Kabinet stelt verwachte accijnsopbrengst fors naar beneden bij

Het kabinet heeft de verwachte accijnsinkomsten flink naar beneden bijgesteld, met 88 miljoen euro. In de voorjaarsnota verwachtte het ministerie van Financiën nog 11.399 miljoen euro aan totale opbrengsten. In de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota is dat bedrag verlaagd naar 11.311 miljoen. In totaal heeft het kabinet de verwachte accijnsinkomsten over dit jaar al met 364 miljoen euro naar beneden bijgesteld. Desondanks blijft de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen in de wet staan, waardoor vanaf begin volgend jaar de brandstofheffingen nóg meer verschillen van België en Duitsland.

De verlaging van 88 miljoen euro is gebaseerd op de werkelijke ontvangsten van het ministerie tot dusver in 2014. Daaruit blijkt dat er fors minder binnenkomt dan door Den Haag was begroot. Wat de tegenvallende opbrengsten heeft veroorzaakt, wordt in de Miljoenennota niet vermeld. Al twijfelt in de tankstation-branche vrijwel niemand eraan dat het grensprobleem een flinke duit in het zakje doet. De dalende cijfers zijn echter geen reden voor aanpassing van het beleid. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes blijft vasthouden aan de jaarlijkse inflatiecorrectie en de verhoging van de belastingen op tabak.

Benzine

Opvallend is ook dat het kabinet verwacht volgend jaar twaalf miljoen euro minder te ontvangen aan benzine-accijns dan dit jaar, terwijl de heffing wel wordt verhoogd met inflatiecorrectie en btw. Desondanks is het schrappen van de jaarlijkse maatregel geen optie.

Brancheorganisatie Bovag zegt in een reactie dat de regering de Nederlandse pomphouders verder in de put duwt door de heffingen weer te corrigeren voor inflatie. ”Het prijsverschil aan de pomp loopt nog verder op in vergelijking met de buurlanden”, aldus een woordvoerder. ”Daarmee worden de problemen voor ondernemers almaar groter, vooral in de grensstreek. Het achterwege laten van de indexatie was het minste dat dit kabinet had kunnen doen, maar blijkbaar is zij niet bereid ook maar één handreiking te doen.”

Lpg

Ook de belangenbehartiger van de lpg-industrie, de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG), is niet te spreken over het beleid van het kabinet. Zij willen een verlaging van de lpg-heffing, nu uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat een nieuw dieptepunt is bereikt. De verkoop van lpg daalde in juni met bijna dertig procent.

Voor volgend jaar verwacht Wiebes een stijging van de totale accijnsopbrengst van vijftig miljoen euro, vooral door de verhoging van de tabaksaccijns. De heffing gaat namelijk met negen cent per pakje omhoog, exclusief inflatiecorrectie en btw. Als er geen aanpassing van de accijnzen zou plaatsvinden, zou er 55 miljoen euro minder binnenkomen.

Tolheffing

Ondertussen komt ook vanuit Europa geen positief bericht voor grenspomphouders. De Europese commissaris voor Transport Siim Kallas bekritiseert de Duitse plannen voor tolheffing. Die heffing verplicht elke weggebruiker om tol te betalen voor gebruik van Duitse wegen, waardoor tanken bij de oosterburen minder voordelig zou worden.

Kallas vindt echter dat de maatregel discriminerend is. Duitse weggebruikers krijgen de tolheffing terug via een andere belasting, terwijl buitenlandse autorijders en truckers niet worden gecompenseerd. Daarmee wordt ongeoorloofd onderscheid gemaakt tussen nationaliteiten, aldus de Eurocommissaris.

Tom van Gurp

Lees ook: Grenspomphouders gaan zonder Beta en Bovag naar rechter

Auteur: Tom van Gurp