Pomphouders starten snel met eigen brandstofkaart en merk

Veel tankstation-ondernemers zien het starten met een eigen merk als een serieuze optie. Ook het uitgeven van een eigen brandstofkaart zien tientallen pomphouders wel zitten. Dat bleek dinsdag tijdens de oprichtingsvergadering van inkoopcoöperatie De Vrije Pomp. “Vóór het einde van dit jaar komt er een goede kaartsamenwerking tot stand tussen leden van de coöperatie”, zegt mede-initiatiefnemer en Shell-pomphouder Ewout Klok stellig. Een werkgroep bekijkt momenteel de mogelijkheden hiervoor.

Hoe de eigen kaart en het eigen merk precies vorm moet krijgen en onder welke naam de ondernemers hun station voort gaan zetten, is nog niet duidelijk. Momenteel bekijkt een werkgroep welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn op dat gebied. Eén mogelijke naam is al wel genoemd: De Vrije Pomp. Of deze naam en signing (zie afbeeldingen onder dit artikel) daadwerkelijk de voorkeur krijgen, wordt later bepaald.

Ondernemers

De bij de coöperatie aangesloten ondernemers hebben samen ongeveer honderd stations en verkopen jaarlijks ongeveer 250 miljoen liter. Deelname aan de coöperatie kost vijfhonderd euro als entreegeld. De hoogte van de contributie wordt later bepaald. “We willen duidelijk maken dat het geen vrijblijvende club is. We willen betrokkenheid van de leden”, zegt secretaris Martijn van der Kolk.

“Samenwerken in deze markt is een ‘must’ en geen luxeprobleem”, aldus Klok. “De verdeel- en heersstrategie van de oliemaatschappijen is niet gunstig voor de zelfstandige pomphouder. Als we onze krachten niet bundelen, zijn we over tien jaar uitgespeeld en hebben de grote partijen het voor het zeggen. Maar door goede samenwerking zijn we geen speelbal meer van de oliemaatschappijen.”

Zelfstandigen

Niet alle deelnemers bewandelen hetzelfde pad. Sommigen willen echt een eigen merk op de luifel, anderen willen alleen de brandstof gezamenlijk inkopen en bundelen hun krachten per maatschappij. “Geen probleem”, zegt Van der Kolk. “Er zijn drie werkgroepen gestart en die bekijken verschillende opties.”

Eén groep focust zich op de brandstofinkoop, een tweede op het starten met een eigen merk en een derde op het uitgeven van een eigen tankkaart. De komende maanden moet meer duidelijkheid komen omtrent de verschillende onderdelen. De coöperatie wil namelijk snel serieuze stappen zetten en knopen doorhakken.

Inkoopprijzen

De verwachtingen zijn hooggespannen. “We merken dat de hele branche in beweging is gekomen”, aldus Klok. “We hebben al diverse aanbiedingen gehad van maatschappijen en handelaren die ons op eigen initiatief hebben benaderd. We zitten ook niet meer met de retailmensen aan tafel, maar met de raffinaderijen. Dat zorgt voor gunstigere inkoopprijzen. Daarnaast zien we dat sommige deelnemers al een verbeterd contact voorgelegd hebben gekregen van hun maatschappij.”

Momenteel lopen ook diverse onderhandelingen met kaartaanbieders. “En die gesprekken zijn uiterst vruchtbaar”, aldus Klok. Hij verwacht dat vóór het einde van 2014 een aantal zelfstandige pomphouders samen een eigen kaart uitgeeft. Ook is het waarschijnlijk dat het nieuwe eigen merk later dit jaar al op diverse luifels verschijnt.

Pomphouders

Een belangrijke reden om de krachten te bundelen, is dat veel ondernemers niet te spreken zijn over de houding van oliemaatschappijen. Die geven de pomphouders te weinig ruimte om een goede marge op brandstoffen te hanteren en hebben te veel invloed op het gedrag van de klant, vinden zij.

Om de minimale marges op brandstoffen tot het verleden te laten horen, zijn vier ‘Gouden regels’ geformuleerd. Dit zijn leidraden voor de coöperatie tijdens de onderhandelingen over de brandstofinkoop. Allereerst inkopen op basis van wereldmarktprijs, zodat pomphouders meer met hun marges kunnen spelen. Ten tweede willen ze hun producten geleverd krijgen op een temperatuur van vijftien graden. Dit vanwege de krimp van brandstof bij een dalende temperatuur.

Contract

Ook willen ze dat een contract met een maatschappij niet meer voor vijf jaar wordt afgesloten, maar voor een kortere periode. Daardoor hopen ze sneller te kunnen inspringen op veranderingen in de lokale markt, bijvoorbeeld de komst van een onbemand tankstation. Als laatste willen ze dat de betalingstermijn langer wordt.

De coöperatie is volgens de initiatiefnemers met name geschikt voor DoDo-locaties, voor ondernemers die nog vast zitten aan een contract en zij die aan het einde van hun contract zitten. Daarnaast kan het interessant zijn voor ondernemers die al ’vrij’ kunnen afnemen. ”Door gezamenlijke inkoop kunnen we beter rendement behalen”, aldus Van der Kolk. Ook ondernemers die al een eigen merk voeren, kunnen deelnemen. Een aantal van hen doet dat al. Wie zich niet heeft aangemeld maar wel interesse heeft, kan dit alsnog doen via Devrijepomp.nl.

Tom van Gurp

Lees ook: Zelfstandige tankstations willen starten met eigen merk

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Pomphouders starten snel met eigen brandstofkaart en merk”

Antoon Lenaerts|03.04.14|12:31

Mag de markt er vanuit gaan dat de kaart een keuze gaat worden op een platform die door alle Petrolservers geaccepteerd kan worden ongeacht het merk van de kassa apparatuur?

Pomphouders starten snel met eigen brandstofkaart en merk | MobilityEnergy.com

Pomphouders starten snel met eigen brandstofkaart en merk

Veel tankstation-ondernemers zien het starten met een eigen merk als een serieuze optie. Ook het uitgeven van een eigen brandstofkaart zien tientallen pomphouders wel zitten. Dat bleek dinsdag tijdens de oprichtingsvergadering van inkoopcoöperatie De Vrije Pomp. “Vóór het einde van dit jaar komt er een goede kaartsamenwerking tot stand tussen leden van de coöperatie”, zegt mede-initiatiefnemer en Shell-pomphouder Ewout Klok stellig. Een werkgroep bekijkt momenteel de mogelijkheden hiervoor.

Hoe de eigen kaart en het eigen merk precies vorm moet krijgen en onder welke naam de ondernemers hun station voort gaan zetten, is nog niet duidelijk. Momenteel bekijkt een werkgroep welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn op dat gebied. Eén mogelijke naam is al wel genoemd: De Vrije Pomp. Of deze naam en signing (zie afbeeldingen onder dit artikel) daadwerkelijk de voorkeur krijgen, wordt later bepaald.

Ondernemers

De bij de coöperatie aangesloten ondernemers hebben samen ongeveer honderd stations en verkopen jaarlijks ongeveer 250 miljoen liter. Deelname aan de coöperatie kost vijfhonderd euro als entreegeld. De hoogte van de contributie wordt later bepaald. “We willen duidelijk maken dat het geen vrijblijvende club is. We willen betrokkenheid van de leden”, zegt secretaris Martijn van der Kolk.

“Samenwerken in deze markt is een ‘must’ en geen luxeprobleem”, aldus Klok. “De verdeel- en heersstrategie van de oliemaatschappijen is niet gunstig voor de zelfstandige pomphouder. Als we onze krachten niet bundelen, zijn we over tien jaar uitgespeeld en hebben de grote partijen het voor het zeggen. Maar door goede samenwerking zijn we geen speelbal meer van de oliemaatschappijen.”

Zelfstandigen

Niet alle deelnemers bewandelen hetzelfde pad. Sommigen willen echt een eigen merk op de luifel, anderen willen alleen de brandstof gezamenlijk inkopen en bundelen hun krachten per maatschappij. “Geen probleem”, zegt Van der Kolk. “Er zijn drie werkgroepen gestart en die bekijken verschillende opties.”

Eén groep focust zich op de brandstofinkoop, een tweede op het starten met een eigen merk en een derde op het uitgeven van een eigen tankkaart. De komende maanden moet meer duidelijkheid komen omtrent de verschillende onderdelen. De coöperatie wil namelijk snel serieuze stappen zetten en knopen doorhakken.

Inkoopprijzen

De verwachtingen zijn hooggespannen. “We merken dat de hele branche in beweging is gekomen”, aldus Klok. “We hebben al diverse aanbiedingen gehad van maatschappijen en handelaren die ons op eigen initiatief hebben benaderd. We zitten ook niet meer met de retailmensen aan tafel, maar met de raffinaderijen. Dat zorgt voor gunstigere inkoopprijzen. Daarnaast zien we dat sommige deelnemers al een verbeterd contact voorgelegd hebben gekregen van hun maatschappij.”

Momenteel lopen ook diverse onderhandelingen met kaartaanbieders. “En die gesprekken zijn uiterst vruchtbaar”, aldus Klok. Hij verwacht dat vóór het einde van 2014 een aantal zelfstandige pomphouders samen een eigen kaart uitgeeft. Ook is het waarschijnlijk dat het nieuwe eigen merk later dit jaar al op diverse luifels verschijnt.

Pomphouders

Een belangrijke reden om de krachten te bundelen, is dat veel ondernemers niet te spreken zijn over de houding van oliemaatschappijen. Die geven de pomphouders te weinig ruimte om een goede marge op brandstoffen te hanteren en hebben te veel invloed op het gedrag van de klant, vinden zij.

Om de minimale marges op brandstoffen tot het verleden te laten horen, zijn vier ‘Gouden regels’ geformuleerd. Dit zijn leidraden voor de coöperatie tijdens de onderhandelingen over de brandstofinkoop. Allereerst inkopen op basis van wereldmarktprijs, zodat pomphouders meer met hun marges kunnen spelen. Ten tweede willen ze hun producten geleverd krijgen op een temperatuur van vijftien graden. Dit vanwege de krimp van brandstof bij een dalende temperatuur.

Contract

Ook willen ze dat een contract met een maatschappij niet meer voor vijf jaar wordt afgesloten, maar voor een kortere periode. Daardoor hopen ze sneller te kunnen inspringen op veranderingen in de lokale markt, bijvoorbeeld de komst van een onbemand tankstation. Als laatste willen ze dat de betalingstermijn langer wordt.

De coöperatie is volgens de initiatiefnemers met name geschikt voor DoDo-locaties, voor ondernemers die nog vast zitten aan een contract en zij die aan het einde van hun contract zitten. Daarnaast kan het interessant zijn voor ondernemers die al ’vrij’ kunnen afnemen. ”Door gezamenlijke inkoop kunnen we beter rendement behalen”, aldus Van der Kolk. Ook ondernemers die al een eigen merk voeren, kunnen deelnemen. Een aantal van hen doet dat al. Wie zich niet heeft aangemeld maar wel interesse heeft, kan dit alsnog doen via Devrijepomp.nl.

Tom van Gurp

Lees ook: Zelfstandige tankstations willen starten met eigen merk

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Pomphouders starten snel met eigen brandstofkaart en merk”

Antoon Lenaerts|03.04.14|12:31

Mag de markt er vanuit gaan dat de kaart een keuze gaat worden op een platform die door alle Petrolservers geaccepteerd kan worden ongeacht het merk van de kassa apparatuur?