Grenstanken minder voordelig door Duits tolvignet

Duitsland

Automobilisten moeten bij een trip naar Duitsland betalen als ze over provinciale of gemeentewegen rijden. Eerder was al bekend dat buitenlandse weggebruikers gaan betalen voor de snelweg. Het tolvignet gaat de oosterburen zelf geen geld kosten. Zij worden gecompenseerd. Niet-Duitsers moeten de kosten zelf ophoesten. Door de plannen, die vanaf 2016 gaan gelden, wordt tanken of tabak kopen in Duitsland minder voordelig.

De minimale kosten voor een bezoek aan Duitsland worden tien euro. Voor dat bedrag krijgen buitenlandse autorijders een vignet dat ze tien dagen mogen gebruiken. Een vignet voor twee maanden kost twintig euro.

Truckers

Daarnaast kunnen weggebruikers een vignet kopen dat één jaar geldig is. De kosten daarvan hangen af van het type auto en liggen tussen de 24 en 100 euro. De plannen hebben betrekking op personenauto’s. Truckers moeten nu al tol betalen als ze in Duitsland rijden.

De oosterburen hopen met de nieuwe maatregel jaarlijks 625 miljoen euro aan inkomsten te krijgen. Een van de redenen dat het vignet wordt ingevoerd is dat Duitsers al jaren betalen voor weggebruik in onder meer Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, terwijl die landen niets betalen om over Duitse wegen te rijden.

Protest

Tegen het plan is veel verzet. Duitse oppositiepartijen verwachten veel minder extra inkomsten, omdat uitvoering en controle ook geld kosten. In Nederland hebben premier Mark Rutte en minister Melanie Schultz van Haegen zich al kritisch uitgelaten over de maatregel.

Ook de ANWB is in actie gekomen. De autorijdersbond heeft een petitie opgesteld als protest. Na het verzamelen van handtekeningen wil de ANWB de petitie aanbieden aan het Europees Parlement. De bond vindt namelijk dat de maatregel indruist tegen het vrije verkeer van personen. Ook de Europese commissie heeft aangekondigd te onderzoeken of het vignet niet tegen de regels is.

Auteur: Tom van Gurp

Grenstanken minder voordelig door Duits tolvignet | MobilityEnergy.com

Grenstanken minder voordelig door Duits tolvignet

Duitsland

Automobilisten moeten bij een trip naar Duitsland betalen als ze over provinciale of gemeentewegen rijden. Eerder was al bekend dat buitenlandse weggebruikers gaan betalen voor de snelweg. Het tolvignet gaat de oosterburen zelf geen geld kosten. Zij worden gecompenseerd. Niet-Duitsers moeten de kosten zelf ophoesten. Door de plannen, die vanaf 2016 gaan gelden, wordt tanken of tabak kopen in Duitsland minder voordelig.

De minimale kosten voor een bezoek aan Duitsland worden tien euro. Voor dat bedrag krijgen buitenlandse autorijders een vignet dat ze tien dagen mogen gebruiken. Een vignet voor twee maanden kost twintig euro.

Truckers

Daarnaast kunnen weggebruikers een vignet kopen dat één jaar geldig is. De kosten daarvan hangen af van het type auto en liggen tussen de 24 en 100 euro. De plannen hebben betrekking op personenauto’s. Truckers moeten nu al tol betalen als ze in Duitsland rijden.

De oosterburen hopen met de nieuwe maatregel jaarlijks 625 miljoen euro aan inkomsten te krijgen. Een van de redenen dat het vignet wordt ingevoerd is dat Duitsers al jaren betalen voor weggebruik in onder meer Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, terwijl die landen niets betalen om over Duitse wegen te rijden.

Protest

Tegen het plan is veel verzet. Duitse oppositiepartijen verwachten veel minder extra inkomsten, omdat uitvoering en controle ook geld kosten. In Nederland hebben premier Mark Rutte en minister Melanie Schultz van Haegen zich al kritisch uitgelaten over de maatregel.

Ook de ANWB is in actie gekomen. De autorijdersbond heeft een petitie opgesteld als protest. Na het verzamelen van handtekeningen wil de ANWB de petitie aanbieden aan het Europees Parlement. De bond vindt namelijk dat de maatregel indruist tegen het vrije verkeer van personen. Ook de Europese commissie heeft aangekondigd te onderzoeken of het vignet niet tegen de regels is.

Auteur: Tom van Gurp