Versnelling van bouw groengasstations in regio Amsterdam

Bouwer en exploitant van groengasvulpunten OrangeGas wil de komende tijd zeven nieuwe stations bouwen in de regio Amsterdam. Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (Akef) sloot onlangs met het bedrijf een overeenkomst voor het investeren van 3,75 miljoen euro in Orange Gas. Daarmee kan de exploitant de stations binnen afzienbare tijd realiseren.

In de Amsterdamse regio heeft OrangeGas al vier locaties. ”En door deze financiële impuls van het Akef kunnen wij het bouwen van de nieuwe groengasstations flink versnellen”, aldus medeoprichter Pelle Schlichting.

Voordelen

Steeds meer bedrijven zien volgens OrangeGas de voordelen van het rijden op groengas zoals afvalinzameldiensten, transporteurs en taxi-ondernemers. Onder meer de afvalwagens van Afval Service West rijden er al op.

“Door steeds meer voertuigen in Amsterdam op groengas te laten rijden dragen we fors bij aan een schonere stad, door de vermindering van CO2-, stikstof- en fijnstofuitstoot. Wij zijn dan ook zeer verheugd met de stimulans van het Akef”, aldus Schlichting.

Vulpunten

De verwachting is dat de miljoeneninvestering zorgt voor een reductie van tweehonderd kiloton CO2. Ter vergelijking: de huidige uitstoot van verkeer in Amsterdam bedraagt ruim achthonderd kiloton per jaar. ”Bovendien is de bouw van nieuwe vulpunten een kostbare aangelegenheid en daarmee de grootste drempel voor aanbieders van groengas”, noemt Akef-portefeuillemanager Jeroen Meinderts nog een reden voor de investering.

Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De bron van het Amsterdamse groengas van OrangeGas is de rioolzuivering van Waternet. Het slib van de rioolwaterzuivering wordt omgezet in biogas en het Afval Energie Bedrijf waardeert het op tot groengas.

Mobiliteit

OrangeGas is opgericht in 2008 door Marcel Borger en Pelle Schlichting. Het bedrijf wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de duurzame mobiliteit in Nederland. In juni 2009 werd het eerste groengasvulpunt geopend in Steenwijk. Met een gemiddelde van één nieuw vulpunt per maand is OrangeGas, volgens eigen zeggen, de snelst groeiende ’nieuwkomer’ in de markt van duurzame mobiliteit. Eind 2013 had OrangeGas zo’n vijftig vulpunten gerealiseerd. Het totale aantal aardgas-en groengasvulpunten in heel Nederland is ruim honderdtwintig.

Tom van Gurp

Lees ook: Van Vollenhoven Olie opent groengasvulpunt onder AVIA-luifel

Auteur: Tom van Gurp

Versnelling van bouw groengasstations in regio Amsterdam | MobilityEnergy.com

Versnelling van bouw groengasstations in regio Amsterdam

Bouwer en exploitant van groengasvulpunten OrangeGas wil de komende tijd zeven nieuwe stations bouwen in de regio Amsterdam. Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (Akef) sloot onlangs met het bedrijf een overeenkomst voor het investeren van 3,75 miljoen euro in Orange Gas. Daarmee kan de exploitant de stations binnen afzienbare tijd realiseren.

In de Amsterdamse regio heeft OrangeGas al vier locaties. ”En door deze financiële impuls van het Akef kunnen wij het bouwen van de nieuwe groengasstations flink versnellen”, aldus medeoprichter Pelle Schlichting.

Voordelen

Steeds meer bedrijven zien volgens OrangeGas de voordelen van het rijden op groengas zoals afvalinzameldiensten, transporteurs en taxi-ondernemers. Onder meer de afvalwagens van Afval Service West rijden er al op.

“Door steeds meer voertuigen in Amsterdam op groengas te laten rijden dragen we fors bij aan een schonere stad, door de vermindering van CO2-, stikstof- en fijnstofuitstoot. Wij zijn dan ook zeer verheugd met de stimulans van het Akef”, aldus Schlichting.

Vulpunten

De verwachting is dat de miljoeneninvestering zorgt voor een reductie van tweehonderd kiloton CO2. Ter vergelijking: de huidige uitstoot van verkeer in Amsterdam bedraagt ruim achthonderd kiloton per jaar. ”Bovendien is de bouw van nieuwe vulpunten een kostbare aangelegenheid en daarmee de grootste drempel voor aanbieders van groengas”, noemt Akef-portefeuillemanager Jeroen Meinderts nog een reden voor de investering.

Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De bron van het Amsterdamse groengas van OrangeGas is de rioolzuivering van Waternet. Het slib van de rioolwaterzuivering wordt omgezet in biogas en het Afval Energie Bedrijf waardeert het op tot groengas.

Mobiliteit

OrangeGas is opgericht in 2008 door Marcel Borger en Pelle Schlichting. Het bedrijf wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de duurzame mobiliteit in Nederland. In juni 2009 werd het eerste groengasvulpunt geopend in Steenwijk. Met een gemiddelde van één nieuw vulpunt per maand is OrangeGas, volgens eigen zeggen, de snelst groeiende ’nieuwkomer’ in de markt van duurzame mobiliteit. Eind 2013 had OrangeGas zo’n vijftig vulpunten gerealiseerd. Het totale aantal aardgas-en groengasvulpunten in heel Nederland is ruim honderdtwintig.

Tom van Gurp

Lees ook: Van Vollenhoven Olie opent groengasvulpunt onder AVIA-luifel

Auteur: Tom van Gurp