wil tanken. Als hij vervolgens het verkeerde pistool pakt, merkt hij dat deze niet is vrijgegeven. Daarnaast doen autofabrikanten een duit in het zakje doordat ze dieselvoertuigen op de markt brengen, waarbij het benzinepistool niet past in de tank.

Lees ook: Autorijders tanken minder vaak verkeerde brandstof

Auteur: Tom van Gurp

1 op de 5 autorijders heeft ooit verkeerde brandstof getankt | MobilityEnergy.com

1 op de 5 autorijders heeft ooit verkeerde brandstof getankt

tankende vrouw

Van de Nederlandse bestuurders heeft bijna één op de vijf weleens verkeerde brandstof getankt. Vooral dieselrijders stoppen nogal eens het benzine-pistool in hun voertuig. Van de fouttankers maakt één procent zelfs meerdere keren een vergissing. Dat blijkt uit cijfers van pechhulpverlener Route Mobiel.

Verkeerde brandstof tanken kan leiden tot zware schade bij auto’s. Zelfs bij één foute liter kan al veel schade ontstaan. Daarom raadt Edward Reinderts van Route Mobiel automobilisten aan om zelfs bij de kleinste vergissing niet te gaan rijden. In sommige gevallen kan het complete brandstofsysteem kapot gaan.

Brandstof

Nederlanders die naar het buitenland gaan, maken nog meer kans op een foute tankbeurt. Onder meer doordat de benamingen van brandstof niet altijd dezelfde zijn als in ons land. Ook door een ongebruikelijk opstelling van het brandstofpistool kan verwarring ontstaan.

Uit een eerder onderzoek dat vorig jaar is gehouden door de ANWB bleek dat het aantal foute tankbeurten afneemt. In 2013 is voor 490.000 liter verkeerde brandstof in de tank gegooid. Het jaar ervoor was dat nog 524.000 liter. Een daling van ruim zes procent. Een vergelijking met het onderzoek van Route Mobiel is moeilijk te maken, omdat deze telling is bijgehouden in tankbeurten en niet in liters.

Tankstation

De tankstationbranche zet diverse stappen om de foute vertankingen terug te dringen. Zo heeft Tokheim het SmartFuel-systeem ontwikkeld, waarbij een ‘badge’ op de tankdop van de auto communiceert met een ‘reader’ op het vulpistool. Als het verkeerde pistool wordt gepakt, blokkeert het systeem en kan er niet worden getankt.

Ook is de kans op het tanken van de verkeerde brandstof bij onbemande locaties kleiner, omdat een klant bij de betaalpaal moet aangeven of hij benzine of diesel wil tanken. Als hij vervolgens het verkeerde pistool pakt, merkt hij dat deze niet is vrijgegeven. Daarnaast doen autofabrikanten een duit in het zakje doordat ze dieselvoertuigen op de markt brengen, waarbij het benzinepistool niet past in de tank.

Lees ook: Autorijders tanken minder vaak verkeerde brandstof

Auteur: Tom van Gurp