Pomphouders kopen samen brandstof in voor betere marge

Tankstation, diesel, prijzen

Een aantal zelfstandige ondernemers wil een eigen inkoopcoöperatie oprichten. Daarmee hopen ze goedkoper brandstof te kunnen inkopen bij oliemaatschappijen of brandstofhandelaren. Ook op andere vlakken denken de pomphouders na over het bundelen van krachten. Branchevereniging Beta neemt hierbij het voortouw. De belangenclub wil op deze manier zorgdragen voor een beter verdienmodel op brandstoffen.

Een van de deelnemers aan het initiatief is Rob van Herpen, eigenaar van diverse tankstations in Noord-Brabant. “De marges in de tankstationbranche zijn scheefgegroeid. Als dealer betaal ik meer voor mijn brandstofinkoop, dan een willekeurige automobilist aan de pomp moet betalen bij een onbemande vestiging. En die is in sommige gevallen nog van de eigen maatschappij ook. We moeten toe naar een gezondere situatie voor alle partijen, waarin snel geschakeld kan worden als dat noodzakelijk is.”

Platts plus

Van Herpen en ook andere ondernemers zien meer in een Platts plus-constructie dan de momenteel meer gebruikelijke adviesprijs min-afspraken. Ook vijfjarige contracten zijn niet meer van deze tijd, vindt hij. ”De marktomstandigheden veranderen heel snel. Wat nu een goede afspraak lijkt, kan over enkele jaren ongunstig zijn.” Ook branchevereniging Beta wil af van contracten die vijf jaar duren.

Uit een enquête van de belangenclub bleek dat zo’n 250 pomphouders een gunstigere marge op brandstoffen willen dan ze nu hebben en dat als speerpunt zien. Ze verdienen nauwelijks op de verkoop van benzine, diesel en lpg, onder andere door de opkomst van prijsvechters in de tankstationbranche.

Onbemand

”De onbemande vestigingen hanteren aan de pomp een verkoopprijs die lager is dan de inkoopprijs van ondernemers. Van die situatie willen wij af”, zegt Martijn van der Kolk van Beta. Hij verwacht dat door samenwerking meer te bereiken is dan wanneer ondernemers individueel handelen.

Naast een inkoopcoöperatie zijn ook enkele andere ideeën geformuleerd. Gedacht wordt aan onder meer het lanceren van een gezamenlijke brandstofkaart en een garantiefonds voor leveringen.

Voordelen

Hoe groter de groep is, hoe groter de voordelen denkt Van der Kolk. Hij roept ondernemers dan ook op zich te melden bij Beta. Ook niet-leden zijn welkom om met het initiatief mee te doen. Welke maatregelen de belangenclub en de betrokken ondernemers nog meer voor ogen hebben, moet duidelijk worden tijdens een bijeenkomst op 11 februari in Hotel De Wereld in Wageningen.

Tom van Gurp

Lees ook: Beta strijdt in 2014 voor betere marge op brandstoffen

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Pomphouders kopen samen brandstof in voor betere marge”

Rob van Gestel|14.01.14|22:17

Prachtig initiatief!
En dan wel hopen dat de extra marge niet weer als korting wordt weggegeven. Want als jij morgen 3 cent meer korting geeft en je concollega overmorgen ook 3 cent is er dus nog niets veranderd.