Automobilist verkiest auto op waterstof boven elektrische auto

waterstofauto

Automobilisten verkiezen massaal (88%) het rijden op waterstof boven elektrisch rijden. Dat blijkt uit een enquȇte die door de Telegraaf is gehouden. De uitslag is verrassend te noemen omdat de overheid juist inzet op elektrisch rijden en deze vorm van vervoer flink subsidieert.

Op de stelling ‘Ik verkies een auto op waterstof boven een elektrische auto’ reageerde 88% van de deelnemers met ‘eens’. Slechts 12 procent van de deelnemers geeft niet de voorkeur aan een auto op waterstof. In totaal werd er meer dan 1.500 keer gestemd.

Struikelblok

Het grootste struikelblok van elektrisch rijden is de beperkte actieradius en de relatief lang oplaadduur. Op het moment is de snelste snellader toch zo’n 20 minuten bezig met ‘voltanken’, en is de actieradius van de meeste elektrisch auto’s of hybrides vaker niet hoger dan 150 tot 200 kilometer.

Dat is dan nog bij perfecte weersomstandigheden. In winterweer daalt de prestatie van de elektrische auto aanzienlijk. Ook het gegeven dat kolengestookte centrales de ‘schone’ energie leveren voor elektrisch rijden stuit bij veel automobilisten op weerstand. Desalniettemin zetten overheid en particulieren zwaar in op bijvoorbeeld de aanleg van snellaadinfrastructuur langs de snelwegen. De meeste pomphouders kijken vooralsnog de kat uit de boom.

Verbeelding

Waterstof als schone brandstof voor auto’s spreekt meer tot de verbeelding omdat hier sprake is van een totaal schone brandstof met nul emissie. Simpel gezegd er gaat water in, en er komt waterdamp uit. Probleem hierbij is dat het nog relatief duur is om waterstof aan de klant aan te bieden. Ook speelt hierbij een rol, dat auto’s op fossiele brandstoffen steeds schoner en zuiniger worden.

Nederland kent op het moment, naast enkele initiatieven in het openbaar vervoer, slechts 1 openbaar vulpunt voor waterstof in Arnhem. Daar komt dit jaar nog een tweede vulstation in Rotterdam bij. Aan waterstof is er in Nederland hoegenaamd geen gebrek. Zo werd in februari van vorig jaar de waterstoffabriek van Air Products geopend in Rotterdam die vooralsnog voor de industrie levert. Zodra waterstof als brandstof voor het verkeer populair wordt, kan de fabriek hier direct op inspelen.

Lees ook: Ook Rotterdam gaat voor een waterstof tankstation

Lees ook: Rijkswaterstaat wil 459 snellaadpalen langs de snelweg

 

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Automobilist verkiest auto op waterstof boven elektrische auto”

Ad van der Meer|25.01.13|18:10

Het probleem is dat het publiek geen flauw benul heeft wat het rijden op waterstof inhoud… De schrijver van dit stuk overigens ook niet!

Automobilist verkiest auto op waterstof boven elektrische auto | MobilityEnergy.com

Automobilist verkiest auto op waterstof boven elektrische auto

waterstofauto

Automobilisten verkiezen massaal (88%) het rijden op waterstof boven elektrisch rijden. Dat blijkt uit een enquȇte die door de Telegraaf is gehouden. De uitslag is verrassend te noemen omdat de overheid juist inzet op elektrisch rijden en deze vorm van vervoer flink subsidieert.

Op de stelling ‘Ik verkies een auto op waterstof boven een elektrische auto’ reageerde 88% van de deelnemers met ‘eens’. Slechts 12 procent van de deelnemers geeft niet de voorkeur aan een auto op waterstof. In totaal werd er meer dan 1.500 keer gestemd.

Struikelblok

Het grootste struikelblok van elektrisch rijden is de beperkte actieradius en de relatief lang oplaadduur. Op het moment is de snelste snellader toch zo’n 20 minuten bezig met ‘voltanken’, en is de actieradius van de meeste elektrisch auto’s of hybrides vaker niet hoger dan 150 tot 200 kilometer.

Dat is dan nog bij perfecte weersomstandigheden. In winterweer daalt de prestatie van de elektrische auto aanzienlijk. Ook het gegeven dat kolengestookte centrales de ‘schone’ energie leveren voor elektrisch rijden stuit bij veel automobilisten op weerstand. Desalniettemin zetten overheid en particulieren zwaar in op bijvoorbeeld de aanleg van snellaadinfrastructuur langs de snelwegen. De meeste pomphouders kijken vooralsnog de kat uit de boom.

Verbeelding

Waterstof als schone brandstof voor auto’s spreekt meer tot de verbeelding omdat hier sprake is van een totaal schone brandstof met nul emissie. Simpel gezegd er gaat water in, en er komt waterdamp uit. Probleem hierbij is dat het nog relatief duur is om waterstof aan de klant aan te bieden. Ook speelt hierbij een rol, dat auto’s op fossiele brandstoffen steeds schoner en zuiniger worden.

Nederland kent op het moment, naast enkele initiatieven in het openbaar vervoer, slechts 1 openbaar vulpunt voor waterstof in Arnhem. Daar komt dit jaar nog een tweede vulstation in Rotterdam bij. Aan waterstof is er in Nederland hoegenaamd geen gebrek. Zo werd in februari van vorig jaar de waterstoffabriek van Air Products geopend in Rotterdam die vooralsnog voor de industrie levert. Zodra waterstof als brandstof voor het verkeer populair wordt, kan de fabriek hier direct op inspelen.

Lees ook: Ook Rotterdam gaat voor een waterstof tankstation

Lees ook: Rijkswaterstaat wil 459 snellaadpalen langs de snelweg

 

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Automobilist verkiest auto op waterstof boven elektrische auto”

Ad van der Meer|25.01.13|18:10

Het probleem is dat het publiek geen flauw benul heeft wat het rijden op waterstof inhoud… De schrijver van dit stuk overigens ook niet!