Overheid loopt 5 miljard euro mis door stimuleren schonere auto’s

elektrisch opladen

De Nederlandse schatkist heeft de afgelopen jaren 5,2 miljard euro minder inkomsten gekregen door het subsidiëren van zuinigere auto’s. Alleen al in het afgelopen jaar liep dat bedrag op tot 1,5 miljard euro, onder meer door de verkoophausse van elektrische en hybride voertuigen. Dat becijfert de Algemene Rekenkamer en wordt bevestigd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Enkele maatregelen die de overheid heeft ingevoerd om zuinigere auto’s aantrekkelijker te maken, zijn de lagere bijtelling en een lage of zelfs helemaal geen wegenbelasting. Ook de aanschafbelasting (bpm) was lager voor sommige voertuigen.

Elektrisch

Eerder werd bekend dat alleen al de explosieve verkoopgroei van elektrische en semi-elektrische auto’s vorig jaar de overheid waarschijnlijk een half miljard euro heeft gekost. Zo betalen kopers van een auto met stekker geen bijtelling tot eind 2018, als ze deze eind vorig jaar hebben gekocht. Daardoor schaften vooral zakelijke rijders een elektrisch voertuig aan in 2013.

Inmiddels is een aantal fiscale regelingen gewijzigd. Zo betalen kopers van hybride voertuigen zeven procent bijtelling en bezitters van een volledig elektrisch voertuig vier procent. Ook enkele andere maatregelen zijn inmiddels gewijzigd.

Zuinig

De regering gaat bekijken of de vijf miljard aan misgelopen inkomsten opwegen tegen de toename van het aantal zuinigere auto’s. Dijsselbloem heeft aangegeven dat na de evaluatie het huidige beleid eventueel verder wordt aangepast.

Lees ook: Stimulering van elektrische auto’s kostte Staat half miljard

Auteur: Tom van Gurp

Overheid loopt 5 miljard euro mis door stimuleren schonere auto’s | MobilityEnergy.com

Overheid loopt 5 miljard euro mis door stimuleren schonere auto’s

elektrisch opladen

De Nederlandse schatkist heeft de afgelopen jaren 5,2 miljard euro minder inkomsten gekregen door het subsidiëren van zuinigere auto’s. Alleen al in het afgelopen jaar liep dat bedrag op tot 1,5 miljard euro, onder meer door de verkoophausse van elektrische en hybride voertuigen. Dat becijfert de Algemene Rekenkamer en wordt bevestigd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Enkele maatregelen die de overheid heeft ingevoerd om zuinigere auto’s aantrekkelijker te maken, zijn de lagere bijtelling en een lage of zelfs helemaal geen wegenbelasting. Ook de aanschafbelasting (bpm) was lager voor sommige voertuigen.

Elektrisch

Eerder werd bekend dat alleen al de explosieve verkoopgroei van elektrische en semi-elektrische auto’s vorig jaar de overheid waarschijnlijk een half miljard euro heeft gekost. Zo betalen kopers van een auto met stekker geen bijtelling tot eind 2018, als ze deze eind vorig jaar hebben gekocht. Daardoor schaften vooral zakelijke rijders een elektrisch voertuig aan in 2013.

Inmiddels is een aantal fiscale regelingen gewijzigd. Zo betalen kopers van hybride voertuigen zeven procent bijtelling en bezitters van een volledig elektrisch voertuig vier procent. Ook enkele andere maatregelen zijn inmiddels gewijzigd.

Zuinig

De regering gaat bekijken of de vijf miljard aan misgelopen inkomsten opwegen tegen de toename van het aantal zuinigere auto’s. Dijsselbloem heeft aangegeven dat na de evaluatie het huidige beleid eventueel verder wordt aangepast.

Lees ook: Stimulering van elektrische auto’s kostte Staat half miljard

Auteur: Tom van Gurp