Harde kritiek op filefuik voor benzinedief

De politie heeft onvoldoende kennis om een zwaar middel als een filefuik in te zetten voor het oppakken van benzinedieven. Bovendien kan de politie de reactie van de andere weggebruikers nooit goed van tevoren inschatten. Dat zijn enkele conclusies uit het rijksrechercheonderzoek dat is gehouden naar aanleiding van de achtervolging van een benzinedief waarbij een automobilist in de file kwam te overlijden.

Vorig jaar oktober zette de politie de achtervolging in op twee benzinedieven (vader en zoon) die even daarvoor alle stoptekens hadden genegeerd. Op de A2 bij Abcoude creëerde de politie een filefuik om zo de vluchters tot stoppen te dwingen. Daarbij botste de vluchtauto in volle vaart op een van de laatste auto’s in de file.

De 35-jarige Amir Akchimasjediy uit Maatsricht kwam hierbij om het leven. De vluchtende benzinedief reed zonder geldig rijdbewijs. Hem wordt doodslag ten laste gelegd.

Kennis

Volgens het onderzoek is de politie niet in staat om veilig een filefuik in te zetten tegen vluchtauto’s. Daartoe zou er onvoldoende kennis zijn van de signaleringssystemen en is de reactie van andere weggebruikers op een filefuik moeilijk in te schatten.

Bovendien is het middel wel erg zwaar om in te zetten tegen een relatief klein vergrijp als het stelen van benzine. De politie bestrijdt dit. De filefuik zou pas zijn ingezet toen de vluchtauto tot drie keer toe een politiewagen had geramd en een gevaar werd voor andere weggebruikers.

Auteur: Steven Don

Harde kritiek op filefuik voor benzinedief | MobilityEnergy.com

Harde kritiek op filefuik voor benzinedief

De politie heeft onvoldoende kennis om een zwaar middel als een filefuik in te zetten voor het oppakken van benzinedieven. Bovendien kan de politie de reactie van de andere weggebruikers nooit goed van tevoren inschatten. Dat zijn enkele conclusies uit het rijksrechercheonderzoek dat is gehouden naar aanleiding van de achtervolging van een benzinedief waarbij een automobilist in de file kwam te overlijden.

Vorig jaar oktober zette de politie de achtervolging in op twee benzinedieven (vader en zoon) die even daarvoor alle stoptekens hadden genegeerd. Op de A2 bij Abcoude creëerde de politie een filefuik om zo de vluchters tot stoppen te dwingen. Daarbij botste de vluchtauto in volle vaart op een van de laatste auto’s in de file.

De 35-jarige Amir Akchimasjediy uit Maatsricht kwam hierbij om het leven. De vluchtende benzinedief reed zonder geldig rijdbewijs. Hem wordt doodslag ten laste gelegd.

Kennis

Volgens het onderzoek is de politie niet in staat om veilig een filefuik in te zetten tegen vluchtauto’s. Daartoe zou er onvoldoende kennis zijn van de signaleringssystemen en is de reactie van andere weggebruikers op een filefuik moeilijk in te schatten.

Bovendien is het middel wel erg zwaar om in te zetten tegen een relatief klein vergrijp als het stelen van benzine. De politie bestrijdt dit. De filefuik zou pas zijn ingezet toen de vluchtauto tot drie keer toe een politiewagen had geramd en een gevaar werd voor andere weggebruikers.

Auteur: Steven Don