exclusieve column

Voormalig Beta-voorzitter Ewout Klok neemt afscheid van tankstationbranche: ‘Ging alles goed? Echt niet!’

Na bijna 40 jaar tankstationondernemer in Hoogeveen te zijn geweest en zich ruim 25 jaar te hebben ingezet voor belangenvereniging Beta, heeft Ewout Klok (57) afgelopen juni afscheid genomen van de branche en de brancheorganisatie. In deze exclusieve column voor Mobility Energy kijkt Klok terug én vooruit.
Ewout Klok (l.) heeft officieel afscheid genomen van brancheorganisatie Drive. Hij is opgevolgd door Charlot van Tol. Foto: Arnaud Roelofsz, 2024

Na bijna 40 jaar tankstationondernemer in Hoogeveen te zijn geweest en zich ruim 25 jaar te hebben ingezet voor belangenvereniging Beta, heeft Ewout Klok (57) afgelopen juni afscheid genomen van de branche en de brancheorganisatie. In deze exclusieve column voor Mobility Energy kijkt Klok terug én vooruit.

Steve Jobs heeft ooit gezegd: ‘Als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat.’ Het ontstaan van Beta, de Belangenvereniging Tankstations, kenmerkt zich door de strijd van een paar piraten in onze branche. Met Edsko Schuitema als Kapitein Haak. In 1990 kregen we te maken met de winkeltijdensluitingswet en Edsko was als medewerker van ESSO zeer begaan met het lot van de tankstationondernemer. Met een grote groep zelfstandige pomphouders ging hij de juridische strijd aan. We wonnen! En tot op de dag van vandaag hebben we daar profijt van. Onder de noemer piraterij viel ook de actie ‘Van Heilige Koe naar Melkkoe’ met échte koeien onder de luifel tegen de hoge accijnzen. Of met een levensgroot Kwartje van Kok naar het Binnenhof.

Beta is altijd een vereniging geweest van en door de zelfstandige tankstationondernemer. Met de inzet van de leden hebben we de btw op zegels terug gekregen. Ook hebben we speciale pintarieven weten binnen te halen via onze raamovereenkomsten met de grootste banken. Denk aan ons eigen opleidingsinstituut PowerUP! Of ons eigen vakblad Move On. Dit zijn slechts enkele wapenfeiten uit ons roemrijke heden en verleden. Ik voelde mij als een vis in het water tussen alle Beta-leden. Pioniers, lefgozers, verbinders en áltijd de wil om onze branche beter te maken en mee te evolueren. En met maar één belang: óns belang. In 1990 bestond ons assortiment uit luchtfilters, ruitenwisserbladen en accu’s. Daarna kregen we de cd’s, videobanden en wanden vol lectuur. Nu zie je prachtige lunchconcepten, laadpleinen voor snelladen en de meest kleurrijke bloemenwanden. Dát is ontwikkeling.

Wat ik nu ook constateer is de verandering in ons ledenbestand. Hadden we in 1990 bijna allemaal eenpitters als lid, nu behartigen we de belangen van veel meer tankstations en minder leden, oftewel je ziet de clustervorming toenemen. Dat zorgt ook voor verandering in je belangenbehartiging. Van ondernemersvereniging naar ondernemingsvereniging. Ook die verandering hebben we recent doorgemaakt. Bijvoorbeeld andere problematieken op het gebied van HR en veiligheid. Maar ik blijf het ontzettend knap vinden dat ons secretariaat hun diensten blijft uitvoeren voor alle leden. Groot en klein.

Ging dan alles goed? Nee hoor, écht niet. Ik hoef alleen maar het woord ‘alcohol’ te schrijven en u weet al dat ons dát niet is gelukt. Ondanks ons gevecht tot de Hoge Raad. En tot op de dag van vandaag blijven de verschillen in accijnzen met Duitsland en België onveranderd op de agenda staan. Maar vooral onze eigen Tankstation CAO en de acceptabele margestructuur die we hebben gerealiseerd met onze 5 Gouden Regels. Mede dankzij Peut De Vrije Pomp. Daarmee hebben we lef getoond om zelf de koe bij de hoorns te vatten en te laten zien dat het anders moest. Ontwikkelingen waar we als BETA en haar leden (maar ook alle ‘free-riders’) tot op de dag van vandaag enorm veel profijt van hebben.

Op 12 juni nam ik na meer dan 25 jaar betrokken te zijn geweest vol trots afscheid als voorzitter van Beta. En met mij hield ook Beta op te bestaan om verder te gaan als Drive, de retail infrastructuur vol energie. Het is tijd voor verandering. Onze branche is in ontwikkeling en wij ontwikkelen mee. Charlot van Tol, dochter van een pionier pur sang binnen onze branche, is ons nieuwe boegbeeld. De afgelopen jaren is gebleken dat je samen sterk staat. Het belang van de energie- en tankstationretail in Nederland is en blijft óns belang!

Zorg goed voor elkaar en blijf samen sterk. Heel veel succes en wie weet tot snel!

