Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid

VIDEO – Enkele tankstation-ondernemers in Limburg hebben premier Rutte geconfronteerd met de gevolgen van het accijnsbeleid. De bewindsman was afgelopen weekend in de zuidelijke provincie om campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen en werd aangesproken door onder meer Lisenka van Oppen, pomphouder in het Limburgse dorp Maria-Hoop. Ze benadrukte dat tankstations in de grensstreek dreigen om te vallen door het accijnsverschil met Duitsland en België en vroegen de premier wat hij voor de gedupeerde ondernemers kan betekenen.

Tijdens het gesprek ontvouwden collega-ondernemers een spandoek met de tekst: ‘Stem PvdA of VVD, en België is er blij mee’. De premier bleef echter voet bij stuk houden. Het kabinet wil namelijk de accijnsverhogingen van begin dit jaar pas in mei evalueren.

Evaluatie

Veel te laat, vinden velen in de tankstationbranche. De vrees bestaat dat tegen die tijd al veel ondernemers zijn gestopt of hun vestiging hebben omgebouwd tot een onbemande locatie, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid. Wat er gebeurt als uit de evaluatie blijkt dat de gewraakte belastingmaatregel inderdaad veel negatieve effecten heeft, wilde de bewindsman niet zeggen.

Ondertussen wordt in de grensstreek grote schade geleden. Uit diverse onderzoeken van brancheverenigingen blijkt dat brandstofverkopen bij grensstations in de eerste twee maanden van dit jaar fors kelderden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bovag en Nove becijferden dat grensstations in februari ongeveer veertig procent minder diesel en lpg verkochten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook Beta zag dat tankstations tientallen procenten minder diesel en lpg verkochten.

Accijnzen

In de Tweede Kamer blijft de oppositie zich hard maken om de accijnsverhogingen terug te draaien. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is van plan om een wetsvoorstel in te dienen. Daarmee wil hij afdwingen dat de landelijke politiek over de belastingheffing spreekt. Een debat hierover wordt volgens Omtzigt steeds tegengehouden. En bij een wetsvoorstel kan dat niet.

Bekijk hieronder de video van de regionale omroep L1.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid”

Rob van Gestel|13.03.14|19:23

Chapeau Lisenka!!!

Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid | MobilityEnergy.com

Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid

VIDEO – Enkele tankstation-ondernemers in Limburg hebben premier Rutte geconfronteerd met de gevolgen van het accijnsbeleid. De bewindsman was afgelopen weekend in de zuidelijke provincie om campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen en werd aangesproken door onder meer Lisenka van Oppen, pomphouder in het Limburgse dorp Maria-Hoop. Ze benadrukte dat tankstations in de grensstreek dreigen om te vallen door het accijnsverschil met Duitsland en België en vroegen de premier wat hij voor de gedupeerde ondernemers kan betekenen.

Tijdens het gesprek ontvouwden collega-ondernemers een spandoek met de tekst: ‘Stem PvdA of VVD, en België is er blij mee’. De premier bleef echter voet bij stuk houden. Het kabinet wil namelijk de accijnsverhogingen van begin dit jaar pas in mei evalueren.

Evaluatie

Veel te laat, vinden velen in de tankstationbranche. De vrees bestaat dat tegen die tijd al veel ondernemers zijn gestopt of hun vestiging hebben omgebouwd tot een onbemande locatie, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid. Wat er gebeurt als uit de evaluatie blijkt dat de gewraakte belastingmaatregel inderdaad veel negatieve effecten heeft, wilde de bewindsman niet zeggen.

Ondertussen wordt in de grensstreek grote schade geleden. Uit diverse onderzoeken van brancheverenigingen blijkt dat brandstofverkopen bij grensstations in de eerste twee maanden van dit jaar fors kelderden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bovag en Nove becijferden dat grensstations in februari ongeveer veertig procent minder diesel en lpg verkochten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook Beta zag dat tankstations tientallen procenten minder diesel en lpg verkochten.

Accijnzen

In de Tweede Kamer blijft de oppositie zich hard maken om de accijnsverhogingen terug te draaien. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is van plan om een wetsvoorstel in te dienen. Daarmee wil hij afdwingen dat de landelijke politiek over de belastingheffing spreekt. Een debat hierover wordt volgens Omtzigt steeds tegengehouden. En bij een wetsvoorstel kan dat niet.

Bekijk hieronder de video van de regionale omroep L1.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Limburgse pomphouders spreken Rutte aan op accijnsbeleid”

Rob van Gestel|13.03.14|19:23

Chapeau Lisenka!!!