Pomphouder confronteert VVD-Kamerlid met accijnsbeleid

De Limburgse pomphouder Lisenka van Oppen ging vrijdag in discussie met het Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD). Tijdens een uitzending van de regionale zender L1 confronteerde ze de Limburgse parlementariër met het accijnsbeleid van het kabinet, dat desastreus uitpakt voor pomphouders aan de grens. Van Oppen zei dat ondernemers in de zuidelijke provincie zich in de steek gelaten voelen door het beleid vanuit Den Haag.

Verheijen gaf aan dat het kabinet de maatregel niet heeft genomen om populair te worden, maar dat het noodzakelijk was om de rijksbegroting op orde te krijgen. In het debat zei de pomphouder uit Maria-Hoop dat de offers die ondernemers daarvoor moeten maken, onevenredig groot zijn. Overigens is het maar de vraag of de rijksbegroting wel op orde komt door de maatregel. Het kabinet heeft de verwachte accijnsopbrengst onlangs fors naar beneden bijgesteld.

Buitenland

Vorige week tijdens Prinsjesdag werd echter duidelijk dat het kabinet niet van plan is om de belastingheffingen op lpg, diesel en benzine aan te passen. Sterker nog, de brandstofaccijnzen gaan per 1 januari verder omhoog, met 0,9 procent inflatiecorrectie. En daar komt dan nog 21 procent btw bovenop. Datzelfde geldt voor tabak, waar ook nog een extra heffing van negen cent per pakje op komt.

Doordat de accijnzen in Nederland hoger zijn dan in België en Duitsland tanken veel automobilisten en truckers in het buitenland. Vooral de stations in de grensstreek zien hun omzetten flink kelderen, sommige naar verluidt met zeventig of tachtig procent. Ze willen schadevergoeding en hebben hiervoor diverse verzoeken ingediend, zowel bij lokale overheden als bij het Rijk. Die gaven echter nul op het rekest. Daarom zijn de pomphouders een juridische procedure gestart.

Lees ook: Kabinet verlaagt verwachte accijnsopbrengst met 88 miljoen

Auteur: Tom van Gurp

Pomphouder confronteert VVD-Kamerlid met accijnsbeleid | MobilityEnergy.com

Pomphouder confronteert VVD-Kamerlid met accijnsbeleid

De Limburgse pomphouder Lisenka van Oppen ging vrijdag in discussie met het Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD). Tijdens een uitzending van de regionale zender L1 confronteerde ze de Limburgse parlementariër met het accijnsbeleid van het kabinet, dat desastreus uitpakt voor pomphouders aan de grens. Van Oppen zei dat ondernemers in de zuidelijke provincie zich in de steek gelaten voelen door het beleid vanuit Den Haag.

Verheijen gaf aan dat het kabinet de maatregel niet heeft genomen om populair te worden, maar dat het noodzakelijk was om de rijksbegroting op orde te krijgen. In het debat zei de pomphouder uit Maria-Hoop dat de offers die ondernemers daarvoor moeten maken, onevenredig groot zijn. Overigens is het maar de vraag of de rijksbegroting wel op orde komt door de maatregel. Het kabinet heeft de verwachte accijnsopbrengst onlangs fors naar beneden bijgesteld.

Buitenland

Vorige week tijdens Prinsjesdag werd echter duidelijk dat het kabinet niet van plan is om de belastingheffingen op lpg, diesel en benzine aan te passen. Sterker nog, de brandstofaccijnzen gaan per 1 januari verder omhoog, met 0,9 procent inflatiecorrectie. En daar komt dan nog 21 procent btw bovenop. Datzelfde geldt voor tabak, waar ook nog een extra heffing van negen cent per pakje op komt.

Doordat de accijnzen in Nederland hoger zijn dan in België en Duitsland tanken veel automobilisten en truckers in het buitenland. Vooral de stations in de grensstreek zien hun omzetten flink kelderen, sommige naar verluidt met zeventig of tachtig procent. Ze willen schadevergoeding en hebben hiervoor diverse verzoeken ingediend, zowel bij lokale overheden als bij het Rijk. Die gaven echter nul op het rekest. Daarom zijn de pomphouders een juridische procedure gestart.

Lees ook: Kabinet verlaagt verwachte accijnsopbrengst met 88 miljoen

Auteur: Tom van Gurp