Ewout Klok

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Voormalig Beta-voorzitter Ewout Klok neemt afscheid van tankstationbranche: ‘Ging alles goed? Echt niet!’ | MobilityEnergy.com
exclusieve column

Voormalig Beta-voorzitter Ewout Klok neemt afscheid van tankstationbranche: ‘Ging alles goed? Echt niet!’

Na bijna 40 jaar tankstationondernemer in Hoogeveen te zijn geweest en zich ruim 25 jaar te hebben ingezet voor belangenvereniging Beta, heeft Ewout Klok (57) afgelopen juni afscheid genomen van de branche en de brancheorganisatie. In deze exclusieve column voor Mobility Energy kijkt Klok terug én vooruit.
Ewout Klok (l.) heeft officieel afscheid genomen van brancheorganisatie Drive. Hij is opgevolgd door Charlot van Tol. Foto: Arnaud Roelofsz, 2024

Na bijna 40 jaar tankstationondernemer in Hoogeveen te zijn geweest en zich ruim 25 jaar te hebben ingezet voor belangenvereniging Beta, heeft Ewout Klok (57) afgelopen juni afscheid genomen van de branche en de brancheorganisatie. In deze exclusieve column voor Mobility Energy kijkt Klok terug én vooruit.

Steve Jobs heeft ooit gezegd: ‘Als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat.’ Het ontstaan van Beta, de Belangenvereniging Tankstations, kenmerkt zich door de strijd van een paar piraten in onze branche. Met Edsko Schuitema als Kapitein Haak. In 1990 kregen we te maken met de winkeltijdensluitingswet en Edsko was als medewerker van ESSO zeer begaan met het lot van de tankstationondernemer. Met een grote groep zelfstandige pomphouders ging hij de juridische strijd aan. We wonnen! En tot op de dag van vandaag hebben we daar profijt van. Onder de noemer piraterij viel ook de actie ‘Van Heilige Koe naar Melkkoe’ met échte koeien onder de luifel tegen de hoge accijnzen. Of met een levensgroot Kwartje van Kok naar het Binnenhof.

Beta is altijd een vereniging geweest van en door de zelfstandige tankstationondernemer. Met de inzet van de leden hebben we de btw op zegels terug gekregen. Ook hebben we speciale pintarieven weten binnen te halen via onze raamovereenkomsten met de grootste banken. Denk aan ons eigen opleidingsinstituut PowerUP! Of ons eigen vakblad Move On. Dit zijn slechts enkele wapenfeiten uit ons roemrijke heden en verleden. Ik voelde mij als een vis in het water tussen alle Beta-leden. Pioniers, lefgozers, verbinders en áltijd de wil om onze branche beter te maken en mee te evolueren. En met maar één belang: óns belang. In 1990 bestond ons assortiment uit luchtfilters, ruitenwisserbladen en accu’s. Daarna kregen we de cd’s, videobanden en wanden vol lectuur. Nu zie je prachtige lunchconcepten, laadpleinen voor snelladen en de meest kleurrijke bloemenwanden. Dát is ontwikkeling.

Wat ik nu ook constateer is de verandering in ons ledenbestand. Hadden we in 1990 bijna allemaal eenpitters als lid, nu behartigen we de belangen van veel meer tankstations en minder leden, oftewel je ziet de clustervorming toenemen. Dat zorgt ook voor verandering in je belangenbehartiging. Van ondernemersvereniging naar ondernemingsvereniging. Ook die verandering hebben we recent doorgemaakt. Bijvoorbeeld andere problematieken op het gebied van HR en veiligheid. Maar ik blijf het ontzettend knap vinden dat ons secretariaat hun diensten blijft uitvoeren voor alle leden. Groot en klein.

Ging dan alles goed? Nee hoor, écht niet. Ik hoef alleen maar het woord ‘alcohol’ te schrijven en u weet al dat ons dát niet is gelukt. Ondanks ons gevecht tot de Hoge Raad. En tot op de dag van vandaag blijven de verschillen in accijnzen met Duitsland en België onveranderd op de agenda staan. Maar vooral onze eigen Tankstation CAO en de acceptabele margestructuur die we hebben gerealiseerd met onze 5 Gouden Regels. Mede dankzij Peut De Vrije Pomp. Daarmee hebben we lef getoond om zelf de koe bij de hoorns te vatten en te laten zien dat het anders moest. Ontwikkelingen waar we als BETA en haar leden (maar ook alle ‘free-riders’) tot op de dag van vandaag enorm veel profijt van hebben.

Op 12 juni nam ik na meer dan 25 jaar betrokken te zijn geweest vol trots afscheid als voorzitter van Beta. En met mij hield ook Beta op te bestaan om verder te gaan als Drive, de retail infrastructuur vol energie. Het is tijd voor verandering. Onze branche is in ontwikkeling en wij ontwikkelen mee. Charlot van Tol, dochter van een pionier pur sang binnen onze branche, is ons nieuwe boegbeeld. De afgelopen jaren is gebleken dat je samen sterk staat. Het belang van de energie- en tankstationretail in Nederland is en blijft óns belang!

Zorg goed voor elkaar en blijf samen sterk. Heel veel succes en wie weet tot snel!

Ewout Klok

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk