Benzinediefstal staat weer op de kaart

COMMENTAAR- Wat al jaren politie, justitie, politiek en ook pomphouders zelf niet is gelukt, hebben twee benzinedieven nu wel voor elkaar gekregen. Benzinediefstal staat op de kaart en wordt niet meer geaccepteerd als zijnde een strafbaar feit waartegen amper is op te treden.

Dat blijkt uit de toenemende stroom aan berichten dat medewerkers van tankstations maar ook omstanders zich steeds meer met benzinedieven gaan bemoeien in plaats van lijdzaam toe te zien. Ook in forums op internet wordt heftig gereageerd op benzinediefstal.

Tendens

Deze tendens was al enige tijd in gang gezet. Maar na de achtervolging van twee benzinedieven die een dodelijk ongeluk veroorzaakten, lijkt niet alleen de politie paal en perk te willen stellen aan benzinediefstal. Vooral de opmerkingen van een van de benzinedieven dat de politie zelf verantwoordelijk is geweest voor het dodelijk ongeval, is velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Volkswoede

Er lijkt een algehele volkswoede te zijn ontstaan over deze vorm van criminaliteit, getuige ook de omstanders die woensdagavond twee benzinedieven in Lelystad met hun privé-auto’s klemreden. En steeds vaker springen medewerkers van tankstations voor wagens van automobilisten die niet willen betalen of zetten zelfs de achtervolging in.

Of het hier verantwoord gedrag betreft is een tweede. Het geeft wel aan dat er kennelijk een grens is bereikt in de acceptatie van deze vorm van criminaliteit.

Doorn

Benzinediefstal is nog steeds een doorn in het oog voor veel pomphouders. Al jaren wordt er enorm geïnvesteerd in camerabewaking en kentekenplaatherkenning om de benzinedieven het hoofd te bieden.

Als dan ook nog eens het publiek zich en masse tegen de benzinedief keert, zou je je als potentiële benzinedief wel twee keer achter de oren moeten krabben om nog te gaan tanken zonder te betalen. Maar daar is wel een dode voor moeten vallen.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

16 reacties op “Benzinediefstal staat weer op de kaart”

Jasper|27.10.11|15:04

Wie heeft hier een dodelijk ongeval veroorzaakt? Was het niet de politie die besloot een menselijk schild te creëren door een file te forceren? Ik praat absoluut niet goed wat benzinedieven doen, maar ik ben wel van mening dat de politie (mede) veroorzaker is van de dodelijke aanrijding.
Ik vind het erg dat we het allemaal blijkbaar normaal vinden dat de politie onschuldigen zoveel risico laat lopen en dat we niet kijken hoe we benzinediefstal kunnen voorkomen als dit al langer een probleem is..

Wat?!?!|27.10.11|18:27

Wat zeg je nou Jasper? Weet je zeker dat het de politie was die een dodelijk ongeluk veroorzaakte? waren het niet 2 benzine dieven die politie auto’s ramde en probeerde te vluchten ? Dus stel ik overval een winkel, ik ren naar buiten een politie agent zegt stop met zijn getrokken wapen, ik probeer hem neer te schieten maar raak de persoon die achter hem staat. Zou dat dan ook de schuld zijn van de politie omdat ie mij met een vuurwapen probeerde tegen te houden in een drukke winkel straat?

ruiter|28.10.11|08:41

waarom niet gewoon eerst betalen en dan tanken.. werkt geweldig in amerika.. betalen moet je toch.
geen moeilijke verhalen over vastlassen kentekenplaat op mijn kunststof bumper?!

martin|28.10.11|09:43

Het is allemaal heel eenvoudig op te lossen:
Vooraf betalen aan de kassa, of alleen met pin- of credit card aan de tankzuil. Ik ben verschillende keren in Amerika geweest en daar gebeurt het op deze manier. Je betaald vooraf aan de kassa bijvoorbeeld €50, je gaat naar de betreffende pomp die je opgegeven hebt en je tankt, is het bedrag van €50 bereikt, slaat de pomp af en klaar.

