‘Beslissing om andere partij laadpalen gratis te laten exploiteren onbegrijpelijk’

laadpaal, elektrisch, Enexis

De rechter heeft donderdag beslist dat elektrische laadpalen langs de snelweg gratis geëxploiteerd mogen worden door andere (branchevreemde) partijen. Branchevereniging Beta vindt de beslissing onbegrijpelijk. “Ik vind dit absurd. Hoe gaat de overheid dan om met andere, nieuwe, vormen van energie die we nu nog niet kennen?”, vraagt voorzitter Petra van Stijn zich af. “Is het langs de rijksweg dan steeds maar weer afwachten wie het op een bepaalde plaats mag gaan verkopen?”

Er is jarenlang onderhandeld  over het openbreken van de exploitatie van rijkswegstations. Beta was daarbij ook partij, ten behoeve van de mkb-huurders (zelfstandige exploitanten) van rijkswegstations.

Veilingregeling

Edsko Schuitema van Beta: ‘’Ik was betrokken bij die onderhandelingen, daar is de nieuwe veilingregeling uitgekomen. Naar mijn mening handelt de overheid nu niet naar de geest van de nieuwe afspraken. Concessiehouders (huurders, red.)  betalen op een veiling, en ook door de jaarlijkse huur, een hoge prijs voor het exploiteren van rijkswegstations.”

“Het gaat om een netwerk van circa 250 locaties die energie voor het wegverkeer mogen leveren. De overheid dreigde destijds met extra pompstations op de verzorgingsplaatsen”, vertelt hij. “Zo voerde de overheid de druk op om tot het openbreken van de oude regeling te komen. Cruciaal is natuurlijk dat je van tevoren weet hoe groot het netwerk de komende decennia zal zijn. Die extra pompen op verzorgingsplaatsen zijn toen van tafel gegaan.”

Energie voor motorvoertuigen

Zo’n 250 locaties hebben langs de rijkswegen het alleenrecht  op energie voor motorvoertuigen. “Dan lijkt het mij duidelijk dat zoiets geldt voor allerlei vormen van energie waarop ‘het wegverkeer’ gaat rijden”, vindt Schuitema.

“Het lijkt nu op een woordspelletje dat tankstations het alleenrecht hebben op fossiele brandstoffen. Daar valt elektriciteit  niet onder, aldus de overheid. En dat vindt de rechter ook. Ik vind deze opstelling van de overheid niet betrouwbaar, en niet redelijk.  Bovendien; bijna alle elektriciteit komt uit centrales die op kolen of gas stoken. Dat zijn toch fossiele brandstoffen?”

Lees ook: Pomphouders verliezen kort geding laadpalen bij snelweg

Auteur: Bart Pals

‘Beslissing om andere partij laadpalen gratis te laten exploiteren onbegrijpelijk’ | MobilityEnergy.com

‘Beslissing om andere partij laadpalen gratis te laten exploiteren onbegrijpelijk’

laadpaal, elektrisch, Enexis

De rechter heeft donderdag beslist dat elektrische laadpalen langs de snelweg gratis geëxploiteerd mogen worden door andere (branchevreemde) partijen. Branchevereniging Beta vindt de beslissing onbegrijpelijk. “Ik vind dit absurd. Hoe gaat de overheid dan om met andere, nieuwe, vormen van energie die we nu nog niet kennen?”, vraagt voorzitter Petra van Stijn zich af. “Is het langs de rijksweg dan steeds maar weer afwachten wie het op een bepaalde plaats mag gaan verkopen?”

Er is jarenlang onderhandeld  over het openbreken van de exploitatie van rijkswegstations. Beta was daarbij ook partij, ten behoeve van de mkb-huurders (zelfstandige exploitanten) van rijkswegstations.

Veilingregeling

Edsko Schuitema van Beta: ‘’Ik was betrokken bij die onderhandelingen, daar is de nieuwe veilingregeling uitgekomen. Naar mijn mening handelt de overheid nu niet naar de geest van de nieuwe afspraken. Concessiehouders (huurders, red.)  betalen op een veiling, en ook door de jaarlijkse huur, een hoge prijs voor het exploiteren van rijkswegstations.”

“Het gaat om een netwerk van circa 250 locaties die energie voor het wegverkeer mogen leveren. De overheid dreigde destijds met extra pompstations op de verzorgingsplaatsen”, vertelt hij. “Zo voerde de overheid de druk op om tot het openbreken van de oude regeling te komen. Cruciaal is natuurlijk dat je van tevoren weet hoe groot het netwerk de komende decennia zal zijn. Die extra pompen op verzorgingsplaatsen zijn toen van tafel gegaan.”

Energie voor motorvoertuigen

Zo’n 250 locaties hebben langs de rijkswegen het alleenrecht  op energie voor motorvoertuigen. “Dan lijkt het mij duidelijk dat zoiets geldt voor allerlei vormen van energie waarop ‘het wegverkeer’ gaat rijden”, vindt Schuitema.

“Het lijkt nu op een woordspelletje dat tankstations het alleenrecht hebben op fossiele brandstoffen. Daar valt elektriciteit  niet onder, aldus de overheid. En dat vindt de rechter ook. Ik vind deze opstelling van de overheid niet betrouwbaar, en niet redelijk.  Bovendien; bijna alle elektriciteit komt uit centrales die op kolen of gas stoken. Dat zijn toch fossiele brandstoffen?”

Lees ook: Pomphouders verliezen kort geding laadpalen bij snelweg

Auteur: Bart Pals