EU wil weten hoeveel CO2 elke druppel benzine bevat

Peter Voser, Shell

De Europese Unie doet voorstellen om de hoeveelheid broeikasgassen die elke druppel benzine omvat te achterhalen. Het zogeheten broeikasetiket voor benzine en diesel is tegen het zere been van de grote oliemaatschappijen die de regels te veel omvattend en te ondoorzichtig vinden.

Brussel stemt deze week over de nieuwe richtlijn brandstofkwailiteit die in het leven is geroepen om te voorkomen dat oliemaatschappijen inzetten op de winning van olie uit teerzand. Onder meer Shell heeft veel geïnvesteerd in de winning van olie uit teerzand.

Ontmoedigen

Met de regel wil de Europese Commissie het gebruik van olie afkomstig van teerzanden ontmoedigen, omdat bij de winning 22 procent meer CO2 wordt uitgestoten. Ook wil de EU meer transparantie van de oliemaatschappijen in op welke manier zij delfstofwinning toepassen.

Doorgeschoten

Shell topman Peter Voser zegt dat de nieuwe richtlijnen te ver zijn doorgeschoten. Hij krijgt hierin steun van de Nederlandse regering. Ook andere landen met grote oliemaatschappijen zoals Groot-Brottannië (BP) en Frankrijk (Total) zeggen geen heil te zien in de nieuwe regelgeving. Daarmee lijkt het commissievoorstel het bij voorbaat al niet te zullen halen.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “EU wil weten hoeveel CO2 elke druppel benzine bevat”

Steenbakker|20.04.12|15:28

ik denk ook dat dit tegen het zere been is van bv WV,en andere merken,en ook van de kopers
die investeren in aankoop van een auto met bluemotion technologies.
een Blue TDI is de schoonste diesel,heeft roetfilter,start stop en stoot minder co2 uit,en gebruikt minder brandstof.
investeringen worden bestraft.
opkomende landen mogen ongetraft vervuilen(niet verkeerd opvatten)
Jammer dat er in europa mensen regels bedenken,die niet gehinderd worden door enige vorm van kennis.