Jasper|28.10.11|12:55

@Wat?!?!,
De politie heeft een gevaarlijke situatie gecreëerd terwijl juist de veiligheid van overige verkeersdeelnemers de hoogste prioriteit zou moeten hebben.
Natuurlijk zijn de verdachten niet goed bezig als ze een stopteken negeren en de politie terugduwen en ze zullen vervolgd kunnen worden voor benzinediefstal, negeren van een stopteken van de politie en roekeloos rijgedrag, maar de politie is hier ook schuldig aan roekeloos rijgedrag en het in gevaar brengen van anderen.

wet aanpassen|29.10.11|09:00

@Martin dit is makkelijker gezegd dan gedaan allereerst moeten alle pomphouders hier dan aan meewerken, de pomphouders die geen last hebben van doorrijders zullen dit niet doen. Aangezien het op een benzinestation niet alleen om benzine verkoop gaat maar ook om shopverkoop, waarvan het personeel betaald moet worden, willen we de klant graag binnen hebben, kan dit niet meer dan zullen er veel banen verdwijnen doordat alles onbemand word en het lijkt mij dat we dit niet willen!!!

wet aanpassen|29.10.11|09:03

Het lijkt mij beter de wet aan te passen, zodat de personen die de benzine meenemen ook echt als dieven worden gezien en niet zoals het nu gaat de pomphouders zelf een incassobureau moeten inschakelen om hun geld te krijgen, als ze al de echte gegevens hebben van de doorrijders.

Willem|30.10.11|01:50

Zoals Jasper al aangeeft, gewoon de klant binnen laten betalen, dan heeft diezelfde klant ook de mogelijkheid om artikelen te kopen. Dit voorstel van lijmen/lassen (op een plastic bumper????) of popnagelen heeft geen zin. En pomphouders die zeggen dat het vooraf betalen niet werkt omdat ze verkoop missen hebben totaal geen gelijk. Maak er een wet van en iedereen heeft zich hier aan te houden, punt. Dit werkt al een hele tijd in de VS en ook in Canada dus vertel mij niet dat het niet werkt.

Willem|30.10.11|01:52

In mijn vorige post moet de naam “Martin” zijn natuurlijk in plaats van “Jasper”, want Martin heeft toaal gelijk met zijn betoog. Trouwens, Jasper heeft toaal ongelijjk door de politie de schuld te geven van het dodelijke ongeluk.

Willem|30.10.11|01:54

In mijn vorige post moet de naam “Jasper” dus veranderd worden in “Martin”, want deze persoon heeft het bij het juiste eind.

Lia|30.10.11|14:04

Misschien een idee om een slagboom neer te zetten bij de uitgang van alle bezinepompen in Nederland. En net zoals in de supermarkt waar je je eigen boodschappen zelf mag afrekenen, moet je voordat je de winkel uitloopt je bonnetje scannen en dan gaat het hekje open. Misschien een idee voor alle bezinepompen?! Na het betalen van de benzine of ook als je alleen een kopje koffie gaat drinken bij de benzinepomp je bonnetje scannen en je kan weer wegrijden. Zo kan niemand zonder te betalen wegrijden.

Jasper|31.10.11|11:39

@Willem,

Als de politie niet had besloten een menselijke blokkade op te werpen maar op veilige afstand de verdachten te volgen, dan was er veel minder risico geweest voor onschuldige verkeersdeelnemers. De politie is dus medeplichtig bij het veroorzaken van dit ongeval.

Nogmaals: De verdachten hadden niet door moeten rijden na het krijgen van een stopteken, maar er zijn andere, minder risicovolle manieren, om een verdachte aan te houden.

Jaap veneman|03.11.11|12:32

Ik snap niet waarom de pomphouders in Nederland niet allang werken met het systeem dat je veel ziet in landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en ongetwijfeld nog meer landen.

Gewoon een forse slagboom en slagboom pas open als je betaald hebt, kost niet veel en is in 2011 makkelijk te realiseren.

Zal wel te simpel zijn.

dik van aalderen|04.11.11|09:43

gezien in duitsland
een vlakke plaat die naar boven komt als er niet betaald is
gevolg 4 lekke banden, probleem opgelost

Rob|04.11.11|16:12

Zeg, iedereen schijnt zich te concentreren op de Politie en de pomphouders. Die doen beiden hun werk voor een schamel loontje. Het is het tuig wat weer zo wordt beschermd, zij veroorzaken alle ellende, niemand anders. Zadel pomphouders ook niet met kosten op omdat de wet niet deugt. Eerst betalen en dan tanken? Doen we dit in restaurant ook dan, of de schilder, of bol.com? Verander niet de maatschappij voor een paar personen, pak deze etterbakken juist aan.

Willem|12.11.11|06:14

Sorry Rob,
Maar ik blijf bij mijn uitspraak van Eerst betalen, dan pas tanken. Dat is de veiligste en goedkoopste manier om dit soort problemen op te lossen. Dingen als slagbomen is dan totaal onnodig en zorgt voor meer problemen in de toekomst.
Als bestuurder van een voertuig gewoon naar binnen lopen, zeggen wat je wilt tanken en voor hoeveel, betalen of je creditcard achterlaten en hup, het hele gezeur is over. Dan kan er ondertussen oook nog “gewinkeld” worden.

Benzinediefstal staat weer op de kaart | MobilityEnergy.com

Benzinediefstal staat weer op de kaart

COMMENTAAR- Wat al jaren politie, justitie, politiek en ook pomphouders zelf niet is gelukt, hebben twee benzinedieven nu wel voor elkaar gekregen. Benzinediefstal staat op de kaart en wordt niet meer geaccepteerd als zijnde een strafbaar feit waartegen amper is op te treden.

Dat blijkt uit de toenemende stroom aan berichten dat medewerkers van tankstations maar ook omstanders zich steeds meer met benzinedieven gaan bemoeien in plaats van lijdzaam toe te zien. Ook in forums op internet wordt heftig gereageerd op benzinediefstal.

Tendens

Deze tendens was al enige tijd in gang gezet. Maar na de achtervolging van twee benzinedieven die een dodelijk ongeluk veroorzaakten, lijkt niet alleen de politie paal en perk te willen stellen aan benzinediefstal. Vooral de opmerkingen van een van de benzinedieven dat de politie zelf verantwoordelijk is geweest voor het dodelijk ongeval, is velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Volkswoede

Er lijkt een algehele volkswoede te zijn ontstaan over deze vorm van criminaliteit, getuige ook de omstanders die woensdagavond twee benzinedieven in Lelystad met hun privé-auto’s klemreden. En steeds vaker springen medewerkers van tankstations voor wagens van automobilisten die niet willen betalen of zetten zelfs de achtervolging in.

Of het hier verantwoord gedrag betreft is een tweede. Het geeft wel aan dat er kennelijk een grens is bereikt in de acceptatie van deze vorm van criminaliteit.

Doorn

Benzinediefstal is nog steeds een doorn in het oog voor veel pomphouders. Al jaren wordt er enorm geïnvesteerd in camerabewaking en kentekenplaatherkenning om de benzinedieven het hoofd te bieden.

Als dan ook nog eens het publiek zich en masse tegen de benzinedief keert, zou je je als potentiële benzinedief wel twee keer achter de oren moeten krabben om nog te gaan tanken zonder te betalen. Maar daar is wel een dode voor moeten vallen.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

16 reacties op “Benzinediefstal staat weer op de kaart”

Jasper|27.10.11|15:04

Wie heeft hier een dodelijk ongeval veroorzaakt? Was het niet de politie die besloot een menselijk schild te creëren door een file te forceren? Ik praat absoluut niet goed wat benzinedieven doen, maar ik ben wel van mening dat de politie (mede) veroorzaker is van de dodelijke aanrijding.
Ik vind het erg dat we het allemaal blijkbaar normaal vinden dat de politie onschuldigen zoveel risico laat lopen en dat we niet kijken hoe we benzinediefstal kunnen voorkomen als dit al langer een probleem is..

Wat?!?!|27.10.11|18:27

Wat zeg je nou Jasper? Weet je zeker dat het de politie was die een dodelijk ongeluk veroorzaakte? waren het niet 2 benzine dieven die politie auto’s ramde en probeerde te vluchten ? Dus stel ik overval een winkel, ik ren naar buiten een politie agent zegt stop met zijn getrokken wapen, ik probeer hem neer te schieten maar raak de persoon die achter hem staat. Zou dat dan ook de schuld zijn van de politie omdat ie mij met een vuurwapen probeerde tegen te houden in een drukke winkel straat?

ruiter|28.10.11|08:41

waarom niet gewoon eerst betalen en dan tanken.. werkt geweldig in amerika.. betalen moet je toch.
geen moeilijke verhalen over vastlassen kentekenplaat op mijn kunststof bumper?!

martin|28.10.11|09:43

Het is allemaal heel eenvoudig op te lossen:
Vooraf betalen aan de kassa, of alleen met pin- of credit card aan de tankzuil. Ik ben verschillende keren in Amerika geweest en daar gebeurt het op deze manier. Je betaald vooraf aan de kassa bijvoorbeeld €50, je gaat naar de betreffende pomp die je opgegeven hebt en je tankt, is het bedrag van €50 bereikt, slaat de pomp af en klaar.

Jasper|28.10.11|12:55

@Wat?!?!,
De politie heeft een gevaarlijke situatie gecreëerd terwijl juist de veiligheid van overige verkeersdeelnemers de hoogste prioriteit zou moeten hebben.
Natuurlijk zijn de verdachten niet goed bezig als ze een stopteken negeren en de politie terugduwen en ze zullen vervolgd kunnen worden voor benzinediefstal, negeren van een stopteken van de politie en roekeloos rijgedrag, maar de politie is hier ook schuldig aan roekeloos rijgedrag en het in gevaar brengen van anderen.

wet aanpassen|29.10.11|09:00

@Martin dit is makkelijker gezegd dan gedaan allereerst moeten alle pomphouders hier dan aan meewerken, de pomphouders die geen last hebben van doorrijders zullen dit niet doen. Aangezien het op een benzinestation niet alleen om benzine verkoop gaat maar ook om shopverkoop, waarvan het personeel betaald moet worden, willen we de klant graag binnen hebben, kan dit niet meer dan zullen er veel banen verdwijnen doordat alles onbemand word en het lijkt mij dat we dit niet willen!!!

wet aanpassen|29.10.11|09:03

Het lijkt mij beter de wet aan te passen, zodat de personen die de benzine meenemen ook echt als dieven worden gezien en niet zoals het nu gaat de pomphouders zelf een incassobureau moeten inschakelen om hun geld te krijgen, als ze al de echte gegevens hebben van de doorrijders.

Willem|30.10.11|01:50

Zoals Jasper al aangeeft, gewoon de klant binnen laten betalen, dan heeft diezelfde klant ook de mogelijkheid om artikelen te kopen. Dit voorstel van lijmen/lassen (op een plastic bumper????) of popnagelen heeft geen zin. En pomphouders die zeggen dat het vooraf betalen niet werkt omdat ze verkoop missen hebben totaal geen gelijk. Maak er een wet van en iedereen heeft zich hier aan te houden, punt. Dit werkt al een hele tijd in de VS en ook in Canada dus vertel mij niet dat het niet werkt.

Willem|30.10.11|01:52

In mijn vorige post moet de naam “Martin” zijn natuurlijk in plaats van “Jasper”, want Martin heeft toaal gelijk met zijn betoog. Trouwens, Jasper heeft toaal ongelijjk door de politie de schuld te geven van het dodelijke ongeluk.

Willem|30.10.11|01:54

In mijn vorige post moet de naam “Jasper” dus veranderd worden in “Martin”, want deze persoon heeft het bij het juiste eind.

Lia|30.10.11|14:04

Misschien een idee om een slagboom neer te zetten bij de uitgang van alle bezinepompen in Nederland. En net zoals in de supermarkt waar je je eigen boodschappen zelf mag afrekenen, moet je voordat je de winkel uitloopt je bonnetje scannen en dan gaat het hekje open. Misschien een idee voor alle bezinepompen?! Na het betalen van de benzine of ook als je alleen een kopje koffie gaat drinken bij de benzinepomp je bonnetje scannen en je kan weer wegrijden. Zo kan niemand zonder te betalen wegrijden.

Jasper|31.10.11|11:39

@Willem,

Als de politie niet had besloten een menselijke blokkade op te werpen maar op veilige afstand de verdachten te volgen, dan was er veel minder risico geweest voor onschuldige verkeersdeelnemers. De politie is dus medeplichtig bij het veroorzaken van dit ongeval.

Nogmaals: De verdachten hadden niet door moeten rijden na het krijgen van een stopteken, maar er zijn andere, minder risicovolle manieren, om een verdachte aan te houden.

Jaap veneman|03.11.11|12:32

Ik snap niet waarom de pomphouders in Nederland niet allang werken met het systeem dat je veel ziet in landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en ongetwijfeld nog meer landen.

Gewoon een forse slagboom en slagboom pas open als je betaald hebt, kost niet veel en is in 2011 makkelijk te realiseren.

Zal wel te simpel zijn.

dik van aalderen|04.11.11|09:43

gezien in duitsland
een vlakke plaat die naar boven komt als er niet betaald is
gevolg 4 lekke banden, probleem opgelost

Rob|04.11.11|16:12

Zeg, iedereen schijnt zich te concentreren op de Politie en de pomphouders. Die doen beiden hun werk voor een schamel loontje. Het is het tuig wat weer zo wordt beschermd, zij veroorzaken alle ellende, niemand anders. Zadel pomphouders ook niet met kosten op omdat de wet niet deugt. Eerst betalen en dan tanken? Doen we dit in restaurant ook dan, of de schilder, of bol.com? Verander niet de maatschappij voor een paar personen, pak deze etterbakken juist aan.

Willem|12.11.11|06:14

Sorry Rob,
Maar ik blijf bij mijn uitspraak van Eerst betalen, dan pas tanken. Dat is de veiligste en goedkoopste manier om dit soort problemen op te lossen. Dingen als slagbomen is dan totaal onnodig en zorgt voor meer problemen in de toekomst.
Als bestuurder van een voertuig gewoon naar binnen lopen, zeggen wat je wilt tanken en voor hoeveel, betalen of je creditcard achterlaten en hup, het hele gezeur is over. Dan kan er ondertussen oook nog “gewinkeld” worden.